Afrika aktiva

Trenutno pregledavate Afrika aktiva

Davor Rostuhar ne žali potplata svojih cipela i hrabro kroči iz jedne u drugu avanturu. Tek što se s djevojkom Majom Tanasovski vratio s putovanja motociklom po Zapadnoj Africi već se sprema na novo putovanje – isto to samo po Istočnoj Africi! Pritom će, na putovanju od Zagreba do Južne Afrike koje će trajati više od pola godine istraživat će mogućnosti održivog i odgovornog putovanja.

AFRIKA AKTIVA

Klub za ekspedicionizam i kulturu predstavlja vam jedinstven, hrabar i inovativan projekt koji združuje putovanje, učenje, aktivizam i uživanje.

TKO SMO MI?

Davor Rostuhar: Već deset godina putujem svijetom, pišem i fotografiram. Dokumentiram kulture, običaje i prirodne ljepote za geografske časopise poput National Geographica i Meridijana, a napisao sam i četiri uspješne knjige od kojih je najnovija “Degustacija slobode – zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet“

Maja Tanasovski: Upravo sam na Fakultetu političkih znanosti magistrirala na temi “Afrika – kontinent u geostrateškoj sjeni ili potencijalna geopolitička interesna sfera?“, što je predmet kojim se planiram baviti i u nastavku obrazovanja. Na posljednjem putovanju po Africi s Davorom objavila sam nekoliko reportaža za časopise Sensa i Pleasure, a po povratku sam upisala i Studij sinologije jer me zanima sve veći utjecaj Kine u Africi.

KAKO SMO DOšLI NA IDEJU ZA PROJEKT “AFRIKA AKTIVA“?

Prošle zime putovali smo motociklom po zapadnoj Africi. Većinu vremena upoznavali smo se s Afrikom, tražili autentične tradicionalne kulture i pisali reportaže o njima. No, htjeli smo pronaći i zanimljiv humanitaran ili društveno koristan projekt u koji bismo se uključili volonterski i tako uložili dio svog vremena i energije za dobrobit zemalja kroz koje putujemo. Nažalost, onih nekoliko projekata na koje smo naišli nisu nam se činili dovoljno korisnima, pametnima i zanimljivima. Imali smo nesreću naići i na projekte koji su bili samo paravan za pranje novaca. Po povratku iz Afrike saznali smo za udrugu Kolajna ljubavi i njihov genijalan projekt u Tanzaniji. Zaključili smo da tako dobrih i kvalitetnih projekata mora biti po cijeloj Africi i odlučili smo ih pronaći, podržati i pričati o njima.

Putujući Afrikom takoer smo uvidjeli da sve masovniji i sve površniji turizam često škodi zemljama domaćina, njihovoj kulturi i okolišu, te da često produbljuje razlike izmeu našeg i njihovog svijeta umjesto da ih briše. Mi vjerujemo da putovanje može biti odgovorno i održivo. Želimo putovati i poštivati različitosti. Ne želimo našim putovanjem utjecati negativno na svijet domaćina, nego mu želimo doprinijeti. Želimo graditi mostove izmeu naših svjetova. Želimo učiti od naših globalnih susjeda i saznati možemo li i mi njima kvalitetno pripomoći.

Potaknuti idejama i informacijama iz knjige “Degustacija slobode“ odlučili smo kroz naše sljedeće putovanje Afrikom istražiti što mi putnici možemo učiniti da svojim putovanjima gradimo bolji svijet.

KOJI NAM JE PLAN PUTA?

Od studenog 2012. do ljeta 2013. planiramo putovati motociklom po istočnoj strani kontinenta i to okvirno kroz sljedeće zemlje: Egipat, Sudan, Etiopiju, Keniju, Ugandu, Ruandu, Burundi, Tanzaniju, Zambiju, Bocvanu, Namibiju, Južnoafričku Republiku. Planiramo u desetak mjeseci preći dvadesetak tisuća kilometara preko Sahare, kroz savane, močvare i džungle. Namjeravamo se popeti na Kilimandžaro, posjetiti plemena Omo, Hadza, Masai i Himba, upoznati se s povijesnim naslijeem Afrike, životinjskim svijetom afričke divljine, suvremenom kulturom afričkih gradova…

KOJA JE NAšA MISIJA?

Želimo istražiti kako putovanje može biti odgovorno i održivo. Želimo istražiti kako mi putnici možemo doprinijeti zaštiti kulture i okoliša zemalja domaćina te njihovom boljitku, te kako možemo graditi smislene mostove izmeu naših svjetova.

