Halloween party

Trenutno pregledavate Halloween party

Amerikanizacijom svega i svačega i mi smo, eto, prigrlili običaj da se, iako nisu maškare, maskiramo u razno-razne likove strave i užasa. Ameri vele da je to super i tako se njihova tradicija, poput krakova hobotnice, uvukla i u razne skrivene kutke zemaljske kugle.

Zadnjeg dana mjeseca studenoga vadimo socijalni gebis i mećemo vampirske zube kako bismo se što uspješnije metamorfozirali u razna opskurna čudovišta! A čemu, pitam ja vas? U jedinstvenom osjećaju strave i užasa možemo “uživati“ svakog dana, a ne samo toga 31.! Možda toga nismo ni svjesni, ali treba se samo malo osvrnuti:

Razno-razni vampiri zamaskirani u dobro obučene političare već nam desetljećima sišu krv na slamčicu, nakon što su usaugali džepove običnog malog čovca, kao i posljednje ostatke nade u bolje sutra. Izmoždeni zombiji, kosturi i polumrtvaci bauljaju gradskim ulicama, obilaze kontejnere ili prose koju kunu. Popularnu igru Trick or treat malo su ipak prilagodili hrvatskim socijalnim prilikama. (‘Trick or treat’ stari običaj, još iz srednjeg vijeka, kada je sirotinja na Dan svih svetih obilazila kuće i u zamjenu za molitve za mrtve prosila hranu.)

Prigodne filmove koje nam naša nacionalna televizija, i sva sila kabelskih, servira te noći, poput proslavljene “Noći vještica“ “Noći živih mrtvaca“, “Slagalica strave“, “Petka 13“, mi gledamo svaki dan. U udarnom terminu od 19.15 ili od 19.30, nasmiješena lica i bez puno glume s blesimetra čitaju ubitačnu dnevnu količinu neretuširane strave i užasa. Iz zemlje, ali i iz svijeta! Ima li što strašnije od toga kad se na telki pojavi Mislav Bago i punih 15 minuta (čovjek uopće ne uzima zrak!?), nekontrolirano širi svoje okice (čovjek uopće ne trepće!?) i priča o rastućim brojkama nezaposlenih? Iza njega scenografija čistog horora – burza rada! Nesvjestan suicidalnog učinka koji ostavlja na gledatelje, nastavlja sa svojim zlogukim proročanstvima da ni trepnuo nije! Doslovno! Zgrčenu u fetalnom položaju, hvata me panika, ostajem bez zraka, dok mi krupni grašci znoja izbijaju na čelo… I tako tonem u stravu i užas hrvatske zbilje.

Ruke mi se tresu, nemam snage uzeti daljinski, pa u mrtvačkoj tišini odgledam još i Sulejmana, ili neku od sapunica u domaćoj proizvodnji. (Kako inače objasniti porast gledanosti istih?)

Bez obzira na neke sličnosti iz života, Haloween je dan i kada dubimo bundeve. (Pri tom možemo zamišljati kako masakriramo… recimo bivšeg muža. Ili šeficu iz pakla. Ili … – odabir je samo vaš!)

No dubiti bundevu nije nimalo lagan posao. Kao prvo, treba skoknuti u jedan od mnogih recesijom neoskvrnutih trgovačkih centara, ili možda bolje na plac. Izbor nije lak jer u obilju koje se nudi teško je izabrati onu savršenu! Najbolje je uzeti što veću tako da, kad zarijete nož u nju, usput ne ostanete bez prsta. Ili dijela ruke! Kad je doteglite na peti kat s hrpom kojekakvih nepotrebnih namirnica, zadihani ste i ljuti ko pas, ali se zdušno bacate na posao! Uzimate najveći nož (svadbeni poklon) i po uzoru na američke hororce zabijete oštricu, ravno u sredinu. S užasom shvaćate da su vam svi noževi u kući tupi i da ne možete pomaknuti tupo sječivo koje počiva duboko u utrobi okruglog jesenjeg ploda. Sjedate na pod i dok nogama držite bundevu, objeručke pokušavate izvući tupondera. Pitate se, s punim pravom, zašto to na filmu uvijek izgleda tako lako? Sad ste već umorni i na rubu. Nemate pojma kako dalje? Vaša bundeva nikada neće imati osmijeh Frankensteina?

Sjedate za komp i krenete guglati. Otkrivate da na svijetu postoji više od 125 vrsta bundeva, no još uvijek niste saznali ništa korisno. Zovete rodbinu i prijatelje da biste saznali da se bundeva prvo mora izdubiti! što je i logično, samo što, eto, vi ste krenuli obrnutim putem. Sljedećih sat vremena bavite se rovarenjem i čišćenjem iznutrica. Na trenutak vas obuzme suluda ideja da od ostataka spravite neko ukusno i zdravo jelo, no brzo odustajete od ideje! Toliko ludi ipak niste! Nakon što ste crvenim ružem iscrtali oči, nos i usta, krenete rezbariti glatku površinu. Toliko ste se udubili da ne primjećujete koliko je sati.

Oštar iritantan zvuk prekine tišinu koja se spustila nad vas i vaše izmrcvareno remek-djelo. Pokušavate ignorirati zvono, ali ono ne prestaje! Odjednom shvaćate da je već prošlo sedam sati i vaš će dragi od nestrpljenja razvaliti protupožarna vrata. Pozvali ste ga na Halloween party i dali mu naslutiti da ćete ga dočekati u prikladnom outfitu…

I dok se on gušta kako ćete ga dočekati u pseudovarijanti žene vampirice, možda se možete utješiti da niste daleko od horor look-a!

by Rosie Kugli

Odgovori