5 cijelih jaja
30 dkg šećera
3 vanilije (vanilin šećer)
1/2 dcl rakije
1 dcl ulja
2 naribana limuna
mala žličica soli
2 dkg amonijaka
2 dcl mlijeka
1 pecivo
20 dkg maslaca
brašna koliko nam treba da se smjesa oblikuje
Dobro izmutiti jaja, šećer i vaniliju, sol. Zatim dodati limun, rakiju i ulje. U višoj posudi ugrijati mlijeko, kad je mlijeko dovoljno toplo sipamo u njega amonijak uz neprestano miješanje. U drugu posudu stavimo manju količinu brašna te dodamo prašak za pecivo i amonijak koji smo pomiješali sa toplim mlijekom. Promiješamo i dodajemo ostalu smjesu te brašna koliko nam treba da se smjesa lijepo oblikuje. Tijesto mora ostati čim mekše, treba se odvajati od ruku. Poželjno je da tijesto odstoji nekoliko sati u hladnjaku. Ponovo ga zamijesimo te od tijesta radimo valjuške dužine 10 – 15 cm, nazubljenim valjkom zarežemo krajeve te na strani jedan dva ili više zareza. Oblikujemo cukerančić u obliku potkove ili neki drugi sličan oblik. Cukerančiće je potrebno peći na cca 180 C 8 – 10 minuta. Kad su cukerančići pečeni s gornje strane ih umačemo u bijelo vino i posipamo s kristalnim šećerom.