3. Avvantura Festival Film Forumzadar

3. Avvantura Festival Film Forumzadar
25.08. – 31.08. 2012.
Ovogodišnje izdanje filmskog festivala mijenja ime u “AVVANTURA FESTIVAL FILM FORUMZADAR” i na gradski Forum, koji u glavnom programu ima u fokusu koprodukcije, ponovno donosi brojne nagraivane, i u prvom redu zanimljive filmove. Uglavnom je riječ o hrvatskim premijerama.
FAUST u režiji Aleksandra Sokurova nije uobičajena adaptacija Goetheova djela, a nagradio ju je i žiri venecijanskog filmskog festivala Zlatnim lavom. AMOUR / LJUBAV Michaela Hanekea, koji ja dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, propituje ljubav meu osamdesetogodišnjacima. Film ABOUT OFF WHITE LIES / DOSTA JE MALIH LAŽI dolazi iz Izraela, uspješno je prikazan u sekciji “Generation” Berlinale-a, na Busan Festivalu, u Jerusalemu i Palm Springsu, a redateljica mlae generacije Maya Kenig, donosi priču o tinejdžerki Libby i njezinu ocu, baš u vrijeme izbijanja Drugog libanonskog rata. THE PIER festivalski film omiljen kod publike, redatelja Gerarda Hurleya koji i glumi u priči o odnosu staroga oca i sina dolazi iz Irske, Hurley je ujedno i producent filma, BAIKONUR njemačkog redatelja tzv.“wunderkinda” Veita Helmera meukulturalna je bajka u kojoj se mladić zaljubljuje u svemirsku turistkinju. Ujedno je ovo i prvi film ikada sniman u raketnoj bazi Baikonur. Iz Njemačke stiže i film redatelja Davida Wnendta COMBAT GIRLS / BORBENE DJEVOJKE u kojem upoznajemo Marisu koja mrzi strance, policajce, Židove i želi si tetovirati Hitlerov lik, ali se njezini stavovi počinju mijenjati kada upoznaje mladog izbjeglicu iz Afganistana. Portugalski TABU Miguela Gomesa nagraen je na Berlinalu posebnom nagradom “Alfred Bauer”, donosi ljubavnu priču iz kolonijalne portugalske Afrike pedesetih godina. SMRT ČOVEKA NA BALKANU na nedavnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma nagraen je “Independent Camera Awardom” režirao ga je Miroslav Momčilović, dogaa se u jednom danu, jednom kadru, pred web kamerom, pred kojom se ubija usamljeni kompozitor, a pucanj će privući susjede. PISMO ĆAĆI, najbolji film ovogodišnje Pule u režiji Damira Čučića, takoer se nalazi u našem glavnom programu. Češki film ALOIS NEBEL talentiranog redatelja Tomaša Lunaka je impresivan vrhunski atmosferski crno-bijeli rotoscope animirani film.
“1st &; 2nd Film” novi je program i u njemu se prikazuju prve i druge režije igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.
Sekcija studentskih filmova donosi radove iz cijeloga svijeta koji često tretiraju temu otuenosti, usamljenosti, bolnih sazrijevanja.
I prošlogodišnja sekcija kratkoga filma pronašla je svoje gledatelje, pa je ponovno dio programa “Avvantura Festivala Filmforumzadar”.
Pod “Klasike na Jadranu” uvršteni su filmovi u slavu velikog Michelangela Antonionija, jednog od najznačajnijih autora 20-og stoljeća i slavimo njegovu stotu godinu roenja s filmovima “L’eclisse”, “La Notte”, “L’Avventura”, “Blow up” , “Chung Kuo China”, “Cronaca di un amore” , “Identificazione di una donna” , “Deserto rosso” , “Mistero di Oberwald” , “Zabriskie Point”. Drugi veliki autor i jedan od najznačajnijih autora 20-og stoljeća čije filmove: “Mon Oncle” , “Play Time” , “Les Vacances de Monsieur Hulot” , “Parade” , “Jour de Fete” prikazujemo, je Jacques Tati.
Ovo je prvi i jedini festival u Hrvatskoj koji se uključio u program “Eye on films”, novi business model za promociju, cirkulaciju i distribuciju prvijenaca. Riječ je o jedinstvenoj globalnoj mreži 40ak filmskih festivala i 39 meunarodnih filmskih distributera koja garantira protok tih filmskih naslova i njihovu komercijalnu eksploataciju. EYE ON FILMS je pokrenut od Loic Magnerona, vlasnika Wide Managementa iz Francuske, potpomaže ga i MEDIA i središnji europski filmski fond pri vijeću Europe – EURIMAGES.
Takoer, festival je partner i s NISI MASA, europskom mrežom koja okuplja mlade profesionalce iz 26 zemalja s ciljem pronalaska novih talenata i razvojem audiovizualnih projekata. Iz njihovog programa prikazujemo selekcije “Cine-Boat” i “Cine-Train”
Filmove iz glavnoga programa ocjenjivati će žiri u sastavu: KAREL OCH, umjetnički direktor festivala u Karlovym Varyma ; LUIS MIÑARRO španjolski producent i jedan od najvećih predstavnika INDIE europske produkcije (nekoliko njegovih filmova prikazujemo na festivalu) koji u filmografiju bilježi i dobitnika Zlatne palme ”Uncle Bonmee Who Can Recall his Past Lives”, Kristalnoga globusa “The Mosquito net”; STEFAN KITANOV, osnivač i direktor poznatog filmskog festivala u Sofiji (Bugarska) ; OGNJEN SVILIČIĆ, uspješni domaći redatelj i scenarist, te makedonska glumica NATAšA PETROVIĆ, koja je bila Shooting Star 2011.
