30. Tjedan suvremenog plesa

Trenutno pregledavate 30. Tjedan suvremenog plesa

Troglavi psi i poetika Jima Morrisona na meunarodnom festivalu

Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 26. svibnja do 8. lipnja u sklopu 30. Tjedna suvremenog plesa biti domaćini inspirativnih predstava suvremenog plesa.

Ovogodišnji festival predstavit će široku paletu radova hrvatskih izvoača te od stranaca pregršt mladih nada kao i one koji su svoj rad i ime odavno pozicionirali u suvremenom plesu, čije su karijere vezane i uz ovaj meunarodni festival. Festival uz raznolikost plesnih izričaja u fokusu interesa postavlja tijelo u pokretu slaveći njegove izričajne moći i poetiku.

Fresco Dance Company iz Izraela otvorit će ovogodišnje izdanje s predstavom Cerberus koja govori o troglavim čuvarima podzemnog svijeta iz grčke i rimske mitologije. Kroz predstavljanje nove nade izraelske plesne scene nastavlja se suradnja festivala i Izraelskog Veleposlanstva koja je omogućila da se tijekom svih ovih godina predstave vrhunska imena ove talentirane i afirmirane plesne scene. Odmah nakon ovog mističnog uvoda slijedi priča o revoluciji inspirirana jednom od najvećih ikona 60-tih godina prošlog stoljeća – Jimom Morrisonom. Paulo Ribeiro, koji nakon niz godina apstinencije ponovo stupa na scenu, u predstavi Jim prepušta se riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet.

Yasmeen Godder, koja se nakon dugo godina ponovo predstavlja i kao izvoačica, u svojem novom uratku See Here Change i nadalje uspijeva postići savršenu ravnotežu izmeu neustrašive agresije i ženstvene staloženosti uz njoj karakterističan humor.

Politics of dancing

Matjaž Farič u predstavi Politics of dancing donosi priču o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane. U sklopu EU projekta Beyond Fronta@ čiji je sudionik Hrvatski institut za pokret i ples, prikazat će se i meunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale, Cooling Down Signs, koja se pripremala u Zagrebačkom plesnom centru proteklih mjesec dana.

Preostali dio prvog dijela festivala posvećen je Hrvatskoj koreografskoj platformi na kojoj će se predstaviti Matija Ferlin s novom izvedbom Istovremeno drugi.

Istovremeno drugi

Od hrvatskih produkcija publika će imati priliku vidjeti premijernu predstavu u koprodukciji skupine Liberdance , recentnu predstavu BADCo., a u festivalskom programu nastupaju i Zagrebački plesni ansambl, Maša Kolar, Marjana Krajač, O.N.E., uz novija imena hrvatske koreografske scene: Andreja široki, Stošija Zrinski, Melita Spahić Bezjak, te Pavle Heidler. Premijerno će biti izveden performans Miloša Sofrenovića Lost Albertina, a Alen Čelić će po prvi put u Zagrebu izvesti najstariju splitsku plesnu predstavu Hotel Memorial.

Nastup učenica škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba i ove godine predstavlja novu generaciju plesača te rad ove škole iz koje su potekli brojni danas aktivni sudionici i priznati autori hrvatskog suvremenog plesa.

Drugi dio ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa otvara EnKnap Group s predstavom Iztoka Kovača, Ottetto u kojoj se analizira izuzetna 16-minutna kompozicija Igora Stravinskog iz 1923, Octet. Slijedi nevjerojatan prikaz borbe u predstavi Rocco Emia Grecca koja se bavi psihičkim i psihološkim krajnostima boksača i plesača te je proglašena najboljom plesnom produkcijom 2012. godine u Nizozemskoj.

Predstavnici Francuske su ove godine vrhunski Josef Nadj s predstavom Les corbeaux o vranama te izvrsna Julie Dossavi koja na ironičan način propituje ženske mušice i probleme. Isto tako, zagrebačka publika će opet uživati i u izvrsnoj virtuoznosti izvoača kompanije Thor u predstavi Clear Tears / Troubeled Waters nedavno premijerno izvedene u Belgiji, kojom Thierry Smits, čija se karijere veže uz TSP, i skupina slave 25. godišnjicu rada.

Clear Tears / Troubeled Waters

Za kraj, uz Mašu Kolar s predstavom Memory of Water, festival predstavlja jednu od najvećih nada britanske plesne scene kojeg smatraju novim Akramom Khanom, izvrsnog i karizmatičnog plesača kathaka – Aakasha Odedru. On će uz vlastitu koreografiju izvesti za njega napravljene plesne kompozicije koje potpisuju sljedeći koreografi: Russell Maliphant, Akram Khan te Sidi Larbi Cherkaoui.

Uz bogati izvoački program, na festivalu će se održati i simpozij Danas nisam umrla tako lijepo zamišljen kao serijal razgovora o temama vezanih uz ples i utjecaj na svakodnevni život. Simpozij će omogućiti susrete i razgovore umjetnika, stručnjaka iz različitih disciplina kao i publike. Razgovore vode teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač. Naslov simpozija parafrazira naslov uspješnog kriminalističke novele poznate hrvatske balerine Mercedes Goritz Pavelić.

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najvažniji je i najznačajniji projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom proteklih 29 godina postojanja prezentirao više od 700 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 60-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Odgovori