Coprnice na mjesečini

Trenutno pregledavate Coprnice na mjesečini

Mnogo je priča i vjerovanja o vješticama. Njihove tajne tu su od davnina, kako kaže jedna knjiga, “dok su ljudi bili još mladi, a kraljevstva još nisu postojala“. No malo tko od nas zna te tajne, a još manje nas zna tko su zapravo bile vještice, koja je bila njihova uloga, jesu li bile samo zle i “jele malu djecu“, te je li, osim njih i općepoznatih vampira i vukodlaka, bilo još kakvih bića tame i sitnih noćnih sati. Mislimo na ona naša, autohtona domaća bića (neuvezena iz strane literature) – mrake, jankiće, nevidinčiće, pozoje, mure i ostale spodobe koje su se šuljale po domaćim šumama i selima, ovdje, u neposrednoj okolici Zagreba, Medvednice i Samoborskog gorja i koja su ponekad plašila ljude, a ponekad živjela s njima u mudro i opreznom suživotu, pa čak i pomagala kad je trebalo.

U srijedu 27. studenog u 19 sati, kad padne mrak i ulice Gornjega grada lagano obasja prva mjesečina, govorit će se u dvorani Hrvatskog društva pisaca, u Basaričekovoj 24 o bićima noći koje je od zaborava knjigom Mjesečeve sjene spasio Zdenko Bašić.

Zdenko Bašić, jedan od najplodnijih i najsvestranijih umjetnika mlae generacije s područja vizualnih umjetnosti, predstavit će svoju drugu knjigu Mjesečeve sjene u izdanju Planetopije, u kojoj ponovno potpisuje tekstove, ilustracije, dizajn i cjelokupnu opremu. U knjizi Bašić tekstom i ilustracijom prikazuje sjećanja na dojmljive priče svojih baka koje su, kako sam piše u knjizi, “oblikovale mnoge moje mirise i boje koje sada prepoznajem u vjetru“.

Doite i doznajte kako i zašto je Bašić ponovno oživio obiteljsku usmenu predaju, kakav je njegov doživljaj coprnica te zašto na taj svijet ne možemo gledati kroz crno-bijelu prizmu.

Uz zanimljive goste, očekuje vas i scenografsko rješenje koje će dočarati ugoaj iz knjige, te nastup vokalnog ansambla Lipe iz Siska. Ulaz je, naravno, slobodan, a pripremamo, da ne kažemo kuhamo ili vračamo i neka iznenaenja!

Odgovori