KAKO MISLIMO DJELOVATI?

Mislimo djelovati na dva osnovna načina:

1) Podrška postojećim projektima i povezivanje

Putujući Afrikom tražit ćemo zanimljive, učinkovite, poštene, vjerodostojne, smislene, atraktivne i pametne društveno korisne projekte. Želimo se upoznati s njima, istražiti ih te pričati o njima. Želimo povezati udruge i pojedince iz Afrike i svijeta. Primjer: Možda netko iz Hrvatske želi volontirati u Burundiju ili Sudanu, a ne može pronaći niti jedan prikladan projekt. Pretraživanje internetskih tražilica često nije upotpunjeno informacijama s terena. Mi možemo terenski obići razne projekte, istražiti ih i procijeniti njihovu kvalitetu. Primjer: U Hrvatskoj ljudi stariji od 35 godina ne smiju usvajati djecu, ali često ne znaju da mogu usvojiti djecu iz Afrike niti znaju kako to mogu učiniti. Mi možemo istražiti taj problem i povezati afričke udruge koje se njime bave sa srodnim udrugama u Hrvatskoj.

2) Vlastite ad hoc akcije

Kada naiemo na neki lokalni problem čijem bismo rješavanju mi kao putnici mogli pripomoći, organizirat ćemo malu ad hoc akciju i pokušati odgovoriti najbolje što znamo. Te će se akcije financirati od dobrovoljnih priloga uplaćenih za projekt “Afrika Aktiva“ na račun udruge Kolajna ljubavi.

Primjer: Ako naiemo na obitelj koja pati od gladi ili neimaštine, umjesto da im pomognemo jednokratnom donacijom hrane, možemo im donirati domaću životinju ili sjeme lokalne ratarske kulture što će im omogućiti rad i dugoročniji prinos. Primjer: Ako naiemo na selo gdje djeca idu u školu kojoj prokišnjava krov, a u selu nema sredstava da se taj krov popravi, mi možemo organizirati radnu akciju i financirati popravak krova.

šTO ŽELIMO NAUČITI?

– Želimo naučiti kako putovanje može biti odgovorno i održivo – Želimo se upoznati s afričkim problemima i kroz svaku akciju istražiti i opisati jedan problem

– Želimo saznati koje su poveznice izmeu afričkih i naših problema. Imamo li zapravo iste probleme? što možemo naučiti iz afričkih primjera?

– Želimo saznati zašto je Afrika, kolijevka čovječanstva i riznica prirodnih bogatstava, danas najsiromašniji kontinent – Želimo saznati pomaže li ostatak svijeta Africi ispravno i dovoljno

– Želimo saznati kako graditi mostove izmeu našeg i njihovog svijeta

KOJI SU NAM CILJEVI??

Ako uspijemo u svom naumu da motociklom stignemo do Južne Afrike i putem odradimo sve što smo naumili kroz projekt Afrika Aktiva, po završetku putovanja želimo:

– Odgovoriti na pitanje kako putovanje može biti odgovorno i održivo i što mi putnici možemo učiniti da svojim putovanjima doprinesemo izgradnji boljeg svijeta – Objaviti popis prijedloga za pametnije i održivije putovanje – Objaviti popis provjerenih, a korisnih, pametnih i zanimljivih projekata u Africi u koje se i drugi putnici mogu uključiti

– Objaviti što smo sve napravili i što smo sve naučili na tom putovanju

KAKO SE FINANCIRAMO?

Naše putovanje motociklom po Africi projekt je Kluba za ekspedicionizam i kulturu, a financiramo se putem sponzorstava i partnerstava (Sony, PBZ…) te vlastitim autorskim honorarima za reportaže koje ćemo za trajanja putovanja pisati za tiskovine (Autoklub, Meridijani).

Naš društveno koristan projekt Afrika Aktiva koji provodimo u suradnji s humanitarnom udrugom Kolajna ljubavi financira se putem dobrovoljnih priloga koje svatko može uplatiti na žiro račun udruge Kolajna Ljubavi uz obaveznu napomenu da je uplata za projekt: AFRIKA AKTIVA. Opis plaćanja: AFRIKA AKTIVA, Poziv na br.: 1337-237452 Za uplate iz Hrvatske: Broj žiro-računa: 2340009-1110344443

Za uplate iz inozemstva: IBAN: HR67 2340 0091 1103 4444 3 SWIFT CODE: PBZGHR2X Kako bi naš projekt bio jasan i transparentan, svi prihodi i rashodi mogu se pratiti na stranicama Kolajne Ljubavi.

Odgovori