U zemlji južnog križa

U zemlji južnog križa

Daleko putovanje, po mogućnosti prekooceansko, nešto je što sam dugo vremena stavljala na sam vrh svojih želja. Da bi se jedno takvo putovanje ostvarilo, znala sam, mora biti ispunjeno jako puno preduvjeta. No shvatila sam da može proći još dosta vremena budem li čekala savršenu situaciju i – odluka je pala: Idem! Sve ostalo rješavat ću u hodu

Posjetiti jednu od najbližih prijateljica za koju me veže prijateljstvo još iz osnovnoškolskih klupa, a koja se prije dvije godine odselila u Australiju i ondje osnovala obitelj, činilo se kao savršen izbor destinacije. I tako sam, zajedno s još jednom prijateljicom, odlučila krenuti na put preko pola svijeta.­­­­­­­­­­­­­­­
Nakon što smo zimu s veseljem ostavile na zagrebačkom aerodromu, prošle kroz nekoliko vremenskih zona i preletjele brojna brda i doline, nakon otprilike 28 sati leta sletjele smo u Brisbane. Tako je, negdje oko tri sata u toploj noći punoj mirisa oceana i rascvalog tropskog bilja započeo je naš dvotjedni boravak u Terri Australis.
Životinjsko carstvo
Neobični zvukovi raznih životinjica poput malenih guštera gekona (ili macaklina) ili ptice kukabure, utkani u predivnu floru, daju nam tijekom cijelog boravka do znanja da smo jako daleko od doma i uobičajenih zvukova prirodnog svijeta na koje smo navikli. Svog prvog oposuma ugledala sam druge večeri po dolasku i onda svake večeri do kraja boravka: jedan ili dvojica polako se prošeću po rubu drvene ograde. Simpatični, neobični i znatiželjni stvorovi redoviti su gosti australskih kućnih dvorišta koja noću pretražuju u potrazi za hranom. Zaštićena su vrsta i zabranjeno ih je proganjati, iako mogu biti popriličan izazov za one koji žele uzgojiti povrće u vlastitom vrtu.
Za nekoga tko je veliki fan emisija sir Davida Attenborougha i tko je zasigurno previše puta gledao Shark Month (emisiju na Animal Planetu), Australija predstavlja veliko uzbuenje, ali i strah od svih mogućih opasnih i otrovnih životinja. Samo sa sigurne udaljenosti mogu si priuštiti izjavu da na žalost nisam ugledala peraju morskog psa, osim ako ne računam morske pse u sidnejskom oceanariju.
Iako je u Australiji priroda, sa svim ljepotama i potencijalnim opasnostima, zapravo stalno i svuda oko vas, susret s krokodilom, zmijom otrovnicom ili morskim psom izvan zoološkog vrta nije nešto što se dogaa svakoga dana. Ako ne računam susret s dva divlja psa dinga, koja su se tijekom noći približila našem šatoru na otoku Fraseru, priznajem da mi je zapravo drago da nisam ozbiljno morala testirati zdravorazumsko ponašanje, hrabrost ili reflekse pri susretu sa životinjama u divljini. Divlji su se psi pokazali dovoljno razumnima da se daju otjerati mahanjem ruku i ručnim baterijama čije svjetlo upereno u oči jednostavno nisu moglo otrpjeti.
Sunčana država
Brisbane je odlično organiziran, uredan, bogat glavni grad Queenslanda, druge po veličini savezne države u Australiji. Zelena i plodna, smještena na sjeveroistoku kontinenta, zemlja je dobila ime po britanskoj kraljici Viktoriji, a često ju zovu i Sunshine state (Sunčana država). Brisbane je jedan od najmlaih gradova u Australiji, treći je po veličini s približno dva milijuna stanovnika širega gradskoga područja, od kojih većina živi u mirnim ulicama obrubljenima bogatim raznovrsnim tropskim zelenilom, izmeu kojeg proviruju specifične drvene kuće, tzv. queenslenderice. Naime, kažu da ondje rijetko tko gradi privatnu kuću od betona i cigle, a ove specifične drvene kuće podignute su na “nogama“ kako bi strujanje vjetra i ispod kuće hladilo prostorije tijekom toplih ljetnih dana. Grad živi uz rijeku Brisbane, koja vijuga na svom putu do Tihog oceana i na čijoj se obali nalaze najskuplja zemljišta u gradu s pripadajućim vilama. U samom središtu grada rijeku prelazi nekoliko zanimljivih mostova, od koji je najveći Story Bridge, most koji je dizajnirao John Bradfield, arhitekt spektakularnog Sydney Harbour Bridgea.
