Blagdanska idila udate žene

Trenutno pregledavate Blagdanska idila udate  žene

Znate već kako to izgleda…

Scenografija iz spota “Last Christmas“ – snijeg pada, kućica u brdu, vatra plamti u kaminu. On (čudna mješavina G. Clooneyja i najdražeg vam mužića), vaši mali potomci i vi, kitite bor, trčite po snijegu, grudate se. Navečer se častite bakalarom i dječjim šampanjcem. Kad otkuca ponoć, pogledali ste već sve filmove, navukli termo čarape i dječicu otpravili na spavanje. Konačno možete voditi ljubav pred kaminom, uz ugodno pucketanje vatrice na medvjeđem krznu… On vas nježno ljubi, ali neki neugodan zvuk para bubnjiće. I dok proklinjete zvuk budilice, oblijeva vas hladan znoj. Pred očima titra slika najdraže svekrve i njenih kritičnih očica koje neprekidno zumiraju amo-tamo. Vještica traži vidljive tragove oštećenja i nebrige na svome sineku. Vična je kritikama, glede odgoja djece, vaše popustljivost, načina prehrane, uređenja doma… Ali ne, ovaj put nećete joj dopustiti to zadovoljstvo! Novogodišnja večera na koju su se, sami, pozvali njegovi roditelji, mora ispasti savršena!

Vani je još mrkli mrak. Ralica razgrće snijeg, grad još spava, ali vi imate posla! U glavi panično sastavljate listu zadataka koje još morate obaviti. I dok se tješite kako je ono najgore ipak iza vas, jer ipak imate čovjeka svog života, pa i dječicu milu (znači svoje ste odradili) i nitko vas nema pravo kritizirati, grč u trbuhu nikako da popusti.

Kolače ste ispekli već mjesec dana unaprijed, ali i dalje bjesomučno tražite savršeni recept. Sarmu ste nabavili od mame, a zaklani i raščetvoreni primjerci životinjskog carstva na radnoj površini kuhinjskog pulta spremno čekaju vaš gastrokulinarski egzibicionizam. I dok kirurškom preciznošću vadite unutarnje organe velike nemani (u narodu poznatije kao purica) u koju gurate jabuke i brusnice, sigurni ste da će tako nadjevena ptica očarati čak i vašu svekrvu.

“I kako napreduje, ljubavi?“ vaša se bolja polovica proteže u piđami, a udobnost kreveta zamijenjuje dvosjedom. Zamara vas s glupim pitanjima tipa – što si kupila tati i mami? Ljubazno ga molite da zamota dragocjene poklone, no on je već u televizijskoj dimenziji, fokusiran na duboki dekolte TV voditeljice, isključen i nedostupan. Grabite ukrasni papir, selotejp i dok zamatate hrpicu skupocjenih, ali beskorisnih stvari, panično se pokušavate sjetiti gdje ste sakrili sve one darove koje su njegovi brižni roditelji godinama donosili. Bilo bi idealno izložiti ih na vidljivom mjestu, barem dok traje idilično okupljanje. Paniku i nervozu ublažavate crnim vinom. Nakon što ste spržili i posljednje ostatke životinjske anatomije, iz pećnice vadite tisućiti pleh medenih kolačića. Miris cimeta, sladak i opojan ispunjava prostoriju. Imate taman toliko vremena da temeljito počistite stan, postavite stol, okupate, obučete i počešljate djecu, navučete bezličnu haljinu koja prikriva vaše seksi obline i diskretno se našminkate. Ne smijete zaboraviti užasnu plastificiranu pregaču, koju ste od njih dobili za prošli Božić.

Kraljica majka srdačnije je pozdravila Wallis Simpson, no svekrva vam ipak dobacuje nekoliko peckavih, usputnih primjedbi. Ljubi sve oko sebe, a vi se diskretno povlačite u kuhinju.

“Ah sine moj, kako si samo pogodio!“ sveki se divi novoj kašmirskoj vesti. Sve sretna traži vas među loncima, maše poklonom i hvali istančani uskus svoga sina. Naravno da ne propušta spomenuti kako joj se sinek (koji je cijeli dan proveo u pidžami pred televizorom) čini premoren. Sa smješkom lobotomizirane stepfordske supruge, pozivate za stol, a blagdanske delicije, kao i vino unose dobro raspoloženje. Na vaše čuđenje svekrva ne komentira kako je meso tvrdo kao džon na cipeli, čak pita i za recept. Osjećate se kao božanstvena kuharica i najbolja snaha/žena/majka na svijetu. Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka u kojima vam se čini kako se život približio kičastim razglednicama.

Kraj idile prepuštam vama. U slučaju da vas zanima epilog moje…

“Mamice, a kad će konačno doći?“ moja kćer čitavu večer dosađuje s tim pitanjem.

“A tko to dušo?“ upita je mila bakica.

“Pa ona stara vještica, znaš mama je rekla…“ najdraža svekrva upućuje mi prijekoran pogled. “Zašto plašiš dijete?“ zareži tiho i prostrijeli me pogledom.

“Ma kakva vještica! Dušo, vještice ne postoje!“ obznani svečano. “Ali baka, mama je rekla teti Sonji da će navečer doći stara vještica…“ Moj se muž iznenada davi u napadu kašlja, svekar provjerava slušni aparat, a svekrva bezuspješno pokušava prikriti šok koji ju je prvi put posve izbacio iz takta. Nejasno osjećam kako je novogodišnja idila završila…

by Rosie Kugli

Odgovori