Hrvatski vrt perunika

Trenutno pregledavate Hrvatski vrt perunika

U Donjoj Stubici, u neposrednoj blizini Termi Jezerčica, na sjevernoj obali potoka Topličina, otvoren je Hrvatski vrt perunika, jedini i najveći vrt perunika u Hrvatskoj. Površina Hrvatskog vrta perunika iznosi 6000 m², a sadrži 5.000 komada cvijeta perunika, koje su upravo tijekom mjeseca svibnja u svom punom cvatu.

Svečano otvorenje Hrvatskog vrta perunika proteklo je u prisustvu županijskih i lokalnih dužnosnika, dok je za posebni glazbeni performans tijekom otvorenja vrta bila je zadužena violončelistica Ana Rucner.

Namjena je projekta prvenstveno turistička promocija ovog dijela zagorskog kraja.

Hrvatski vrt perunika osnovan je 1999. godine. Nastao je iz programa osnovnog projekta Zagorski obiteljski tradicijski vrt. Posvećen je čarobnom cvijetu perunike-tradicijskom cvijetu hrvatskih tradicijskih vrtova, ali i svjetskim vrstama iz bogata roda Irisa. Njegov idejni začetnik i autorica je ga. Marija Krušelj, nekadašnja predsjednica Turističke zajednice grada Donje Stubice, koja je prigodom otvorenja izjavila:

“Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici posveta je cvijetu perunike, cvijetu koji je kao proklamirani cvijet 2000.g. u projektu Zagorski tradicijski vrt TZ Grada Donja Stubica, izazvao najveće zanimanje u Hrvatskoj od svih brojnih godina pojedinog tradicijskog cvijeta, koji je zaboravljen i na taj način ponovno vraćen u tradicijske ali i urbane vrtove. On je na neki način posveta svemu tradicijskom cvijeću naših zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova-baštinskih vrijednosti. Vrt je živi organizam, pa će posjetitelji od ranog proljeća do prvih mrazova moći uživati u proljetnom, ljetnom i jesenskom tradicijskom cvijeću, brojnim sadržajima i još ne ispričanim cvjetnim pričama.“

Marija Krušelj, idejna začetnica Hrvatskog vrta perunika

Hrvatski vrt perunika Turističke zajednice grada Donja Stubica tijekom godina postojanja dosegnuo je svoju prostornu kulminaciju, te je od 2010. godine preseljen na današnje područje, na sjevernu obalu potoka Topličina s pogledom na Terme Jezerčica. Novootvoreni vrt perunika član je i svjetske udruge botaničkih vrtova, te će od sada biti otvoren za javnost svakodnevno s brojim zanimljivim popratnim sadržajima koji će ga učiniti zanimljivim tijekom cijele godine za sve posjetitelje.

Hrvatski vrt perunika sastoji se od nekoliko dijelova. Jedan dio površinom i brojnošću najveći pripada perunikama iz vrtova svih hrvatskih regija, osobno donesenih ili poslanih poštom.

U drugom dijelu oblikovan je prostor s ocrtanim granicama RH u koji su posaene sve do sada znanstveno opisane vrste samoniklih hrvatskih perunika donijetih sa svojih prirodnih staništa. Taj je dio Vrta nastao u suradnji s Biološkim odjelom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Boženom Mitić.

Treći dio Vrta pripada kolekcionarima i uzgajivačima perunika iz Hrvatske i inozemstva.

U Vrtu svoje mjesto ima i vodeni vrt (još nedovršen iz tehničkih razloga). Posebno mjesto pripada zagorskom pletenom plotu, koji prostorno i izvedbom prati konfiguraciju zagorskih “bregov“.

Po završetku cvatnje perunika, u Vrtu će, na njegovim rubovima, cvasti uresno tradicijsko grmlje, brojno tradicijsko cvijeće, vodeno bilje i začinsko i ljekovito bilje. U Vrtu je predvien i prostor za kolekcionare perunika. Bit će to cvjetna bajka s oznakom naziva svake perunike, a biti će ih cca. 5.000 kom.

“Tamo gdje je duga dotakla zemlju raste perunika.“

Hrvatska perunika – Iris croatica

U samom Hrvatskom vrtu perunika izgraena je sipinjena staza posebnom metodom izgradnje po kojoj se može voziti dječja kolica i kolica za ljude s posebnim potrebama, a uz nju će biti postavljene klupe i biti će posaeno odgovarajuće drveće. Posaena je i dugina staza perunika u dužini od 40 m polukružno sa pet dvoreda perunika u bojama duge kojom TZ grada Donje Stubice želi oživiti mitsko predanje koje glasi “Tamo gdje je duga dotakla zemlju raste perunika.“

Posaena je još jedna nova staza perunika – staza Osmijeh cvijeta, posvećena svima koji su i koji će na bilo koji način pomoći da Hrvatski vrt perunika još reprezentativnije i raskošnije zabljesne na kulturnom i turističkom nebu Hrvatske.

“U sjeni drveća, na klupama ili šetnjom, Hrvatski vrt perunika pričati će cvjetnu, plesnu i glazbenu priču iz Donje Stubice iz Hrvatskog zagorja“, slikovito je tijekom otvorenja Vrt opisala Kornelia Vnučec, direktorica Turističke zajednice grada Donje Stubice.

Odgovori