Hrvatska Bridget Jones iliti kako preživjeti blagdane

Hrvatska  Bridget Jones  iliti  kako  preživjeti blagdane

Svake godine jedno te ista priča…

Gledate čeznutljivo. Suze cakle u Vašim očicama. Iako ste pogledali već bezbroj puta, svaki put vas raznježi u mjeri da se rasplačete. Ne zbog strašnih oker žutih pramenova Georga Michaela, već zbog idilične scenografije najdražeg Vam spota.

Last Christmas I gave you my heart“ – snijeg pada, kućica u brdu, vatra plamti u kaminu. Zatvarate oči i zamišljate Tihomira – frajera koji vam se već godinama luački svia. Sigurni ste da se i Vi njemu sviate, ali malo je bojažljiv. Unatoč nagovaranju prijateljica da se bacite u akciju, još niste poduzeli onaj prvi korak… i zato ćete sada, opet biti solo na Božićnom ručku kod mame. Malo se ježite ponovnog obiteljskog okupljanja, jer znate da će Vam purica s mlincima poput kamenčuge past na želudac kad čujete kreštav glas ujne Vilme:

– Onda draga moja? Si već našla nekog? Još si SAMA? Pa kaj ti misliš, poduzet u vezi tog’? Vreme ti draga moja, prolazi… tik, tak, tik, tak… ? – sve glave okreću se prema vama, a Vas oblijeva crvenilo.

Najdraža tetka Mara koja inače pati od senilnosti, odjednom se prisjeća kako bi u doba njene mladosti prije sto godina, odavno bila proglašena starom curom.

– Ak se ne požuriš, buš ostala stara puca.. – braco, kojem prošli mjesec niste posudili pinku, kuri Vas sve u šesnaest. Njegova nalarfana cura, podlo se cereka.

Prkosno dižem glavu i nabrajam svoje uspjehe. Mrmor neodobravanja širi se stolom, grč mi steže želučanu kesicu i osjećam kako mi Grinič krade Božić. Odjednom moji uspjesi, škole, fakulteti nisu važni, važno je samo to kaj nemam prikladnu mušku pertinenciju. Pristojnog mladića. Pratioca. Zaručnika. Muža!

******

Ako ste imalo lukave, ponosno dižete glavu i bešćutno lažete o svom izmišljenom junaku. Plod vaše bujne mašte izranja iz mraka, a lirski opisi sve prisutne tetke, strine, ujake, stričeve, bake i dede ostavljaju bez riječi. Ona glupa bratova cura kojoj uvijek zaboravite ime, gleda Vas sumnjičavo jer zna kakva je trenutno situacija ponude i potražnje na tržištu, ali koga briga. Naravno, Vaš je dragi teška srca otišao na kongres kardiovaskularnih kirurga, na daleki Tajland.

Ah, ne! To je bilo prošle godine! Uuups, skoro ste se zeznuli! Sada hodate sa mladim direktorom u vodećoj hrvatskoj kompaniji koju su kupili stranci, tak da je siroček zapeo u prometnom kolapsu vraćajući se iz Milana. Držite se za svoju priču kao Rose (Kate Winslet) za onu dasku s Titanika.

Pogledi puni odobravanja, ponosa obasjavaju vas poput lampica na boru i konačno možete odahnuti. I mirno posegnuti za novim purećim batkom, utopiti se u masnim mlincima, a kasnije proždrijeti sarmicu, ili dvije(tri, četiri), zasladiti se s vanili kiflicama prije mamine čuvene čokoladne torte. Nemate brige, salo će se otopiti dok se vaš dragi vrati iz Milana, ali…

– A kad će podmladak? Ipak imaš… koliko ono godina? – gluha i poluslijepa bakica na kraju velikog stola iznenada se probudila. I usudila se zaključiti kako njena mila i mala unučica više nije u cvijetu mladosti!

– Prije neg’ kaj me pokopaju, tak bi štela vidjeti svoju praunučad! To mi je jedina želja, prije no … – ne usudi se izreći, da se ne urekne sirota, makar znamo da će poživjeti. Preživjela je ona tri rata, pokopala dva muža, jedino teže podnosi mirovinski sustav i kukuričku koaliciju.

Sve glave ponovno se okreću prema vama, dok orahnjača zapinje u grlu…

*** Ako ste zlobno smijuljite, jer kao, sve to je već davno iza vas, sada imate muža i nekoliko komada kuštravih malaca, nemojte se pretjerano veseliti. Sljedeći petak stiže osvrt na nezaboravne blagdanske trenutke s najdražom svekrvicom!

Odgovori