Dani Pušipela u Zagrebu

Trenutno pregledavate Dani Pušipela u Zagrebu
Ljeto je već polako iza nas, dolazi jesen… A upravo je jesen godišnje doba boja, ili u ovom slučaju doba zlatnih meimurskih brijegova, odnosno doba vina. I upravo taj zlatni krajolik je udruga G.E.T prenijela u Zagreb, i to putem manifestacije Dani Pušipela koja se tijekom rujna održava u restoranu Republica (Gradska kavana Zagreb) na Trgu bana Josipa Jelačića.
Udruga za kulturu stola i restorana Republica – G.E.T. organizirala je ovu manifestaciju upravo iz razloga kako bi graanima približila hrvatsku ponudu pušipel vina te im omogućila da ista i isprobaju.
Pušipel je meimurska županijska marka vina proizvedena od sorte Moslavac (u Sloveniji je poznata kao šipon, a u Maarskoj kao Furmint, od nje se radi Tokajac). Sorta je to koja se donedavno intenzivno sadila zbog svojeg velikog rodnog potencijala, a danas na odabranim položajima i s ograničenom rodnošću daje vina izuzetne kvalitete, od redovitih berbi pa do najviših predikata. Diskretnog je sortnog mirisa, osvježavajućeg i lepršajućeg okusa, zbog čega odgovara uz tipična meimurska jela.
Akciji se pridružilo devet meimurskih vinara, članova udruge Hortus Croatiae, a to su: Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kunčić, Novak Boris, štampar i Tomšić, a tijekom mjeseca rujna gosti restorana Republica moći će bilo koje od tih vina naručiti po cijeni od 18 kuna za čašu.
Doite i probajte ova izvrsna vina, jer … vino je najkorisnije piće, meu ljekovima najukusnije i meu hranom najprijatnije. 🙂

Odgovori