Deset sati sna ublažuje bolove bolje nego lijekovi

Trenutno pregledavate Deset sati sna ublažuje bolove bolje nego lijekovi

“Pošteni” spavanac od deset sati može biti učinkovitiji za uklanjanje bolova od lijekova s kodeinom, pokazalo je američko istraživanje.

Koliko ste puta pomislili kako će većina vaših problema proći ako se naspavate? Ovo nije daleko od istine, jer je san bitan za mnoge procese koji se dogaaju u našem tijelu. Najnovije otkriće istraživača Bolnice Henry Ford iz Detroita pokazalo je kako dužim snom možemo čak i ublažiti bolove.

štoviše, desetosatno spavanje, umjesto preporučenih osam sati sna, može više ublažiti bolove nego uzimanje kodeina, tvrde stručnjaci.

Oni su ispitanike (koje inače nisu mučili bolovi) podijelili u dvije skupine: jedni su četiri noći spavali kao i inače, dok su drugi spavali deset sati. Stručnjaci su mjerili njihovu pospanost za vrijeme dana standardnim testovima kojima se dijagnosticiraju problemi sa snom, a koji se oslanjaju na moždane valove, pokrete očiju, ritam srca i tonus mišića. Zatim su izmjerili osjetljivost ispitanika na bol koristeći izvor topline.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici koji su spavali 1,8 sati duže nego druge osobe bili budniji po danu i manje osjetljiviji na bol. Naime, osobe koje su uživale deset sati sna prethodne noći držali su prst na izvoru topline 25 posto duže vremena. Istraživači su takoer ustanovili kako je učinak sna jači od uzimanja 60 miligrama kodeina.

“Naši rezultati sugeriraju važnost prikladnog sna kod raznih kroničnih oboljenja ili kao pripremu za elektivnu operaciju. Iznenadila nas jačina smanjenja osjetljivosti na bol, usporedno sa smanjenjem kod osoba koje su uzele kodein“, objavili su stručnjaci u časopisu Sleep.

Izvor: Ordinacija.hr

Odgovori