FOOD STYLING

Trenutno pregledavate FOOD STYLING

Znate li što je food styling? Jeste li uopće čuli za taj pojam koji je u svijetu sveprisutan, ali kod nas se još rijetko spominje?
Food styling je priprema hrane za snimanje fotoaparatom ili kamerom, a koristi se za snimanje editorijala gastro rubrika u časopisima, snimanje reklama, tv reklama , snimanje serija, dokumentarnog programa, filmova (ovaj zadnji dio kod nas je gotovo nepoznat i zasad neiskorišten dok je u inozemstvu normalna pojava).
Neki od poznatih filmova i serija u kojima su korištene usluge food stylista su: Nothing Hill (Ja u ljubav vjerujem); CSI Miami; Jedi, moli, voli ; Godzilla; Dr.Dolittle 1 i 2 ; Austin Powers 2 i mnogi drugi.

Najpoznatiji food stylist u Hollywoodu je Chris Oliver, a u Hrvatskoj se tim poslom bavi Teodora Sijarto već četiri godine. Food stylisti uglavnom nemaju formalno kuharsko obrazovanje jer se za svoj posao obrazuju u okviru posebnih seminara na kulinarskim školama u Engleskoj i Americi. Teodora se obrazovala na tečaju u Londonu, u školi “The International Culinary School at The Art Institutes “, a u budućnosti joj je želja i plan sudjelovati i na i nekom od godišnjih kongresa za food styliste koji se održavaju u Bostonu, u SAD.
U food stylingu koriste se neobične tehnike, pribor i tekućine, postoji cijeli niz pripravaka koji vjerno imitiraju hranu, bojaju je i slično, a Teodora otkriva kako se u ovom doista kreativnom poslu znanje najbolje unaprjeuje radom, metodom pokušaja (koji ponekad rezultiraju i pogreškama na kojima se takoer uči), i proučavanjem hrane. Na taj način većina food stylista dolazi i do nekih samo svojih formula, pa tako i Teodora danas ima svoje formule za npr. lažni sladoled, jer za snimanja koristi pripravak koji imitira sladoled i koji je otporan na toplinske utjecaje.

Na taj posao se kaže odlučila jer je zaljubljena u kuhanje i stvaranje recepata, ali i u lijepe slike hrane i pića, pa ju je zanimalo naučiti i kako se hrana stilizira različitim stvarima i tekućinama.
Ističe da joj je najlakše stilizirati kolače, kekse i pića, dok je prema uvriježenom mišljenju kod klijenata, najteže stilizirati – sladoled, a Teodori koja je za taj oblik stiliziranja, kako je već navedeno, pronašla svoju dobru formulu, najteže je stilizirati – čokoladu.

Pribor koji najčešće koristi za rad su škare, ljepila, motorna ulja, lak za kosu, jestivo ulje , kistovi, glicerin, pincete, kapi za oči(jer tube imaju precizna doziranja) i mnoštvo sličnih neobičnih rekvizita. Na snimanja na kojima radi, sa sobom baš poput vizažista koji ukrašavaju ljude, Teodora nosi svoj kofer s priborom s kojim uljepšava i ušminkava hranu!

Najveći i najpoznatiji domaći klijent s kojim je do sada radila je Konzum, a velika joj je želja raditi na food stylingu za neki film i igranu seriju!
Vjerujemo da će u tom naumu i uspjeti!

Više o Teodori i food stylingu saznajte na njenoj FB stranici

Hranu je fotografirao Ognjen Karabegović.

Odgovori