3. Dan društvenih igara

Trenutno pregledavate 3. Dan društvenih igara

U organizaciji udruge u nastajanju “Igranje” u subotu, 23. veljače od 11:00 do 18:00 sati održat će se 3. Dan društvenih igara.

Na spomen društvenih igara većina od nas pomisli na igre kao što su Čovječe ne ljuti se, Monopol i Rizik koje su mnogima od nas obilježile djetinjstvo.
Neki će pak pomisliti na neke od kartaških igara kao što su Remi ili Bela.

Meutim, unatrag nekih 15-tak godina u svijetu, a polako i kod nas, razvija se potpuno novi žanr društvenih igara koje ubacuju visoko sociološki i edukativni karakter u društvene igre. Na primjer u igri kao što je Monopol igrač koji “nema sreće“ vrlo brzo može biti izbačen iz igre, dok ostali igrači nastavljaju s igrom. U modernim društvenim igrama koje se razvijaju zadnjih godina elementi sreće svedeni su na minimum, a svaki od igrača razvija svoju strategiju kojom pokušava pobijediti u igri. Pri tome, u igrama je ostao glavni element zbog kojih se igraju – zabava!

Postoji čitav niz različitih igara, od igara asocijativnog karaktera, preko igara brzog zapažanja i reagiranja pa do igara planiranja i razvijanja strategije.
Društvene igre mogu igrati osobe svih dobnih skupina iako zbog složenosti pravila neke od njih nisu primjerene za mlae uzraste.

I kod odraslih i kod djece društvene igre razvijaju različite vještine, od matematike, logičkog razmišljanja, strateškog planiranja, pa do različitih socijalnih vještina.

Tematike društvenih igara su mnogobrojne. Jedan dio igara ima tematiku svakodnevnog života ili odreenog povjesnog razdoblja (npr. Stone Age). Neke su ekonomske, ali su mehanike igre je puno više razvijenije od primjerice Monopola koji je takoer ekonomska igra. Jako su popularne igre koje imaju tematiku knjiga ili filmova. Tu su igre vezane uz tematiku Gospodara prstenova, Hobbita ili Zvjezdanih staza.

Dob igrača ne utječe na zanimljivosti igre ostalim igračima, pa se uistinu može reći da su društvene igre – igre za cijelu obitelj.

Stoga ukoliko želite putovati vlakom kroz Europu u igri Ticket to Ride, osvojiti srednjovjekovni dvorac Carcassonne, naseliti otok Catan u igri Settlers of Catan ili se pak uputiti u pohod kroz izmišljeni grad-državu Waterdeep u igri Lords of Waterdeep, 3. Dan društvenih igara pravo je mjesto za vas.

Pozivamo vas sve da doete uz zagarantiranu zabavu.

Dogaaj će biti organiziran u prostoru Buena Vista Cluba Zagreb, Savska cesta 120 (preko puta Vjesnika).

Ulaz je besplatan!

A za sve one kojima cijelodnevno igranje nije dovoljno, od 19:00 sati u istom prostoru održava se i after party. Cijena ulaza na after party je 10 kn.


Odgovori