Coffee break!

Trenutno pregledavate Coffee break!

Obožavam rituale ispijanja kave!

A što mogu kad gusto naslagani stolovi i stolice kvartovskih kafića (koji nesmetano uzurpiraju javni gradski prostor) mame na uživanciju u (sada već gotovo anoreksičnim) zrakama jesenjeg sunca. I svi strpljivo čekaju. Ne na rješenje krize u zemlji i svijetu, posao, stan, smanjenje PDV-a… Ne! Čekaju na šalicu jakog crnog napitka uz koji će pretresati sve gore navedene teme, a i šire. Ispijanje kavice ritual je u kojem se uživa uz dugo, neobvezno i ugodno ćaskanje. Taj je svjetovni običaj prigrlio i naš dragi Predsjednik, pa makar i do grla u … obvezama, ne propušta uz šalicu kofeinskog napitka neobvezno počavrljati s običnim pukom.

Ženske kavice imaju posebnu draž i meni su često inspiracija za kolumne, baš poput ove. Na njima često/gotovo uvijek postajemo bogatiji za poneko saznanje koje nije pogodno za svačiju ušnu resicu. Zato se ponekad i konspirativno šapće, uz časnu pionirsku, da vijest neće procuriti. (Ma moš misliti!) Kavica često izvlači i ono “najkvalitetnije“ iz sugovornika, kao što je goruća želja za intimnom ispovjedi i pikantnim detaljima.

Postoji čitav spektar tema koje se pretresaju. Muškarci su nezaobilazni, tema Nr. 1. Kako u životu, tako i na kavi. Bivši ( neprežaljeni ili gadovi), budući (nedostižna savršenstva), sadašnji (daveži, predvidljivi dosadnjakovići, ljenčine, zanovijetala… – lista seže u beskraj), muškarci u svim oblicima, veličinama, krutim i tekućim stanjima (misli se na tekući račun).

Sex je isto jedna od top-tema. Vrući ili hladni, zabavni ili uspavljujući, brzinski ili neverending story… Ova tema obično ima uspaljujuće djelovanje pa se lagano šalta u drugu dimenziju i proširuju se vidici. šteta je ne dignuti pogled sa šalice omiljenoga nam napitka kad je terasa krcata pripadnicima muškog roda, od nabildanih dječaka pa sve do muškaraca u najboljim godinama, bez prstena kao prikladnog modnog dodatka koji obično krasi muškarce te dobi. Upravo to dešavalo se za susjednim stolom.

On i ona. Ovijeni velom miomirisa vrućeg napitka, ona prede milozvučnim glasom, dok njemu misli, pa i pogled, lutaju od stola do stola. Mislim, nije čovjeku za zamjeriti, sunce i dalje grije, ženske nožice još uvijek preplanule, a ni dekoltirane haljine nisu za odbaciti. Očni živac dotičnoga bio je vjerojatno toliko iziritiran pitoresknim prizorima da je prečuo njezino pitanje. Dešava se, zar ne?

Ona se trgne i pogleda ga dugim ispitujućim pogledom. Da, sad ga je gledala sasvim drugim očima. A kad je vidjela da nije ispio ni gutljaj kave, više se nije mogla kontrolirati.

Iznenada, poput oluje koja može pokvariti čaroliju najljepšega sunčanog dana, kolektivno smo nazočili pravom pravcatom coffee breaku. Strašni mrki oblaci nadvili su se nad njezino do prije pet minuta nasmiješeno lice. Mi koji smo sjedili pokraj njih osjetili smo onaj miris nadolazeće bure, tornada koji ruši sve pred sobom. Strast koja se u nekoliko minuta čudesno metamorfozirala u bujicu razornog bijesa, bila je spremna eksplodirati. Gotovo sam mogla osjetiti impulse negativne energije koji su ključali u njoj, pretvarajući je u razjarenu goropadnicu koja će se snagom svojih riječi obrušiti na svoga dragoga, ne mareći previše za krcatu terasu ljudi. Oni će vjerojatno s velikim zanimanjem pratiti svaki pokret, svaku riječ dok budu zadivljeno gledali u mustru na šalici i igrali se s kockama smeđeg šećera.

On je gleda, preneraženo, uplašeno, jer njegov mozak ne može procesuirati iznenadnu promjenu raspoloženja. Ne shvaća zašto ona viče da joj je dosta svega, ne shvaća zašto ona misli da nikada nije u fokusu njegova interesa, kao što ne shvaća zašto iznosi detalje njihove veze, točnije prljavi veš, pred svekoliko mnoštvo, glasno artikulirajući kako bi je svi mogli čuti.

Drama je potrajala još nekoliko minuta. Uz glasnu svađu, predbacivanja zašto ti mene nikad ne slušaš/gledaš/doživljavaš, ona otrči sa suzama u očima. On se nabrzaka ispriča svim gledateljima, ostavi novčanicu i, ne čekajući da mu konobar uzvrati ostatak, pohita za svojom draganom.

Nakon ovog strastvenog coffee breaka vratili smo se ritualima ispijanja kavice, s upitnicima nad glavama i nagaanjima o tome: “Hoće li ova svaa rezultirati krahom nesretne ljubavi ili dovesti do slatkoga pomirbenog seksa?

Rosie Kugli

Ženska posla

Odgovori