Hrvatski liječnici meu dobitnicima Avonove stipendije

Hrvatski liječnici meu dobitnicima Avonove stipendije
Jeste li znali da su dvoje liječnika iz Hrvatske, točnije dr. Kristina Banić iz Opće bolnice Zadar te dr. Mladen Duduković iz KBC Zagreb Rebro, meu 25 dobitnika Avonove stipendije za specijaliste za liječenje raka dojke? Da, upravo ovi hrvatski liječnici 10. rujna putuju u SAD gdje će u vodećim onkološkim centrima sudjelovati u globalnom programu edukacije koji je pokrenula Zaklada za žene kozmetičke kuće Avon.
Reese Witherspoon, počasna predsjednica Zaklade za žene
Cilj je programa osigurati mogućnosti stipendiranja specijalista za rak dojke kako bi po povratku s edukacije, uz stečena napredna znanja i vještine, mogli unaprijediti liječenje i njegu oboljelih od raka dojke u svojim matičnim medicinskim ustanovama. Tako će dr. Mladen Duduković edukaciju iz područja rekonstruktivne kirurgije dojke u trajanju od dva mjeseca polaziti u Sveučilišnoj bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu, dok će dr. Kristina Banić program za područje radiologije pohaati u Općoj bolnici u San Franciscu.
“Izrazito sam zahvalan na dobivenoj stipendiji Avonove Zaklade za žene, a time i na pruženoj mogućnosti stjecanja novih znanja i vještina iz liječenja raka dojke u jednom od najboljih onkoloških centara u svijetu. Kao subspecijalizant plastične i rekonstruktivne kirurgije, poseban interes nalazim u aktivnom sudjelovanju u radu Zavoda za plastičnu kirurgiju Sveučilišne bolnice Johns Hopkins, odnosno u učenju najmodernijih metoda i operacijskih mogućnosti u kirurškom liječenju raka dojke i rekonstrukciji dojke. Novostečena znanja bit će od velike koristi, kako u mojem daljnjem radu, tako i u radu našeg cijelog stručnog tima s obzirom da se na našem Zavodu godišnje operira više od tisuću karcinoma dojke, odnosno rekonstruira oko tri stotine dojki. Zato potpuno podržavam ovu inicijativu Avonove Zaklade kojom je kroz program stipendija i školarina omogućena edukacija liječnika u najboljim centrima izvrsnosti s ciljem postizanja ravnopravnosti u pružanju medicinske skrbi pacijenticama oboljelim od ove teške bolesti širom svijeta“, rekao je dr. Mladen Duduković, kirurg Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Kliničkog Bolničkog Centra Zagreb Rebro.
“Osjećam se počašćeno što sam izabrana za stipendisticu Avonove Zaklade za žene i veselim se boravku u San Franciscu. Bavim se dijagnostikom bolesti dojke od samog početka specijalizacije iz radiologije, skoro šest godina, i mogu reći da naša ustanova, Opća bolnica Zadar, uspješno radi na dijagnosticiranju i terapiji raka dojke na području sjeverne Dalmacije i šire. Naravno, ne može se dovoljno naglasiti važnost stalne edukacije i komunikacije sa stručnjacima iz tog područja pa je ova Avonova inicijativa idealna prilika za prezentaciju našeg rada, kao i za stjecanje novih znanja. U radiologiji i dijagnostici od iznimne su važnosti nove tehnologije i metode, kojih je sve više, i koje smo dužni omogućiti našim pacijentima u cilju smanjenja smrtnosti od raka dojke“, rekla je dr. Kristina Banić, specijalist radiologije u Općoj bolnici Zadar.
U okviru ove Avonove inicijative ukupno će 50 odabranih specijalista iz zemalja diljem svijeta dobiti stipendije za intenzivnu edukaciju u 13 vodećih onkoloških medicinskih centara SAD-a u rujnu 2012. i u lipnju 2013. godine. Dobitnike stipendije biralo se u dvije faze – u prvoj su potencijalni mentori iz ustanove koja će stipendistima biti domaćin pregledavali prijave i odabirali one koji odgovaraju njihovom programu, dok u je drugoj fazi Znanstveni savjetodavni odbor Avonove Zaklade za žene meu tim prijavama odabrao liječnike kojima se dodjeljuje stipendija.
“Stipendisti će imati priliku prisustvovati simpoziju o raku dojke koju organizira Američko društvo za kliničku onkologiju te tijekom edukacije učiti od najboljih američkih liječnika s područja raka dojke u okviru ustanova koje je odabrala Avonova Zaklada za žene zbog njihove izvrsnosti te napretka u istraživanju i liječenju raka dojke. U Avonu smo ponosni što 20. obljetnicu zalaganja za borbu protiv ove opake bolesti možemo obilježiti na ovaj način“, rekla je Lucija Josipović, Avonova voditeljica odnosa s javnošću i oglašavanja za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Kompanija Avon ove godine obilježava 20. obljetnicu zalaganja na području borbe protiv raka dojke. U okviru inicijative donirano je 740 milijuna dolara za istraživanje ove bolesti te poboljšanje i unapreenje njege oboljelih. Isto tako, omogućeni su besplatni mamografski pregledi za više od 17 milijuna žena diljem svijeta te je educirano 100 milijuna žena, a tvrtka ujedno financiranjem različitih istraživanja pomaže u otkrivanju uzroka nastanka raka dojke te rješenja koja bi ga spriječila. Razvoj Avonovog programa za borbu protiv raka dojke te prikupljanje financijskih sredstava postižu se organizacijom različitih dogaanja te kataloškom prodajom proizvoda s ružičastom vrpcom. Tako je u Hrvatskoj od 2006. prikupljeno gotovo 3 milijuna kuna, kampanjom Moja prva mamografija osiguran je besplatan mamografski pregled za stotine žena diljem Hrvatske, a tvrtka je podržala i brojne akcije podizanja svijesti za potrebom samopregleda – sve zahvaljujući korisnicima koji kupuju proizvode s ružičastom vrpcom.

Videozapis o ovoj Avonovoj inicijativi možete pogledati na sljedećem linku.

Odgovori