Biser mudrosti

Trenutno pregledavate Biser mudrosti

7. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Drage naše, podsjećamo vas da ovaj tjedan obilježavamo brigu za žensko zdravlje – akcija Biser mudrosti promovira prevenciju kao najbolji način zaštite od raka vrata maternice. Budite odgovorne i budite pametne – otiite na redovni ginekološki pregled, napravite Papa test, bavite se sportom, jedite zdravo!
Evo što kaže dr. Anka Dorić, liječnica i predsjednica Udruge za spolno i reproduktivno zdravlje i s Julijanom Matanović koautorica knjige “One misle da smo male” o tome kako sama brine o svom zdravlju.

Životna harmonija osnovni mi je prioritet za očuvanje zdravog duha u zdravom tijelu, u ovim tehno-vremenima, uzdrmanih humanih vrednota, obilatih stresom. Svoj životni poziv ‘živim’ 24 sata dnevno, pa mi je normalno da vlastitim življenjem promoviram zdravlje. Poštujem život, mislim pozitivno i svakodnevnim malim pažnjama iskazujem ljubav sebi, obitelji, ljudima i stvarima koje me okružuju i kroz brigu za zdravlje. Osluškujem svoje potrebe i signale koje mi tijelo šalje, nastojim što bolje uskladiti bioritam prehrane, sna, rada i odmora, otvorenog sam uma i srca za nova znanja i u skladu s vlastitim mogućnostima, smatram da činim najbolje što mogu za očuvanje vlastitog, obiteljskog i zdravlja mojih pacijenata. Osim u znanstvenu medicinu, vjerujem i u ljekovitu moć molitve (vjere).
Vitalnost i kondiciju održavam dobrom hranom, krepkim snom, uživanjem u poslu i nekolicini hobija kojima si dajem oduška od sindroma sagorijevanja na poslu. Gore navedeno čuvam i umjerenom tjelovježbom, opuštajućim vikendima s uživanjem u izletima s odabranim društvom, lijepim privatnim trenucima s muškarcem kojeg volim i druženjem s djetetom, koje je svakodnevni ‘izvor’ moje najveće sreće. Rado se počastim kvalitetnom kozemtikom, periodičkim odlascima frizeru, pedikeru, na masažu, te obavim redovne godišnje sistematske preglede kod liječnice obiteljske medicine i stomatologa, poštujući onu: Bolje spriječiti nego liječiti. Volim čitati dobre knjige, gledati lijepe filmove, izložbe i slušati kvalitetnu glazbu kojom ‘hranim’ dušu.
S obzirom da ove godine slavim 50-ti roendan, poput omiljenih mi The Rolling Stonesa, normalno da se kontrolom vlastitog ‘ženskog’ zdravlja malo ozbiljnije bavim nego kada sam imala na primjer 25. Posjet ginekologu obavljam redovno u rasponu od 1-3 godine te obavim potrebne preglede i rutinska testiranja. Budući više od 10 godina radim kao stručna savjetnica u jednoj od prvih poliklinika u zemlji u koju je uvedeno PCR testiranje i genotipizacija HPV virusa o njima znam mnogo, tim više što sam s Julijanom Matanović koutorica knjige “One misle da smo male’’ posvećene zdravstvenoj i spolnoj edukaciji s naglaskom na temu-genitalne infekcije onkogenim HPV tipovima, koje mogu biti glavni uzrok pojavi najozbiljnije komplikacije tih infekcija – raka vrata maternice. Za tu knjigu u samo 2 godine dobile smo 3 književne nagrade i nagradu ”Biser mudrosti” ECCA-e- Europske udruge za rak vrata maternice. Radi poruka u knjizi koje smo napisale svim ženama, ECCA nas je prozvala svojim ambasadoricama. Ta se bolest, s inače visokom smrtnošću (i do 50%), cijepljenjem može spriječiti, ako se otkrije na vrijeme, može se i uspješno liječiti pa od nje danas ne bi smjela umrijeti niti jedna žena.

Odgovori