Čarolija od vune

Trenutno pregledavate Čarolija od vune

Predstavljamo vam Olgu šarar, Ruskinju s hrvatskom adresom, koja u Grižanama pored Zadra tehnikom mokrog filcanja izrauje unikatne predmete

Olga je završila Akademiju umjetnosti i dizajna gdje je radila s keramikom, staklom, drvom i kamenom. No, budući da je obrada vune u hladnoj Rusiji davna tradicija, a filcanje u trendu, odlučila se za rad s tim prirodnim materijalom koji dobro poznaje.


“Za filcanje su potrebne ruke, sapun, voda, dobra vuna. Naravno neophodno je poznavanje tehnike filcanja i još puno strpljenja i truda. Vuna ima mnoge kvalitete – lagana je, topla, pomaže kod zdravstvenih tegoba, lako se održava, odbija nečistoće, a pogodna je i za alergičare. Osim toga, vuna pročišćuje zrak, otporna je na prašinu i koža u njoj diše“, ispričala nam je Olga o razlozima svoga bavljenja vunom.
Postoji više vrsta filcanja, a najčešće se radi mokro i suho filcanje s iglama. Tehnika filcanja stara je više od 8000 godina i njome se može izraivati manje-više sve, od igračaka do nakita i odjeće. Olga većinom izrauje velike torbe i šalove, ali i torbice za mobitel, broševe, kape, papuče.
“ Ako radite kapu, ona ne bi trebala imati više od 400 grama jer je onda teška za glavu. Za haljine je najbolji spoj od čiste svile i tanke merino vune. U takvoj haljini ni po ljetu vam neće biti vruće. Vuna se dobro kombinira s krznom, svilom i ostalim prirodnim vlaknima. Otporna je na vlagu i snijeg, brzo se suši. Struktura njene dlake je ljuskava, kad vlakna zagrijete vodom i toplinom ruku, ljuskice se otvore i prepletu meu sobom. A u daljnem procesu filcanja se stisnu. Gotov proizvod je čvrst, ali i lagan. Dobro grije jer meu vlaknima vune ostaju mjehurići zraka“, nastavlja Olga.

Filcanje je tehnika u kojoj se svaki novi sloj vune perpendikularno (lepezasto) slaže s prethodnim. Sve se radi u jednom komadu i ništa se ne šije. Ako se, primjerice, izrauje torbica ona se radi preko šablone, a kad se završi oblaganje vunom, materijal se reže da bi se dobio otvor i komad robe se formira u gotovi proizvod. Olga kombinira više vrsta vune koja je izrazito fina, tanka i iz ekološke proizvodnje, bez dodatka kemijskih sredstava za pranje i bojana ekološkim bojama.
“Kad se filca torba potrebno je složiti najmanje četiri do šest slojeva vune sa svake strane šablone, pogotovo ako se izrauje torba koja mora držati oblik. Izrada jedne torbice traje i do osam sati. U to je uključen proces slaganja i formiranja vune, sam proces filcanja, oblikovanja i dekoriranja. U procesu izrade treba biti oprezan te pažljivo i na pravilan način složiti vunu i dekor. Od početka moram imati viziju gotovog proizvoda, paziti u kojem smjeru slažem vlakna. Bitno je da nema rupa na proizvodu, da sve ima istu gustoću. Zanimljivo je i da bez obzira na to koji predmet filcam ispočetka moram uvećati šablonu ili nacrt jer vuna se u konačnici stisne barem 30 posto te će gotovi proizvod biti puno manji od onog pripremljenog u početku.“


Različita prirodna vlakna različito se ponašaju u procesu filcanja i daju posebni dekor. A Olga nas uči kako su trenutno u modi vlakna lana, koprive, viskoze, morskih algi, banana, mliječnih proteina, svile… Čak i kada se koristi jednak materijal, nemoguće je ponoviti boju i uzorak dobiven na prethodnom predmetu i upravo je zbog toga svaki rad unikat. Nakon što završi proces filcanja slijedi dekoriranje. Predmet se može ukrasiti posebno isfilcanim cvijećem, kuglicama, biserima… Postoji bezbroj načina za ukrašavanje po želji majstora a Olga za dekor najčešće koristi svilu koja je zdrava za kožu i ugodna za oko.
I na kraju Olgin savjet za čuvanje filcanih i vunenih predmeta:
“Vuna i proizvodi od vune moraju se povremeno zračiti, stavljati na sunce a najbolja je zaštita ulje ili cvijet lavande. Nema prirodnije materijala od same vune. Ona služi ljudima već tisućama godina. I koliko god proces filcanja bio zahtjevan, konačni rezultat svaki put me iznova oduševi.“
Više o Olginim radovima možete saznati upitom na e-mail : olgamez1980@gmail.com.

Odgovori