Europske igre transplantiranih i dijaliziranih Zagreb 2012.

Trenutno pregledavate Europske  igre transplantiranih i dijaliziranih  Zagreb 2012.
U Zagrebu se u organizaciji Hrvatske udruge Transplant od 18. do 25. kolovoza 2012. održavaju 7. Europske igre transplantiranih i dijaliziranih Zagreb 2012.
Svečano otvorenje igara uz 400 sudionika iz 28 zemalja Europe koliko ih se natječe u različitim sportskim disciplinama održat će se u subotu 18. kolovoza od 19 sati na vanjskim bazenima SC Mladost u Zagrebu.
Europske igre transplantiranih i dijaliziranih (European Transplant and Dyalisis Games – ETDG) traju 8 dana, a one su multidisciplinarni sportski dogaaj koji se održava svake dvije godine pod pokroviteljstvom Europske federacije transplantiranih i dijaliziranih sportaša (ETDSF). Organizacija i provedba Europskih igarana transplantiraniranih i dijaliziranih složeno je i skupo sportsko ostvarenje, ali jedno od onih koje značajno poboljšava razumijevanje i prihvaćanje darivanja organa u zemlji domaćinu. Igre zorno pokazuju uspjeh transplantacije organa i sposobnost transplantiranih za voenje zdravog i normalnog života, a ETDG je vrhunski dogaaj za sve transplantirane i dijalizirane sportaše u Europi.
Igre su otvorene za sve primatelje organa, tkiva i stanica od drugih pojedinaca, koji koriste ili su koristili imunosupresivnu terapiju i lijekove i za sportaše koji se liječe dijalizom. Natjecatelji moraju biti u dobroj kondiciji, bez značajnijih zdravstvenih komplikacija.
Inače, prve Europske igre transplantiranih i dijaliziranih održale su se u Ateni 2000. godine. Od tada, svake druge godine, druga zemlja ugošćava igre. ETDSF (European Transplant and Dialysis Sport Federation) vrši odabir slijedećeg domaćina po transparentnim kriterijima. Tako je Hrvatska dobila domaćinstvo u konkurenciji s Grčkom, dok je za slijedeće igre u konkurenciji s Bugarskom, organizaciju Igara dobila Poljska.
Hrvatska udruga Transplant koja je orgnizator ovog značanoj dogaaja djeluje već sedam godina, tijekom kojih je Hrvatska postala punopravna članica meunarodne federacije Eurotransplant, a hrvatski model transplantacijskog programa postavio ju je na prvo, vodeće mjesto u svijetu s 32 darivatelja organa na milijun stanovnika i na drugo mjesto u svijetu po broju transplantacija na milijun stanovnika.

Odgovori