01.10.2012.
Donosimo pobjednički recept za rujan! Dobitnica knjige “Moja mediteranska dijeta”, dr. Lejle Kažinić Kreho je gospoa Helena Božić! Iznenadila nas je receptom za ukusno, i mnogima omiljeno mediteransko jelo! Svoju hobotnicu je “začinila” slanutkom!
Recept:
1 kg hobotnice
20 dkg slanutka
1 mala konzerva pelata
kapare
crveni luk
češnjak
peršin
smjesa Dalmatinskih začina (Nadalina)
papar, sol, Vegeta
maslinovo ulje
1-2 dcl bijelog vina
Slanutak namočiti preko noći i skuhati do pola.
Hobotnicu (koja je prije kuhanja bila zamrznuta jer je tako mekša) očistiti (baciti glavu tj. kuhaju se samo krakovi), staviti u hladnu vodu i kuhati da malo omekša. Izvaditi i ohladiti, oguliti joj kožu i narezati na komadiće.
Na maslinovom ulju zažutiti crveni luk i češnjak, dodati hobotnicu i slanutak i kratko dinstati. Uliti vino i malo prokuhati da dio vina ispari. Zatim dodati miksane (usitnjene) pelate, kapare, Vegetu, sol, papar i začine. Doliti još malo vina i po potrebi vode. Kuhati još otprilike pola sata da se hobotnica i slanutak skuhaju do kraja. Na kraju posuti peršinom.
Ako želite da umak bude gušći, odvojiti malo slanutka, usitniti ga mikserom i vratiti natrag u umak.
Umjesto slanutka može se koristiti krumpir.
Dobar tek!