Četiri nove znanstvenice u društvu stipendistica – Za žene u znanosti

Trenutno pregledavate Četiri nove znanstvenice u društvu stipendistica – Za žene u znanosti

Slaana Bursać, Željka Fiket, Ana Jurinjak Tušek i Helena Bilandžija nove su stipendistice programa “Za žene u znanosti“ za 2013. godinu!

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u proteklih sedam godina nagradili su čak 26 uspješnih mladih znanstvenica koje u svojim životopisima ponosno ističu stipendiju “Za žene u znanosti“.

Da je ovaj projekt važan za razvoj znanosti općenito, dokazuje i činjenica da se svake godine prijavljuje sve veći broj kandidatkinja, ali i da predstavlja prestiž u znanstvenim krugovima. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od 60-ak prijavljenih znanstvenica, Izborno povjerenstvo odlučilo je koje četiri kandidatkinje najviše zaslužuju stipendiju u iznosu od 4.000 € zbog svog doprinosa razvoju znanosti u Hrvatskoj. Sastav povjerenstva čine akademik Zvonko Kusić, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand- Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Izbornog povjerenstva “Za žene u znanosti“ akademik Zvonko Kusić izjavio je da ovogodišnje stipendistice svoje priznanje zaslužuju izrazito zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija. “Stipendistice koje smo odabrali istaknule su se svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u raznim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Upravo su svi ti razlozi bili presudni u odlučivanju o ovogodišnjim stipendisticama projekta “Za žene u znanosti“ i zbog toga su Ana Jurinjak Tušek, Slaana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket postale stipendistice ovog programa.“

Ovogodišnje stipendistice nisu krile svoje oduševljenje što postaju dio svjetske obitelji programa ‘For Women in Science’, koji je na globalnoj razini u 14 godina postojanja nagradio preko 1300 znanstvenica. Ana, Slaana, Helena i Željka su tako postale izaslanice naše znanstvene scene, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.


Odgovori