Blagdanska idila s najdražom svekrvicom

Blagdanska idila s najdražom svekrvicom

Znate već kako ćemo započeti priču:

Neizostavni spot “Last Christmas“, milozvučni taktovi pjesmuljka izlaze vam na uši, ali gledate čeznutljivo. Zapravo se divite prekrasnoj frizuri Georga Michaela, jer o takvim nijansama pramenova možete samo sanjati. Niste se pofarbali od ljeta, ali ne razumijete zašto Vas je kćer nacrtala s crnom kapom na glavi:

 • Ljubavi, zašto mama ima kapu na glavi? – zbunjen je gospon muž.

 • To nije kapa, tata, to je mamina kosa! Vidiš pola je crno, a pola žuto!

Najdraži Vas ovlaš pogleda:

 • Nika ima odličan dar zapažanja! – zaključi i zadovoljno utone u naslonjač. Gnjavi Vas glupim pitanjima tipa – što smo kupili mami i tati, a vi mrzite kad koristi množinu, tamo gdje je nema!

 • Ja sam kupila, ja! – Vaše riječi ne dopiru do njega. Pogled mu je zalijepljen za duboki dekolte TV voditeljice, a mozak… tko zna gdje! Grabite ukrasni papir, selotejp i dok motate hrpicu skupocjenih, ali beskorisnih darova, panično se pokušavate sjetiti gdje ste sakrili sav onaj prestrašni kičeraj – poklone njegovih roditelja. Uvijek ih izložite na vidljivo mjesto kad oni najave svoj dolazak.

Panično gledate na sat. Vrijeme leti i uskoro će najdraža svekica izroniti pred Vama, u svoj svojoj kritičnosti. Gospoa ima nevjerojatno dar zapažanja (vjerojatno je mala to od nje nasljedila!). Obično, već s ulaznih vrata uočava vidljive tragove oštećenja na svom premilom sineku.

 • Dakle, kak je Robica smršavil! – glasno uzdiše i nemoćno diže ruke u vis.

 • Jel’ kuhaš uopće? – pokušavate ostati mirni, dok gledate ženu nalik sasušenom bakalaru.

 • Mislim da su za to zaslužni Vaši geni! Uvijek sam se divila Vašoj liniji – vještica je na sina prenjela svoj DNK i sad se još usuuje optuživati Vas!

 • Kuham naravno! – promrsite kroz zube, dok Vam para izlazi na uši.

****

Poput psa tragača, šeće po stanu. Vična je kritikama, glede ureenja doma, odgoja djece, vaše popustljivost, načina prehrane. Ali ne, ovoga puta nećete joj dopustiti tu satisfakciju! Čvrsto ste odlučili, da će ovonovogodišnja večera (na koju su se pozvali sami od sebe) ispasti savršena!

Kolače ste ispekli već mjesec dana unaprijed, sarmu ste naručili od mame, a velika neman u narodu poznatija kao purica, nafutrana je jabukama i brusnicama. Sve po najnovijem receptu Nigelle Lawson! Sigurni ste da će tako nadjevena ptičurina očarati čak i vašu svekrvu. Iz pećnice vadite tisućiti pleh medenih kolačića. Miris cimeta, sladak i opojan ispunjava prostoriju. Imate taman toliko vremena da još jednom prebrišete prašinu, usaugate ostatke Lego kockica i rasčetvorene anatomske ostatke raznih lutkica, postavite stol, okupate, obučete i počešljate djecu, navučete bezličnu haljinu koja prikriva vaše seksi obline i diskretno se našminkate. Ne smijete zaboraviti oko sebe omotati onu užasnu plastificiranu pregaču, koju ste od gospoe dobili za prošli Božić.

Kraljica majka srdačnije je pozdravila Wallis Simpson, ali ne bunite se. Sa smješkom lobotomizirane stepfordske supruge, pozivate za stol. Blagdanske delicije, kao i puno, puno crnog vina, unose dobro raspoloženje. Na vaše čuenje svekrva ne komentira kako je meso tvrdo kao on, davi se u jelu i pilu. Još jedna čašica i možda Vas pohvali? Blaženo gledate idilično društvance za stolom i osjećate se kao božanstvena kuharica i najbolja snaha/žena/majka na svijetu. Ovo je jedan od onih rijetkih trenutaka u kojima vam se čini kako se život približio kičastoj razglednici.

***

Kraj idile prepuštam vama, a ako vas kojim slučajem zanima epilog moje …

 • Mamice, a kad će doći?- sinek neprekidno gnjavi i dosauje s tim pitanjem.

 • A tko to dušo?- upita mila bakica.

 • Pa stara vještica, znaš mama je rekla…- najdraža svekrva upućuje mi prijekoran pogled.

 • Ma kakva vještica! Mama bi trebala znati da vještice ne postoje! – nasmije se glasno i prezirno frkne nosom.

 • Ali postoje! – pobuni se mali – mama je rekla teti Sonji da navečer dolazi stara vještica….

Moj se muž iznenada davi u napadu kašlja, svekar provjerava slušni aparat, a svekrva… bojim se dignut pogled. Nejasno osjećam kako je novogodišnja idila završila.


Odgovori