Ah, ti snovi!

Trenutno pregledavate Ah, ti snovi!

Ugledala sam ga u masi ljudi. Osupnuo me svojom ljepotom pa me činjenica da je vlasnik jahtice prosječnih gabarita Onassisove “Christine O“ nije bacila u trans.

Mislim, u ovo doba krize i recesije možeš biti sretan da imaš za bengu, ali jahta…

No dobro, nisam se imala vremena baviti egzistencijalnim pitanjima jer kretao se prema meni, dugim lakopernim korakom.

“Drago mi je, ja sam…“ ležerno se predstavio, dok sam ja u istom ležernom tonu odgovarala. Bila sam naravno prekrasna i neustrašiva. Priznajem, malo je bilo neobično da odjednom tako suvereno vladam situacijom i ovim ljepotanom ispred sebe. U takvim prilikama obično gubim dar govora ili mi srce tako luđački poskakuje da imam osjećaj kako će izletjeti iz stisnutoga grudnog koša.

Osjetila sam onu neodoljivu čarobnu magnetsku privlačnost. Bili smo poput nevidljivih škara koje su se iznenada spojile i u nebeskom svodu izrezale dva srca koja su se potom spojila u jedno… (Odjednom se scenografija mijenja.)

Na podu, pokraj kamina, dok je vani sniježilo, nastavio me ljubiti…

Ali neki je iritantni zvuk, u pravilnim vremenskim razmacima, kvario čaroliju zimske noći.

“Mama, mama, probudi se, zakasnit ću u školu…“ mali raščupani lik dobauljao je do mene.

Kako si se usudio prekinuti čaroliju moje romantične REM – faze sna? pomislim pod sklopljenim kapcima dok su se moje očne jabučice vrpoljile i okretale, zumirale amo-tamo u nadi da ću ga još jednom vidjeti. Ali ljepotan je već ispario.

“Zovi mi stričeka Freuda…“ promrmljam sneno.

“Okej, mama, broj ti je u mobu?“ upita me.

“Da bar!“ zamrmljam sebi u bradu.

Nisam posegnula za njegovom spasonosnom knjigom “Tumačenje snova“ u kojoj bi mi otkrio nešto što i sama znam. Da patim od kroničnog pomanjkanja s…SNA! (Zar ste pomislili na nešto drugo?)

Snovi su, prema Freudu, “carski put u nesvjesno”, ali koliko god da se ovaj slavni psihoanalitičar bavio analizom snova, čak ni on nije znao objasniti zašto se snovi javljaju u svojim nepredvidljivim, zbrkanim, nejasnim oblicima. Vjerojatno bi jahtu u mom snu protumačio kao amoralnu težnju za posjedovanjem nečega velikoga i impozantnoga. A kamin i vatrica bili bi moja vatrena, lako zapaljiva osobnost, zamaskirana u tom simboličnom obliku.

Tumačenje snova, osim rovarenja po psihi i seciranja zločestih seksualnih fantazija, vrlo je pogodno i za oštroumno brušenje mozga s prijateljicama na kavi ili čaju. Oba pristupa (i znanstveni i kafanski) opterećena su mističnim, magijskim i nadnaravnim svojstvima kojima spavač odražava svoje duboke egzistencijalne traume i čežnje. Kod Freuda sve se svodi na seks, ali većina znanstvenika slaže se da bez obzira na to što čovjek sanja u nekom trenutku, sadržaji snova odražavaju ono što nam je u tom životnom trenutku “u glavi”.

Zato, ako netko pročita ovaj tekst, a izgleda kao George Clooney, ima jahtu i brvnaru u St. Moritzu, neka mi se javi, jer očito podsvjesno težim za takvim likom! (Kontakt: Ženska posla.) Možda ću onda prestati sanjati zbrkane snove nakon kojih mi se teško vratiti u realnost svakodnevnog življenja.

by Rosie Kugli

Odgovori