Anat Cohen – virtuozna klarinetistica i saksofonistica 15.05. u Vip Clubu

Trenutno pregledavate Anat Cohen –  virtuozna klarinetistica i saksofonistica 15.05. u Vip Clubu

Izraelska klarinetistica i saksofonistica Anat Cohen osvojila je srca i umove publike diljem svijeta svojom virtuoznošću i dojmljivom scenskom pojavom.

Vrsna glazbenica u Zagreb stiže nedugo po objavi novog studijskog albuma “Claroscuro”, čiji naziv dolazi od španjolske riječi za igru svjetla i sjene (chiaroscuro na talijanskom jeziku). Album pokazuje umješnost Anat Cohen u globalnim glazbenim stilovima, od kreolske New Orleans šansone i swing evergreena Artieja Shawa do afričkog groovea, brazilske choro-glazbe, sambe…

Anat Cohen na pozornicu Vip Cluba zajedno s Quartetom koji uz nju čine pijanist Jason Lindner, basist Stefano Senni i bubnjar Daniel Freedman, donosi karizmatičnu izvedbu za ljubitelje vrhunske glazbe.

“Kada dijelim glazbu s ljudima – drugim glazbenicima ili publikom – te trenutke uvijek osjećam kao slavlje života”, ističe Anat Cohen za koju Chicago Tribune ističe kako “…zarazna energija kojom prenosi glazbu slušaocu, čini njenu glazbu prihvatljivu svima.”

VIDEO: Anat Cohen Quartet Live at the Jazz Standard

Anat Cohen je dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja. Jazz Journalists Association ju je šest godina zaredom proglašavao najboljom klarinetisticom, a ugledni DownBeat ju više godina uzastopce uvrštava na prvo mjesto klarinetista u usponu karijere, dok visoke pozicije zauzima i u kategorijama tenor i sopran saksofonista u usponu karijere.

Cohen, koja danas živi u SAD, se može pohvaliti nastupima u najprestižnijim njujorškim jazz-klubovima (Jazz Standard, Blue Note, Iridium, Joe’s Pub i Jazz Gallery) te na pozornicama diljem svijeta. I njezina braća, saksofonist Yuval i trubač Avishai, takoer su glazbenici pa ponekad sviraju zajedno kao dio 3 Cohens Sexteta.

Osim toga, provela je desetljeće kao članica Diva Jazz Orchestra, sastavljenog samo od glazbenica, s kojim je 2007. oduševila publiku na festivalu All Women Jazz Festival – Jazzarella u Zagrebu. Takoer, svirala je u brazilskim sastavima kao što su Choro Ensemble i Duduka Da Fonseca’s Samba Jazz Quintet.

S vlastitom skupinom snimila je albume “Place &; Time” (Anzic Records, 2005.), “Poetica” (Anzic Records, 2007.) na kojem svira isključivo klarinet, te “Noir” (Anzic Records, 2007.). JazzTimes je albume “Poetica” i “Noir” uvrstio u pedeset najboljih jazz-izdanja 2007. Kao voa sastava 2008. izdaje svoj četvrti album, hvaljeni «Notes From The Village”, a 2010. «Clarinetwork Live at the Village Vanguard«. Album “Claroscuro” njen je šesti studijski album.


Odgovori