Advent u Beču- treći dio

Trenutno pregledavate Advent u Beču- treći dio

Tekst i foto: Tamara Krivokapić

Dan proslave roenja Isusa Krista se približava… Borovi su nabavljeni, ideje za darove vam stvaraju nervozu, a debljina vašeg novčanika rapidno se smanjuje…

U Austriji je amerikanizirani Djed Božićnjak izgubio bitku za popularnost. Ovdje se pisma pišu Isuseku odnosno Christkindlu. Na badnju večer, nakon što obitelj pojede skromnu večeru, začuje se zvonce i sva djeca znaju što to znači. Stigao je Christkindl, i to ne kroz dimnjak već kroz prozor i …donio darove! Austrijska djeca imaju i pravu adresu Isuseka, te mu mogu napisati pisma sa svojim željama.

Klasični koncerti ispred vijećnice….

Na predivnom Rathausu, uz kuhano vino i palačinke, možete doživjeti i dodatnu božićnu čaroliju. Svakoga dana od 20 sati prigodnu božićnu glazbu izvodi puhački ansambl, a od početka Adventa u divnoj dvorani vijećnice nastupaju zborovi. Dolaze iz cijeloga svijeta i očaravaju svojim programima: od božićnih do gospel-pjesama.

I alternativa u Prateru…

Prater, šest četvornih kilometara veliki park, od 12. je stoljeća glavno odredište za sport i zabavu brojnih Bečana. Tijekom proljeća i ljeta u parku je smješten najveći zabavni park i poznati Riesenrad (kotač) izgraen 1897.godine. Na 65 metara visokom kotaču možete se provozati, čak i doručkovati, te uživati u predivnom pogledu na Beč. Kada zazimi te vožnja u zabavnom parku na minus deset više nije tako dobra ideja, zagrijati se možete uz topli napitak i zanimljive koncerte.

Svaki dan ondje možete i plesati uz ritmove folka, swinga, funka, bluesa, rocka i popularnih božićnih ritmova.

Zabava za djecu…

Da im ne bi bilo dosadno te da ne bi morali po stoti put gledati film Sam u kući, osmišljene su mnoge radionice i predstave za djecu i mlade. U gradskoj vijećnici organizirana je radionica božićnih darova. Pod vodstvom brojnih umjetnika djeca izrauju originalne i maštovite poklone i božićne kekse i kolače. Radionica se održava svakim danom od 7 do 19 sati. Djeca mogu iskusiti i vožnju u Christkindl-Expressu, božićnom vlakiću u kojem se često pričaju božićne priče. Glavnu riječ ima Christkindl odnosno mlada djevojka odjevena kao aneo. U Beču se svake godine organizira i natječaj za ulogu Christkindla, na koji se prijavljuju mnoge djevojke, no samo ona s aneoskim osmijehom osvaja titulu.

Na manjem i ne toliko turističkom božićnom sajmu, Spittelbergu, jednom tjedno organizira se lutkarska predstava za djecu. Ja sam posjetila jednu – bečku inačicu bajke Braće Grimm Bremenski gradski svirači. U toj maštovitoj priči već oslabjeli magarac odluči otići u Bremen i postati ulični svirač jer je gazda nezadovoljan njegovim radom. Na njegovu putu pridružuju mu se pas, mačka i pijetao sa sličnim problemima…

Moj najdraži dio je mačkov odgovor na pitanje kako je:

“Pa tko da bude veseo – zlovoljno će mačak – kad se radi o životu; evo sam ostario, zubi mi otupjeli; volio bih sjediti u zapećku i presti nego trčati za miševima, i zato me gazdarica htjede ugušiti; ja sam, doduše, u pravi čas izmaknuo, ali dobar savjet zlata vrijedi, a dobra je odluka skupa: kamo ću sad?“ Jacob i Wilhelm Grimm

Put pod noge i u Bremen!

Tople želje…

Budući da se u Austriji za Badnjak tradicionalno jede skromno, u tom ću duhu ovoga puta izostaviti recept. Završavam radije svoju adventsku priču čestitkom. Želim vam sretan Božić, proveden s obitelji i prijateljima, u miru, smijehu i ljubavi, i da taj osjećaj pokušate pronaći svakog dana.

Frohe Weihnachten!

Odgovori