ANIMAFEST

ANIMAFEST

ANIMAFEST

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb
4. lipnja – 9. lipnja 2013. / dugometražno izdanje
Kino Europa, Cineplexx Centar Kaptol

U prvom tjednu lipnja počinje bogat i raznovrstan program dugometražnih animiranih filmova i popratnih sadržaja za velike i male. Ovogodišnji Svjetski fesival animiranog filma Animafest Zagreb počinje u utorak 4. lipnja i traje do nedjelje 9. lipnja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, dio programa bit će prikazan i na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, a popratni programi dešavat će se po raznim gradskim galerijama. Umjetnički ravnatelj Animafesta je Daniel Šuljić, producentice festivala Olinka Vištica i Vjera Matković, koordinatorica programa za djecu i mlade Mia Gvordić Michl a kustosica Muzeja suvremene umjetnosti odgovorna za program u MSU Leila Topić.

Devet vrhunskih dugometražnih filmova u velikoj konkurenciji

‘Ove godine za Veliko natjecanje sveukupno je prijavljeno 65 filmova, a među njima smo izabrali najbolje predstavnike širok spektar autorskog pristupa i tema. Tražili smo intrigantne i zanimljive filmove koji će nas učiniti pametnijim i boljim ljudima. Više od 90% programa čine fimovi crtani rukom, s puno ljubavi, a tematski su se iskristalizirale dvije grupe: filmovi fazirani na stripovima i slikovnicama te dokumentarni filmovi.Svih devet filmova u Velikom natjecanju je vrijedno odlaska u kino, a predvodi ih film otvorenja Ernest i Celestina izabran upravo zbog toga jer govori o prevladavanju međurasnih razlika,’ predstavio je Daniel Šuljić konkurentski program festivala u kojem se nalazi i Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu. Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime Djeca-vukovi, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – Tatsumi o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama, talijansku vizualno raskošnu adaptaciju Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa LaguioniejaSlika, te francusko-belgijski film i autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velikog natjecanja Animafesta film je Duhovi prošlosti. Najbolji će film proglasiti tročlani žiri: Norvežanin Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije i Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova.

Za svakog ponešto

‘Svjetska panorama, publici jedna od najdražih proramskih kategorija, nudi široki uvid u recentnu svjetsku produkciju filmova specifičnih naracija. Istaknula bih Kakav divan dan, jednog od najzanimljivijih suvremenih američkih autora i miljenika zagrebačke publike Dona Hertzfeldta. Za isti, samo u kratkometražnoj formi, Hertzfeldt je na prošlogodišnjem Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb. Ovoj predivnoj crnohumornoj priči potpuna suprotnost je hladnokrvni triler o nasilju među adolescetima Kralj svinja, dok je za ljubitelje lutka filma i horora u programu španjolski Apostol,’ istaknula je Vjera Matković neke iz panoranske petokrake filmova.

‘Ciklus Majstori animacije Animafest ovaj put daje presjek suvremenih i klasičnih autora iz Norveške, a razlog je proslava 100 godina norveške animacije. Prava poslastica je stoga i projekcija njihovog najstarijeg sačuvanog filma Roland Amundsen na Južnom polu iz 1913. godine.

Koordinatorica programa za djecu i mlade, Mia Gvozdić Michl, obavijestila je okupljene o čak 12 dugometražnih animiranih filmova koji su u programu istaknuti s Mandlekovim šeširićem, a sastavljeni su od svih filmova iz programa imajući na umu pogodnost za sve dječje i mladenačke uzraste. ‘Novost su dvije obiteljske iskaznice koje vrijede za svaku obitelj – jedna vrijedi za jedno dijete i odraslu osobu, druga koja vrijedi za dvoje djece i odraslu osobu. Pored filmskog programa, u animafestovom centru Pčelica za cijelo vrijeme trajanja festivala organiziraju se radionice izrade optičkih igračaka i stop animacije,’ završila je Mia te pozvala sve zainteresirane roditelje da prijave svoju djecu na radionice putem e-maila djeca@animafest.hr. Animafest u kvartu ove godine 9. lipnja u Dubravi, Travnom i Trešnjevci besplatno prikazuje na hrvatski sinkronizirani film Lota i tajna mjesečevog kamena.

Animamedija

Animafest Zagreb 2013. u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske i ove godine organizira Animafest Pro, segment namijenjen profesionalcima iz područja filma i animacije, is kojeg je Olinka Vištica posebno izdvojila Regionalni forum za razvoj projekata (pitching forum), na kojem će međunarodni odbor Regionalnog foruma u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson izabrati najbolji projekt u razvoju.

‘Želeći istaknuti važnost animacije u transmediji organiziramo i interaktivnu izložbu videoigara 20 recentnih radova predstavnika indie studijske scene – Level up! Videoigre kao i animacija mogu biti i zabava i umjetničko djelo što će u praksi pokazati i video igre koje će nastati na radionici kojom smo povezali studente iz svijeta animacije i programere, a koja će se održati na zagrebačkom FER-u,’ istaknule su producentice Vištica i Matković.

Od 29. svibnja na najvećoj medijskoj fasadi u Zagrebu kreće prikazivanje 16 filmova koji su prošli natječaj animation goes MSU. Njih obilježava široki dijapazon tehnika i izuzetno kretativan način pristupanja arhitekturi Muzeja te dostupnost baš svima koji se nađu ispred novozagrebačkoh muzeja. Osim ovih specifičnih filmskih projekcija, Ivan Marušić Klif u prostoru galerije No priprema prvi svoj umjetnički projekt pri kojem se služi narativnom potkom nazvan Volim crtiće!’.

Programski novitet

Danijel Šuljć predstavio je prigodni filmski programski novitet Was ist Europa? nastao povodom priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji i sastavljen od vrhunskih djela iz europske povijesti animacije koja se bave društveno-političkim životom Europe dvadesetog stoljeća pa sve do danas. Prikazan je šaljivi film talijanskog autora i dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo 1998. godine Bruna Bozzetta, Italija i Europa, kojeg će Animafestova publika moći vidjeti u sklopu programa Was ist Europa?, kao i izbor ilustracija i karikatura na temu ulaska RH u EU, a koje će se za vrijeme trajanja festivala izložiti u predvorju kina Europa.

 

Više na službenim festivalskim stranicama
www.animafest.hr

Odgovori