Bangkok na vrhu liste kao najpopularnija svjetska turistička destinacija

Trenutno pregledavate Bangkok na vrhu liste kao najpopularnija svjetska turistička destinacija

Prilikom prezentiranja svojeg trećeg godišnjeg istraživanja “Global Destination Cities Index“, MasterCard je objavio da je Bangkok ovogodišnji grad broj jedan za putovanja. Iako je London bio na prvom mjestu 2012. godine, Bangkok ga je pretekao s minimalnom razlikom u broju posjetitelja od 25.000, što je razlika od oko 1%. Ovo istraživanje uzelo je u obzir najveće brojeve meunarodnih posjetitelja tijekom 2013. godine, a meu prvih pet našli su se i London, Pariz, Singapur i New York.

Zapaženi trend u ovogodišnjem izvještaju je dominacija Azijsko-pacifičke regije. Od 132 grada koji su rangirani, 42 su u azijskim zemljama – iza Bangkoka slijede Singapur, Kuala Lumpur, Hong Kong, Seul, šangaj i Tokio, a pet od top 10 gradova u 2013. godini s područja su Kine.

“S usponom Azijsko-pacifičke regije, ovogodišnje istraživanje odražava proces rebalansa kroz koji svijet prolazi, u velikoj mjeri zbog uspona tržišta u razvoju“, rekla je Ann Cairns, predsjednica za meunarodna tržišta, MasterCard. “Ovo pomicanje dodatno je naglašeno elektronskim plaćanjima, koja omogućavaju većem broju ljudi s više različitih mjesta da sudjeluju u globalnoj ekonomiji više nego ikada prije“.

Meu 20 najbolje rangiranih gradova destinacija za 2013. godinu, četiri od top pet gradova su MasterCard Neprocjenjivi gradovi (MasterCard Priceless Cities): London, Pariz, Singapur i New York, a Los Angeles našao se na 20. mjestu. Ovi gradovi ne samo da privlače meunarodne turiste, nego su i vrhunska mjesta za ljude koji tamo žive.

Povodom prvog mjesta koje je Bangkok zauzeo, Thawatchai Arunyik, zamjenik direktora za domaći marketing Turističke organizacije Tajlanda, rekao je: “Slogan tajlandskog turizma, “Zadivljujuće” svakako je prigodan, s obzirom da se njegova prijestolnica, Bangkok, našla na vrhu ovogodišnjeg istraživanja. Ovo je veliko priznanje hotelijerskoj, prometnoj te industriji hrane i pića i cateringa, ali i drugim industrijama u našem gradu.“

“Bangkok je u zamahu još od prošle godine. Njegov uspon na prvo mjesto nije prvi put da se ovo dogaa u Aziji te simbolizira i uspon Globalnog Juga koji uključuje veliki dio Afrike i Azije, kao i Južnu Ameriku”, rekao je dr. Yuwa Hedrick-Wong, savjetnik za globalnu ekonomiju, MasterCard, i autor izvještaja.

Istraživanje “Global Destination Cities Index“ koje provodi MasterCard rangira gradove prema broju ukupnih dolazaka meunarodnih posjetitelja i prekograničnoj potrošnji tih posjetitelja u gradovima-destinacijama, na temelju čega se kreiraju prognoze za rast za 2013. godinu.

Odgovori