5. All Women Jazz Festival – Jazzarella

Trenutno pregledavate 5. All Women Jazz Festival – Jazzarella

Četiri večeri uživanja u nastupima vrhunskih jazz vokalistica – od 24. do 27. travnja u Vip Clubu

Peto izdanje All Women Jazz Festivala održat će se od 24. do 27. travnja 2013. u zagrebačkom Vip Clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena: Američka jazz pjevačica i skladateljica Deborah Carter, Maja Savić Ensemble, Ines Tričković Sextet, Trio Livada predvoen Valerijom Nikolovskom, Lana Janjanin Trio, skupina jazz vokalistica pod imenom Scat Circle, a zajednički nastup održat će Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačićek.

Prvi All Women Jazz Festival – Jazzarella, čiji je idejni začetnik i organizator Dražen Kokanović, održan je 2006. godine. Svake godine festival predstavlja velika imena ženske jazz scene, kao i umjetnice u usponu. Tako su dosad na festivalu nastupila brojna velika ženska jazz imena kao što su: Sarah Morrow &; The American All Stars In Paris, Lynne Arriale Trio, Deborah Brown, Esperanza Spalding Trio, Anat Cohen, Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet, Stacey Kent Quintet i mnoge druge, a na posljednja dva festivala bile su predstavljene i hrvatske jazz glazbenice – Tamara Obrovac, Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble.

Ovogodišnji All Women Jazz Festival će u srijedu, 24. travnja otvoriti Maja Savić Ensemble – glazbenica, vokalistica, tekstopisac i skladateljica koja je svojom bojom glasa i interpretacijom osvojila mnoge zaljubljenike dobre glazbe. Profilirala se kroz mnogobrojna iskustva u jazz glazbenom stilu te brazilskoj bossa novi koju uči boraveći u Portugalu. U Vip Clubu pratit će je Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir šestak na kontrabasu, Krunoslav Levačić na bubnjevima i Andreas Marinello na saksofonu. Nakon njenog nastupa uslijediti će nastup Ines Tričković Sexteta.

Drugu večer festivala otvorit će Lana Janjanin Trio.
Glazbenica koja trenutno završava studij u Beču i aktivno nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, s basistom Tihomirom Hojsakom i bubnjarom Milom Stavrosom osnovala je i svoj band. Njena je autorska pjesma “People“ u studenome 2011. godine osvojila prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču te postala himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj. Nakon njenog nastupa uslijediti će nastup “Tria Livada“.

Treću večer festivala u 21:00 započet će nekoliko mladih talentiranih jazz vokalista, okupljenih pod zajedničkim nazivom Scat Circle na inicijativu Lele Kaplowitz.
Večer će se nastaviti uz zajednički nastup Zdenke Kovačićek i Lele Kaplowitz u 22.30 sati.


Lela Kaplowitz svojim najnovijim autorskim albumom “With Every Breath“ dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera i skladateljice osebujne kreativnosti koja svojim tekstovima promiče ljubav, duhovnost i osvješćivanje. Album je snimljen s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića. Ova cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta. Osvojila je mnoga meunarodna priznanja od kojih izdvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime.

Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 55 godina karijere i dalje je u samom vrhu, štoviše, smatra se legendom i nezaobilaznim dijelom suvremene hrvatske glazbene povijesti. “Prva dama vokalnog jazza” kako ju nazivaju u Hrvatskoj, ili “bijela pjevačica sa crnim glasom” kako ju opisuju u Austriji, suraivala je s big bendovima diljem Europe, a s manjim sastavima u svim poznatijim europskim jazz klubovima. Zdenka Kovačiček je u svojoj dosadašnjoj karijeri izdala 13 albuma, od toga tri jazz albuma i 18 kompilacija.
Uvijek je pokušavala spojiti jazz improvizaciju sa pop ili rock glazbom, te ju svakako obilježava rock uspješnica Klick thema br. 1.


Četvrta večer festivala rezervirana je za Deborah J. Carter, američku pjevačicu, skladateljicu i aranžerku, “apsolutno najvišu klasu“, kako je naziva svjetski tisak.
Deborah u svojoj karijeri bilježi suradnje sa sastavima kao što su Metropole Orchestra, Big Band frankfurtskog radija, Sedatevi Latin Jazz Big Band i Berlinski jazz orkestar.

Pete, posljednje večeri festivala nastupit će Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, s brojnim gošćama.


Odgovori