Cukerančići

Cukerančići

5 cijelih jaja

30 dkg šećera

3 vanilije (vanilin šećer)

1/2 dcl rakije

1 dcl ulja

2 naribana limuna

mala žličica soli

2 dkg amonijaka

2 dcl mlijeka

1 pecivo

20 dkg maslaca

brašna koliko nam treba da se smjesa oblikuje

Dobro izmutiti jaja, šećer i vaniliju, sol. Zatim dodati limun, rakiju i ulje. U višoj posudi ugrijati mlijeko, kad je mlijeko dovoljno toplo sipamo u njega amonijak uz neprestano miješanje. U drugu posudu stavimo manju količinu brašna te dodamo prašak za pecivo i amonijak koji smo pomiješali sa toplim mlijekom. Promiješamo i dodajemo ostalu smjesu te brašna koliko nam treba da se smjesa lijepo oblikuje. Tijesto mora ostati čim mekše, treba se odvajati od ruku. Poželjno je da tijesto odstoji nekoliko sati u hladnjaku. Ponovo ga zamijesimo te od tijesta radimo valjuške dužine 10 – 15 cm, nazubljenim valjkom zarežemo krajeve te na strani jedan dva ili više zareza. Oblikujemo cukerančić u obliku potkove ili neki drugi sličan oblik. Cukerančiće je potrebno peći na cca 180 C 8 – 10 minuta. Kad su cukerančići pečeni s gornje strane ih umačemo u bijelo vino i posipamo s kristalnim šećerom.

Odgovori