Četvrti natječaj za najbolju kratku priču

Trenutno pregledavate Četvrti natječaj za najbolju kratku priču

kulturno -turističke manifestacije “MASTERCARD BROD KNJIŽARA – BROD KULTURE“

Poznata hrvatska kulturno-turistička manifestacija MasterCard Brod knjižara – Brod kulture otvorila je 4. natječaj za najbolju kratku priču, uz potporu generalnog sponzora tvrtke MasterCard Europe.

Na natječaj se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje dosad neobjavljene kratke priče. Glavna nagrada autoru/ici pobjedničke priče bit će sudjelovanje na ovogodišnjoj turneji i plovidba “MasterCard Brodom knjižarom – Brodom kulture“.

Žiri koji čine Ludwig Bauer, književnik – predsjednik žirija, dr. sc. Lidija Dujić, književnica i znastvenica, Igor Gerenčer, menadžer u kulturi i organizator manifestacije te Silvija šesto, književnica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, pobjednica natječaja za kratku priču 2012. godine, pregledat će sve pristigle radove te odabrati pobjednika i još 20 najboljih radova. Sve odabrane priče bit će objavljene, kao i prošlih godina, u zajedničkoj zbirci pod naslovom: “20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013.”

“Ove godine raspisujemo već četvrti regionalni natječaj za kratku priču koji će, kao i do sada, rezultirati knjigom “20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013“. Tristotinjak autora koji se redovito javljaju na naš natječaj već svojim brojem govore o opravdanosti natječaja, ali i o njegovoj potrebi kao platformi za unapreenje te vrste umjetničkoga izražavanja. Značajno je da su mnogi dobri pisci na putu do svoje afirmacije imali podršku upravo i u ostvarenjima koja su objavljivali u okvirima našeg natječaja. Želimo svojim natječajem davati podjednak poticaj piscima i čitateljima. Presudna je u svemu svijest da bez pisanja i čitanja, bez užitka u čitanju i stvaranju, bez književnosti, najplemenitijeg oblika pisane riječi, civilizacija, ili barem humana civilizacija – nema perspektive“, istaknuo je Ludwig Bauer, uvaženi hrvatski književnik, predsjednik žirija i Programskog savjeta Broda kulture.

Manifestaciju “MasterCard Brod knjižara – Brod kulture“, već šest godina zaredom, bezrezervno podržava kompanija MasterCard Europe koja je prepoznala ovu manifestaciju kao jedinstvenu i neprocjenjivu u svijetu.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što je MasterCard i ove godine sponzor projekta koji podržavamo već niz godina, u koji istinski vjerujemo i iza kojega stojimo. Edukacija korisnika o dobroj pisanoj riječi, kazališnim i lutkarskim predstavama te glazbi predstavlja srce projekta a mi se nadovezujemo edukacijom o odgovornom korištenju MasterCard i Maestro kartica za vrijeme putovanja i odmora”, rekla je Aleksandra Babić, Direktorica marketinga za centralno-istočna europska tržišta, MasterCard.

“Kada smo prije gotovo četiri godine utemeljili, u okviru kulturno-turitsičke manifestacije MasterCard Brod knjižara – Brod kulture, natječaj za kratku priču, imali smo na umu prvenstveno dva cilja. Željeli smo čitateljima na odmoru ponuditi sasvim svježu, kvalitetnu, ali i komunikativnu literaturu koja se s užitkom može čitati i na plaži. Drugi je cilj bio stvoriti platformu na kojoj će etablirani književnici i nadareni pojedinci moći predstaviti svoju kratku prozu jer je očito da želje za objavljivanjem kratke priče ima više nego otvorenih mogućnosti, bilo u izdavačkim kućama, koje u pravilu preferiraju romane, bilo u novinama, gdje se više prostora ustupa reklamama nego književnosti“, izjavila je dr.sc. Lidija Dujić, članica žirija i Programskog savjeta Broda kulture.

Pravila natječaja za kratku priču:

Priča može imati od 4 kartice (7 200 znakova, računajući i razmake izmeu riječi) do 10 kartica (18 000 znakova). Na početku teksta treba stajati:

  • ime i prezime autora

  • poštanska adresa

  • broj telefona/mobitela

  • i e-mail adresa, a ispod toga naslov priče

Datoteka/file treba imati naslov koji se sastoji od prezimena i imena autora i prve riječi naslova priče pri čemu su riječi meusobno spojene crticom (prezime-ime-naslov).

To znači: Ako Ivana Ivić šalje priču pod naslovom “Duge sjene”, tada naslov atachmenta/priloga i dokumenta koji se tako šalje treba biti ivić-ivana-duge.

Natječaj je regionalni pa jezik priče može biti hrvatski, ili srpski, ili bošnjački, ili crnogorski. Priča treba biti napisana u Wordu, u fontu Times New Roman – od 14 točki, latinica.

Priča ne smije biti prethodno objavljena.

Svaki autor/ica na natječaj može poslati samo jednu priču.

Priče se šalju isključivo putem maila, na adresu: brodkulture.prica@gmail.com

NAGRADE:

  1. Priča se objavljuje u posebnoj knjizi “20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013.” u kojoj će se uz pobjedničku naći još i dvadeset najboljih priča.

  1. Autor/ica najbolje priče bit će nagraen/a i prvom nagradom koju čini tjedan dana plovidbe Brodom kulture, čime će ujedno dobiti priliku i za dodatnu promociju.

  1. Autori ostalih dvadeset izabranih/objavljenih priča dobivaju besplatno dva primjerka knjige.

OBJAVLJIVANJE:

Knjiga će biti objavljena krajem lipnja ili početkom srpnja 2013.

Natječaj je otvoren od 15. travnja 2013. do 15. svibnja 2013. godine.

Propozicije Natječaja mogu se naći i na stranici na Facebooku.

Natječaj je otvoren od 15. travnja do 15. svibnja 2013. godine.


Odgovori