Advent u Beču

Trenutno pregledavate Advent u Beču

Tamara vas vodi na bečke božićne sajmove

Tekst i foto: Tamara Krivokapić

U četiri tjedna koja su pred nama nekadašnji glavni grad Austro-Ugarske Monarhije postaje glavno turističko odredište. Mnogobrojni bečki trgovi, parkovi i tržnice pretvaraju se u mjesta predivnih božićnih sajmova.

Austrijska božićna priča slična je našoj: i kod njih su 5. prosinca na prozoru čizmice, Krampus trčkara naokolo sa šibom, a sv. Nikola djeci dijeli slatkiše. No običaji oko Božića ili na sam Božić ipak se malo razlikuju. Djeca u Austriji ne pišu Djedu Božićnjaku nego Christkindlu – bebi Isusu. Pisma sa željama stavljaju na prozor, a na badnju večer, kada se začuje zvonce i ponoć proe, Christkindl ispod drvca ostavlja darove. Za razliku od obilne papice, na badnju večer Austrijanci tradicionalno jedu juhu od luka i, naravno, würstel (kobasicu), odnosno skromnu večeru u spomen na Isusa.

Mirisi i okusi božićnih sajmova

I dok u vrijeme Adventa jedni učvršćuju svoju vjeru, drugi čvrsto drže svoje šalice pune glühweina (kuhanog vina). Na Weihnachtsmarktu (Božićnom sajmu) pijuckanje toplih alkoholnih pića duga je tradicija, koju smo i mi veselo prihvatili.

U Beču ima više desetaka božićnih sajmova, od onih vrlo popularnih i prepunih turista do meni dražih, intimnijih i skrivenih. No jedno je sigurno: od svjetla, mirisa i prizora nitko ne ostaje ravnodušan. Iako se razlikuju ponudom, na svakom sajmu naći ćete kuhano vino, punč, različite vrste krumpira, uključujući i kartoffelpuffer (prženi popečci od krumpira), waffle, medenjake, knedle i druge poslastice.

Sajam ispred gradske vijećnice…

Najpoznatiji božićni sajam koji privlači i najviše turista je Rathaus Christkindlmarkt, smješten ispred predivne gradske vijećnice. Na sajam sam se uputila u pratnji dvoje božićnih entuzijasta. Gužva, fleševi fotića brojnih turista i lampice s kućica prepunih suvenira oduševile su nas, ali i brzo potjerale u potragu za malo mirnijom atmosferom.

… i kulturno/zabavna alternativa

Naše sljedeće odredište bio je MQ, popularno nazivan Trg muzeja ili Museums Quartier – nekoć habsburška konjušnica, danas glavno središte kulture i mladih. Desetak muzeja, kafića, restorana i klubova privlači mlade pružajući odličan spoj kulture i zabave. Zimi se na trgu MQ-a nalazi šest snježnih kućica ili iglua, malih paviljona u kojima se nudi kuhano vino, punč i različite poslastice poput kestena ili pereca. Winter im MQ, kako se naziva ovaj sajam, alternativa je tradicionalnim božićnim sajmovima te jedno od najpopularnijih zimskih odredišta Bečana. Na ovom sajmu naći ćete ih u velikom broju, od djece do baka i djedova, a osim ”ića i pića”, u ponudi su svakojake zimske igre, kao i staza za curling (popularni zimski sport). Za kuhano vino izdvojiti ćete 4,50 eura, a dizajniranu šalicu možete zadržati ili vratiti te dobiti povrat od dva eura kaucije.

Sajam rukotvorina

Nakon što smo se okrijepili, potražili smo opet nešto drugačije, manje posjećeno i popularno. Put nas je odveo do sajma umjetnina i rukotvorina Am Hof , koji me podsjetio na zagrebački Zrinjevac. Rukotvorine od stakla, drva, pamuka, porculana, metala i drugog materijala oduševile su nas, kao i činjenica da je upravo ovdje održan prvi Bečki božićni sajam.

Ako se namjeravate zaputiti u Austriju i želite malo više informacija, posjetite stranicu: https:/www.adventguide.at/ i dobit ćete odgovore na sva svoja pitanja.

Priču završavam receptom za kuhano vino i najavom za sljedeći nastavak okićen posjetima Schneekugel muzeju, božićnom sajmu u dvorcu Schönbrunnu te raznim drugim zanimljivostima.

Frohe Weihnachten!

Glühwein

Za 750 ml vina upotrijebite:

1 štapić cimeta

6 cijelih klinčića

ribanu koricu pola limuna

2 žlice šećera

5 g kardamoma (po želji)

Po ukusu dodajte malo votke, ruma ili rakije.

Na srednje jakoj vatri kuhajte vino i začine pola sata do sat vremena. Pazite da ne proključa. Nakon kuhanja izvadite začine te (ako do daljnjega ostajete kod kuće) dodajte jedan shot alkohola po želji. Živjeli!

Odgovori