EUROPEA u Dvorištu

Trenutno pregledavate EUROPEA u Dvorištu

Od rujna do prosinca 2013. u Cafeu u Dvorištu, Žerjavićeva 7/2

Ideja projekta “EUROPEA u Dvorištu“ je jednostavna: pokazati da se koncept javnog i privatnog mogu prožimati u posredovanju literature. Bez pompoznosti i zamišljene i(li) stvarne granice izmeu autora i čitatelja, već u dijaloškom propitivanju bitnih suvremenih književno-društvenih tema. Naklada Ljevak dovodi pet značajnih i nagraivanih europskih autora, književnike Miloša Urbana, Olgu Tokarczuk, Johna Boynea, Ahmeta Ümita i poznatu tursku novinarku i aktivisticu Ece Temelkuran. Razgovori o urbanim književnim temama, novim idejama, odnosu intimnog i javnog ali i razmišljanje o pojmu “su-kob“ kao preduvjetu za mogući zajednički “su-život“ omogućit će upuštanje govornika i publike u otvorene rasprave u književnosti bez granica, a Cafe u Dvorištu u Žerjavićevoj 7/2 u Zagrebu postaje mjesto na kojem ljudi raspravljaju, misle, govore, čitaju, osjećaju i žive literaturu.

Ece Temelkuran

Prvo je gostovanje već u četvrtak 26. rujna u 19 sati:

ČEšKA: Miloš Urban

26. rujan, četvrtak u 19 sati

TEMA: Glavni junak: Prag

Predstavljači:

Miloš Urban – autor knjige

Renata Kuchar – prevoditeljica knjige

Jadranka Pintarić — književna kritičarka

Tahir Mujičić – književnik

Moderator: Nenad Rizvanović

Miloš Urban

LORD MORD

Triler o Pragu

Češki romanopisac Miloš Urban svojim je višestruko nagraivanim i na razne jezike prevoenim opusom (romani Posljednja točka na rukopisu, Sedam crkava, Zloduh, Sjena katedrale, Santinijev jezik, Lord Mord) zaslužio status predvodnika “novog vala” češke književnosti te miljenika kritike i publike koja ga je nazvala “crnim vitezom“ češke književnosti.

Ovaj “egzistencijalistički triler protkan bulgakovljevskim elementima fantastike i groteske“ priča je o Pragu s kraja 19. stoljeća – u vrijeme kad je Češka dio Austro-Ugarskog carstva, a njezin glavni grad poprište socijalnih i političkih nemira predvoenih češkim patriotima koji sve otvorenije izražavaju težnju ka neovisnosti. Austrijske vlasti na ulične demonstracije reagiraju uvoenjem policijskog sata i infiltriranjem pripadnika austrijske tajne policije u redove čeških domoljuba. Uz to, centar Praga trebao bi biti podvrgnut temeljitom preureenju, što bi kao posljedicu imalo rušenje popularnog židovskog kvarta s njegovim boemskim noćnim životom i opuštenom hedonističkom atmosferom koju narušava serija ubojstava.

Miloš Urban

Povodom Urbanovog romana Lord Mord: Triler o Pragu na tribini će se razgovarati o mračnoj atmosferi grada Praga u devetnaestom stoljeću i o njegovim literarnim i urbanim tajnama: noćnom boemskom životu, pokvarenim političarima, tajnoj policiji i neizbježnom raspadu Austro-Ugarske.

Ostala gostovanja Europea u Dvorištu:

17. listopad, četvrtak – TURSKA: Ece Temelkuran

Tema: ”Sukob ili zajednička kob”

Tursko – armenski sukob

29. listopad, utorak – POLJSKA: Olga Tokarczuk

Tema: ”Književnost, psihoterapija i zaštita životinja”

Od nasilja prema životinjama do nasilja prema ljudima

5. studeni, utorak – IRSKA: John Boyne

Tema: ”Utjeha kukavičluka ili hrabrosti”

10. prosinac, utorak – TURSKA: Ahmet Ümit

Tema: ”Dostojevski u Turskoj”

Povijesni i psihološki pritisci koji ljude navode da postanu ubojice

Moderatori: Nenad Rizvanović i Kristijan Vujičić

Mjesto održavanja: CAFE U DVORIšTU, Jurja Žerjavića 7/2

Partner: Sa(n)jam knjige u Puli


Odgovori