Božićno drvce

Trenutno pregledavate Božićno drvce

Sretan Božić

Tekst: Ida Jurjević

Vanilija, klinčić, cimet… Svijeće, ukrasi, fina hrana… Božićne pjesme, druženja, darivanje… Sve su to čari Božića, ali i onaj najraskošniji, kao ni onaj najskromniji nije ‘onaj pravi’ bez božićnog drvca, mirisa bora i kuglica… A bliži se čas…

Tekst Ida Jurčević

Fotografije: Maja Danica Pečanić

Tradicija božićnog ukrašavanja zimzelenog drvca počela je u Livoniji (današnjoj Latviji) i Njemačkoj u 16. stoljeću. Prvo pravo božićno drvce opisano je u Ljetopisu Strasbourga iz 1605. godine kao drvo obilja, ukrašeno papirnatim ružama, jabukama, kolačima i šećerom. Božićna drvca postavljala su se tada na svetkovinama cehovskih udruženja i bratovština, a na sam Božić ukrasi s drvca dijelili su se djeci cehovskih obitelji.

Običaj kićenja najprije su prihvatile plemićke i imućne graanske obitelji, a tijekom 18. stoljeća sve se više probijao do jednostavnih protestantskih ljudi, te se u 19. i 20. stoljeću proširio i meu njemačkim katolicima. Iako je većina katolika na taj običaj gledala isključivo kao na protestantski, katolička ga je crkva ubrzo prihvatila jer jednostavno nije mogla spriječiti njegovo širenje. Godine 1748. njemački su vojnici s doseljenicima prenijeli božićno drvce preko oceana u Pennsylvaniju, a početkom 19. stoljeća običaj je sve popularniji na dvorovima diljem Europe.

U hrvatskim se krajevima ovaj običaj pod utjecajem njemačke kulturne tradicije proširio u 19. stoljeću. Prije toga, domovi su se na Badnjak ukrašavali cvijećem, biljem i plodovima, i to su najčešće radila djeca. Nakon toga su se počela kititi bjelogorična stabla, te naposljetku zimzelena, i to voćem, najčešće jabukama, ali i šljivama, kruškama, različitim slasticama i ukrasima od papira. Božićno se drvce, pored toga, u imućnijim obiteljima često ukrašavalo i pozlaćenim orasima i lješnjacima te ukrasima i figuricama posebno izraenima za tu prigodu.

Staklene kuglice, drvene minijature i ostali estetizirani ukrasi počeli su se koristiti tek u 20. stoljeću, jednako kao i lampice koje predstavljaju simbol nade i božanstva.

Odgovori