Hobotnica sa slanutkom

Hobotnica sa slanutkom
01.10.2012.
Donosimo pobjednički recept za rujan! Dobitnica knjige “Moja mediteranska dijeta”, dr. Lejle Kažinić Kreho je gospoa Helena Božić! Iznenadila nas je receptom za ukusno, i mnogima omiljeno mediteransko jelo! Svoju hobotnicu je “začinila” slanutkom!
Recept:
1 kg hobotnice
20 dkg slanutka
1 mala konzerva pelata
kapare
crveni luk
češnjak
peršin
smjesa Dalmatinskih začina (Nadalina)
papar, sol, Vegeta
maslinovo ulje
1-2 dcl bijelog vina
Slanutak namočiti preko noći i skuhati do pola.
Hobotnicu (koja je prije kuhanja bila zamrznuta jer je tako mekša) očistiti (baciti glavu tj. kuhaju se samo krakovi), staviti u hladnu vodu i kuhati da malo omekša. Izvaditi i ohladiti, oguliti joj kožu i narezati na komadiće.
Na maslinovom ulju zažutiti crveni luk i češnjak, dodati hobotnicu i slanutak i kratko dinstati. Uliti vino i malo prokuhati da dio vina ispari. Zatim dodati miksane (usitnjene) pelate, kapare, Vegetu, sol, papar i začine. Doliti još malo vina i po potrebi vode. Kuhati još otprilike pola sata da se hobotnica i slanutak skuhaju do kraja. Na kraju posuti peršinom.
Ako želite da umak bude gušći, odvojiti malo slanutka, usitniti ga mikserom i vratiti natrag u umak.
Umjesto slanutka može se koristiti krumpir.
Dobar tek!

Odgovori