Već prvi prvoj šetnji čak i strogim poslovnim centrom po mnogim je detaljima jasno kako je to grad napravljen po mjeri čovjeka. Kvalitetnih sadržaja ne manjka. Ljudi su vrlo ljubazni, otvoreni i neposredni u komunikaciji, a ophoenje zaposlenih u uslužnim djelatnostima na zavidnoj je razini. Prometna infrastruktura je učinkovita, baš kao i javni gradski prijevoz, poput vrlo popularnoga gradskoga riječnog “autobusa“ zvanog City Cat. I biciklisti, džogeri, trkači, brzohodači, roleri, pa i kajakisti te penjači po stijenama, imaju svoje mjesto pod suncem u Brisbaneu.
Od svega što nudi, čini mi se da Brisbane najviše odgovara obiteljskom tempu života, prepun zelenila i parkova uz ugodnu umjerenu toplu klimu tijekom cijele godine, ostavlja dojam grada koji pruža iznimno visoku kvalitetu življenja svojim stanovnicima koji koriste svaku priliku za boravak na otvorenom ili u prirodi.
Raj za nepce
Ljubitelje lijepih predmeta – od odjeće, svih zamislivih modnih dodataka za odrasle i za djecu, do pokućstva i detalja za kuću ili vrt – oduševit će prekrasni mali dućani s robom lokalnih australskih dizajnera i robnih marki koji se mogu naći posvuda u Brisbaneu. Četvrt Paddington, posebno poznata po arty, vintage i retro trgovinama, antikvarijatima, chic restorančićima i buticima, vrlo vas vješto mami da potrošite sav svoj novac baš ondje. Srećom ili nesrećom, cijene u trgovinama su poprilično visoke, čak i na sniženjima, što mi je bio dovoljno dobar razlog da dignem ručnu i zadovoljim se tek pokojom sitnicom.
Običaj odlaska na doručak, i kod nas sve popularniji brunch ili kasni ručak, ovdje je posve uobičajen – lijepih mjesta u kojima to možete učiniti je u izobilju i manje-više zadovoljit će gotovo sve zamislive ukuse i prehrambene navike. A ako kao ja volite ribu i morske plodove, ovdje ćete biti oduševljeni izborom, svježinom i veličinom pojedinih primjeraka morskih vrsta poput kraljevskih škampa i ostriga. No Australci su zapravo najviše ludi za roštiljanjem. Ja bih doduše radije svratila po mango i liči na obližnju tržnicu, usput se diveći izobilju svježeg voća i povrća.
Božanstvena čokolada
A kad smo kod čokolade i slatkiša, sve čokoholičare oduševit će Max Brenner čoko-barovi u kojima je sve u znaku te famozne slastice koja izaziva užitak i ovisnost. U njima je često red koji seže do ulaznih vrata, na slobodno mjesto morate vrebati poput predatora i kuda god pogledate, okruženi ste čokoladom, pa nije čudo da se osjećate kao Charlie u tvornici čokolade. Dovoljno je otprilike prevesti samo jedan naziv slastice koju možete naručiti da dobijete jasnu sliku ovog čoko-raja: spektakularni čokoladni sladoledni kup s komadićima brownieja i karameliziranim orasima pekanima uz dodatak topljene čokolade i čoko-okruglica. Srećom, posvuda možete dobiti svježe cijeene sokove od voća i povrća, smoothije i shakeove svih vrsta ako se poželite pročistiti nakon hedonističkih posrtaja.
Fotografije s putovanja kroz Australiju možete pogledati u našoj fotogaleriji.
Foto i tekst: Vlasta Prohaska-Jarec

Odgovori