Dubrovnik postaje pozornica

Trenutno pregledavate Dubrovnik postaje pozornica
Otvaraju se Dubrovačke ljetne igre
Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz stihove Himne slobodi i brojne uzvanike iz političkog i javnog života svečano će se otvoriti 63. Dubrovačke ljetne igre u utorak 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha.


Ovogodišnje Otvaranje slijedit će dugogodišnju tradiciju tog ceremonijala. Po scenariju i režiji Joška Juvančića Jupe ispred crkve sv. Vlaha tako će se pojaviti povijesni likovi Dubrovačke republike: knez, vijećnici, kančeljer, notar, admiral, Držićev Negromant i Vojnovićev Orsat sa slavnim monologom o dubrovačkoj slobodi evocirajući tisućljetnu povijest Grada. U taj tradicijski kontekst dovest će se i izvoači ovogodišnjih dramskih izvedbi – Alma Prica, Sreten Mokrović, Mislav Čavajda, Jelena Miholjević, Vili Matula i brojni drugi uz sudjelovanje Folklornog ansambla Lino, Dubrovačkih trombunjera te dubrovačke djece. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Zborom opere HNK Split, Dubrovačkim komornim zborom i Zborom Libertas ravnat će Ivan Repušić.
Proglašenje 63. Dubrovačkih ljetnih igara otvorenima od strane dubrovačkog gradonačelnika mr.sc. Andra Vlahušića, obilježit će ovaj prvi od ukupno 47 festivalskih dana za vrijeme kojih će pred meunarodnim auditorijem na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija nastupiti više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta koji će izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.
Završetak Svečanog otvaranja obilježit će tradicionalni vatromet u 22:15 sati koji će biti sinkroniziran s glazbenom podlogom uz uživo prijenos na Hrvatskom radiju – radio Dubrovnik. Za ovu prigodu odabrana je skladba Transylvanian Horses s albuma Van Helsing skladatelja Alana Silvestrija.

Odgovori