Baletna bajka, san, čarolija – ORAŠAR

Baletna bajka, san, čarolija – ORAŠAR

Premijera baleta “Orašar” Petra Iljiča Čajkovskog, koja se u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića te pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, održala u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u subotu, 14. prosinca 2013., izazvala je veliko uzbuenje i ogromno zanimanje publike.

Kako je kazala intendantica Nada Matošević Orešković, u ovaj je dugo željeni projekt uloženo doista mnogo te se i unatoč nevelikom baletnom ansamblu uspjela ostvariti predstava iznimne ljepote i sjaja, u kojoj osim koreografije i glazbe očaravaju scena i kostimi.

 

Koreograf predstave te ravnatelj riječkog Baleta Ronald Savković otkrio je kako Orašar nije samo san djevojčice Clare, već i njegov osobni san što ga sanja još otkako je kao dječak nastupio u Orašaru i koji sada postaje stvarnost. Najavljujući predstavu istaknuo je kako je riječ o klasičnoj baletnoj bajci, ali ipak s odreenim pomacima u odnosu na dosadašnje inscenacije, i to u priči i koreografiji, što je ostvareno uz pomoć dramaturga Darka Lukića, te u vizualnom segmentu predstave: scenografiji Dalibora Laginje i kostimima Aleksandra Nošpala.

“Živimo i predstavu radimo u 21. stoljeću, na razmeu 2013. i 2014. godine. Stoga i postoje odreene razlike i suvremeniji pristup, a ujedno je zadržano sve ono što Orašara čini bajkovitim baletnim klasikom. Važno je da u jednom trenu sve doista postane san, čarolija..“, kazao je Ronald Savković.

Na premijernoj je izvedbi ulogu Clare plesala mlada riječka balerina Marta Kanazir, ulogu Princa Joseph Caine, dok je Drosselmeyera plesao Andrei Köteles, a Snježnu kraljicu Cristina Lukanec.

Uz njih, u predstavi sudjeluje cijeli riječki baletni ansambl, djevojčice i dječaci te članovi riječke Academije di Capoeira i članovi parkour skupine Ri-Run iz Rijeka.


Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća.

Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo taj poznati balet. Za vrijeme blagdana i djeca i odrasli se jednako raduju ovoj baletnoj čaroliji, a

upravo su zbog doista iznimno velikog zanimanja publike, naknadno dodane još tri izvedbe ovog baleta u siječnju.

Tako će se Orašar, uz već sve ranije najavljene izvedbe, naći na programu HNK Ivana pl. Zajca i 7., 8. te 9. siječnja 2014. u 19.30 sati.

Odgovori