Festival Miroslava Krleže

Trenutno pregledavate Festival Miroslava Krleže
Festival posvećen Miroslavu Krleži održat će se u autentičnim prostorima njegove kuće na Krležinom Gvozdu od 3. do 7. srpnja.
Ovaj jedinstveni festival osmislio je Goran Matović, a bit će realiziran uz potporu Grada Zagreba, Teatra poezije i Muzeja Grada Zagreba.
Krležin Gvozd postat će mjesto susreta umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. To je susret sa živim djelom u kome se neprekidno ogledamo, kaže Matović te te nadodaje da će glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici “iz svog mraka, iz svoje svjetlosti“ svjedočiti svoju fascinaciju velikim piscem.
Prvo izdanje ovog festivala počinje danas programom Krleža “Hrvatski nokturno” u kojemu će sudjelovati Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk i Edin Karamazov. Domaćin programa Pero Kvrgić publiku će provesti kroz prostor Krležina stana i evocirati sjećanja na prvi susret s Krležom i njegovim teatrom. U toj scenskoj kompoziciji sabrani su fragmenti djela “Moj obračun s njima”, “Na rubu pameti”, “Najnovija anatema moje malenkosti”, “Dnevnik”, “E. Čengić s Krležom iz dana u dan” i drugih, a višeslojni polemički piščev portret nastaje kombinacijom govora, glazbe, dokumentarnog filma i tonskog zapisa Krležina glasa.
U srijedu, 4. srpnja, na rasporedu je pretpremijera “Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića”, gdje se u ulozi Bobočke, kao jednom od najsloženijih Krležinih ženskih lica pojavljuje Ecija Ojdanić. Program festivala se nastavlja u četvrtak, 5. srpnja “Razgovorima s Krležom”, u kojima sudjeluju Rade šerbedžija i Predrag Matvejević, sjećanjima na susrete s Krležom i privatnim razgovorom koji se pretapa u dijalog Krleže (odnosno šerbedžije) i Matvejevića.
U petak, 6. srpnja, na sceni su studenti ADU u scenskom kolažu Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija. Boris Svrtan spaja fragmente Djetinjstva u Agramu i Krležine poezije u jedinstven scenski dogaaj, a domaćin programa bit će Velimir Visković.
Na sam Krležin roendan, 7. srpnja i u završnoj večeri festivala, u scenskoj projekciji nastupa Željko Vukmirica s programom Jazz Krleža po motivima “Balada Petrice Kerempuha” i “Millitargre” G. Szaba. Video priloge pripremila je Marinela Jeromela, a domaćin te završne večeri je Tonko Maroević.
Svi programi počinju u 20,30 sati.
Ovaj festival je uvod u 120. obljetnicu roenja Miroslava Krleže.

Odgovori