Danski kotači – izložba fotografija Mikaela Colvilla – Andersena – Monumental Motion

Trenutno pregledavate Danski kotači – izložba fotografija Mikaela Colvilla – Andersena – Monumental Motion

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji Veleposlanstvo Kraljevine Danske u sklopu promicanja biciklizma kao oblika urbanog transporta, u suradnji s Dubrovačkim muzejima, predstavlja izložbu “Danski kotači“.

Izložba se otvara 10.svibnja u 18 sati u žitnici Rupe u Dubrovniku, a osnovni cilj izložbe fotografija je promocija danske biciklističke kulture, pružanje pozitivnih primjera kroz zdravo življenje, štednju energije i održivi razvoj, te prikaz utilitarnosti bicikla kao višenamjenskog prijevoznog sredstva.

Svakog dana u Kopenhagenu stotine tisuća graana obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti na biciklu, svatko od njih predstavlja jednu ciglicu u živahnoj arhitektonskoj strukturi pokreta na ljudski pogon.

U ovoj jedinstvenoj izložbi fotograf i stručnjak za urbanu mobilnost Mikael Colville-Andersen predstavlja 50 fotografija koje definiraju biciklistički život u Gradu biciklista.

Tijekom više od 4 godine dokumentirao je biciklističku kulturu u danskoj prijestolnici i, iznenaujuće, bio prva osoba koja je to učinila na tako detaljan način u 125-godišnjoj povijesti bicikla. Rezultat je 50 fotografija – odabranih izmeu čak 10 tisuća – koje pričaju priču o važnoj i snažnoj ulozi koju bicikl igra u životu Kopenhagena.

Ovom serijom fotografija autor želi skrenuti pozornost na raznolikost načina kojim se stanovnici Kopenhagena svih dobnih skupina i financijskih mogućnosti koriste biciklom u svakodnevnom životu.

Izložba je doživjela premijeru u Ljubljani, u rujnu 2011. godine.

Christiania bicikl

Sredinom ’80-ih Lars Engstrom iz tvrtke Christiania Smedie proizveo je Christiania bicikl u obliku i veličini u kojoj je poznat i danas.

Jedinstvena konstrukcija pokazala je svoju izdržljivost kroz mnoge godine svakodnevnog transporta robe i djece. Bicikl je prekrasan primjer dizajna koji izvire iz jednostavne, dobre ideje koja ostaje vitalna zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i šarmu.

Danski dizajnerski centar dodijelio je Christiania biciklu nagradu Klasik dizajna za 2010/2011, koja se dodjeljuje za dizajnerska rješenja koja traju kroz dugi niz godina bez značajnih promjena u dizajnu, dokazujući tako svoju trajnost i na tržištu i u upotrebi.

Bullitt bicikl

Današnja moderna reinkarnacija legendarnog Long John bicikla (proizvedenog davne 1929. godine za potrebe prijevoza tereta i alata) nosi ime Bullitt. Redizajniran je 2009. godine i slovi kao najbrži teretni bicikl na svijetu, kakvim se pokazao na utrkama teretnih bicikala koje se svake godine održavaju u Danskoj.

Odgovori