6. Vukovar film festival

Trenutno pregledavate 6. Vukovar film festival
6. izdanje Vukovar film festivala – Festivala podunavskih zemalja održat će se od 22. do 26. kolovoza, na više gradskih lokacija u Vukovaru, a prikazat će laureate Berlin i Sundance film festivala.
Uz laureate Cannes i Berlin film festivala od kojih svakako treba izdvojiti Barbaru Cristiana Petzolda, Samo vjetar Benedeka Fliegaufa i Iza brda, Cristiana Mungijua, publika će takoer moći pogledati izvrsnog laureata Sundance film festivala Zvijeri južnih divljina kao i novi film Woody Allena, Rimu s ljubavlju!
Vukovarsko zagrijavanje odvija se tradicionalno dan prije početka festivala, 21.8.
Ove godine zagrijavanje se održava na dunavskom šlepu u 20h uz francuski film Razotkrivanje tajni piramida, koji govori o čudesnim otkrićima vezanim uz te fascinantne graevine.
U 21 h na Terasi agencije za vodne putove prikazuje se britanska komedija Engleska pita u stilu poplarne Američke pite!
Festivalski natjecateljski program počinje u srijedu, 22.08. u 16h u Ružičkinoj kući projekcijom češkog dokua Pomrčina sunca, dobitnika Češkog lava za najbolji dokumentarac. Zambijska seoska svakodnevica gledana češkim očima izuzetan je uvod u početak podunavske selekcije festivala.
U 19h dokumentarni program se nastavlja projekcijom hrvatskog filma Kralj, Dejana Aćimovića, iznimnoj priči o hrvatskom branitelju Darku Kralju, paraolimpijskom prvaku u bacanju kugle. Projekciji će prisustvovati ekipa iz filma na čelu sa redateljem Dejanom Aćimovićem i glavnim junakom Darkom Kraljem. Nazočne će pozdraviti i ministar branitelja Predrag Matić.
Tom će prilikom biti predstavljen i natječaj za kratki braniteljski scenarij kojeg raspisuju Ministarstvo branitelja, HRT i HAVC. Pozivaju se svi branitelji da napišu kratku priču o svojim ratnim iskustvima za film od cca 3 minute. Po najboljem će scenariju (odlučit će organizatori) biti snimljen kratki film. Priče se mogu slati na press@vukovarfilmfestival.com
Navečer u 21h, slijedi svečano otvorenje festivala, sa urnebesnim hrvatskim kratkim filmom Brija, Luke Rukavine te odličnim maarskim ostvarenjem Samo vjetar, Benedeka Fliegaufa. Samo vjetar je dobitnik mnogih nagrada na Berlin film festivalu od kojih se svakako ističe Srebrni medvjed u kategoriji Grand prix žirija. Izuzetan film o ugroženim životima romske zajednice u Maarskoj, naslov je koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim pa vjerujemo ni uzvanike svečanog otvorenja.
Usporedno sa svečanim otvorenjem, za ljubitelje lakšeg filmskog štiva, na Terasi agencije za vodne putove prikazuje se neobjašnjivo zabavna komedija Histerija: tajne ženskog orgazma / Hysteria koja priča o tome kako je iz medicinskih razloga nastao ni više ni manje nego ženski vibrator.
Nakon filmskih osvježenja slijede glazbene hip hop poslastice koje će u beach baru Danube gardens prirediti zagrebački Elemental!
Dvije festivalske radionice, Dunavska scenaristička radionica i Festivalska radionica (snimat će se kratki igrani film) započinju sa svojim radom prvog dana festivala i traju do njegovog zaključenja pet dana kasnije!
Autorsko pravna tribina koja će govoriti o zaštiti autorskih prava unutar filmske djelatnosti sa specifičnostima regije održat će 25.8. u hotelu Lav s početkom u 12h.
Zabavni program nikad jači!
U četvrtak nastupa Hladno pivo, u petak Kawasaki 3p, u subotu DJ Karlo, svi koncerti su besplatni i održavaju se od 23h u party zoni – Beach bar Danube Gardens!
U subotu se od 23h u kavani Navis održava koncert tamburaškog sastava Sremci!
U nedjelju na zatvaranju festivala, na gradskom Trgu republike od 23h nastupa Boris Novković!
Članovi žirija ove su godine hrvatski glumac Goran Grgić, slovenski redatelj Jan Cvitkovič te hrvatski filmski kritičar Marko Njegić.
Službena turistička stranica festivala je Danubium tours.
Danubium tours u sklopu svog programa Furam svoj film vode sve zainteresirane na festival!

Odgovori