Prve i druge filmove ocijenjivat će redatelj DANILO šERBEDŽIJA, španjolski producent i član Europske filmske akademije ANTONIO SAURA i španjolska glumica RUTH GABRIEL. Studentske filmove mlada autorica HANA JUšIĆ, studentica AV kulture SARA RADOVIĆ i predavač filmoloških kolegija sa Sveučilišta u Zadru RAJKO PETKOVIĆ. Sekciju kratkoga filma ocjenjuju fotografkinja MARE MILIN, glumica DORIS PINČIĆ i britanski kompozitor GABRIEL CURRINGTON.
Izvan konkurencije, u biogradskom ljetnom kinu, “Avvantura Festival Filmforumzadar” i Blitz distribucija pokreću i predstavljaju pravu poslasticu pod nazivom “Feel good”.
Posebno je i partnerstvo s “Eurimagesom”, najvećim europskim filmskim fondom pri Vijeću Europe za potporu filmske produkcije, čiji će predstavnik iz Strasbourga predstaviti u Zadru princip financiranja filmova. Na festivalu će biti istaknuti filmovi koji su nastali potporom Eurimages-a. Djelotvoran od 1989. godine, Eurimages je stvoren kao kulturna podrška Vijeća Europe. Trenutno ima 36 od ukupnih 47 članova organizacije bazirane u Strasbourgu. Eurimages promovira europsku audiovizualnu industriju putem financiranja animiranih, igranih i dokumentarnih filmova. Potiče kooperaciju meu profesionalcima u raznim europskim državama.
Pored filmskog programa u okviru filmskog foruma održavat će se razni seminari, okrugli stolovi, radionice i masterclassevi.
Maja Peterlić predstavit će nekoliko knjiga u izdanju Hrvatskog filmskog saveza, Loic Magneron iz Wide Managementa održati će masterclass na temu distribucije prvijenaca, Francine Raveney iz Eurimages-a voditi će seminar na temu financiranja koprodukcija, Doris Pinčić, Ruth Gabriel, Nataša Petrović, Sara Radović i druge učesnice festivala će prisustvovati na okruglom stolu s temom “Pozicija žene u današnjoj filmskoj i TV produkciji”, Veit Helmer će voditi filmsku radionicu u koprodukciji s Avvantura produkcijom – “Mini europska koprodukcija u Zadru”. Engleski kompozitor i sound designer s dugogodišnjim iskustvom na BBC-u održati će seminar na temu “Producirati muziku i sound design za TV i Film”. U programu “Partners” predstavljamo partnere Vanju i Ognjena Sviličića.
Pri osnivanju “Avvantura Festivala Filmforumzadar” razmišljalo se prvenstveno o jačanju kreativnoga sektora i filmske industrije na području Zadra i okolice, i puno je već truda uloženo u tom smjeru. Sve je više zanimanja i upita za snimanja. Ovoga lipnja ostvarili smo i konkretnu suradnju s ekipom najpopularnije i najgledanije (oko 2 milijuna gledatelja svaka epizoda) češke TV serije “Vypravej” u produkciji Češke javne televizije i Dramedy Production. Zadarski poluotok, plažu i zalee uskoro će potencijalni češki turisti vidjeti u omiljenoj seriji. S hrvatske je strane cijela ekipa bila s područja Zadra!
Festival podupiru Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, HAVC-Hrvatski Audio Vizualni
U sklopu festivala održava se i filmska radionica “European Coproduction Workshop”, od 27.08.-01.09., u sklopu ljetne filmske škole na “Avvantura Festivalu FIlmforumzadar” sa Veit Helmerom i Christopheom Boula.
Učesnici će učiti o svim aspektima produkcije i koprodukcije s dvoje iskusnih filmskih stvaraoca koji većinu svojih filmova produciraju sami i imaju veliko koprodukcijsko iskustvo.
Njemački redatelj/producent Veit Helmer je film BAIKONUR, koji će biti predstavljen na festivalu u Zadru kao hrvatska premijera, snimao u Kazahstanu. Prvi je filmski redatelj koji je dobio dozvolu da snima igrani film u raketnoj bazi Baionur.
Francuski redatelj/producent/snimatelj Christophe Boula dobitnik je nagrade za najbolji kratki film na “Avvantura Festivalu Filmforumzadar” 2011.
Rezultat radionice bit će kratki film.
Učesnici se moraju prijaviti sa životopisem i sinopsisem (max. 1 stranica) za kratki film od max. 5 minuta trajanja. Sinopsis mora biti na engleskom jeziku. Radnja priče treba biti vezana uz festival i ne smije sadržavati dijaloge.
Predprodukcija 27/28.08.2012
Snimanje 29/30/31.08.2012
Postprodukcija 01.09.2012
Učesnici će zajednički pisati scenarij prvoga dana. Okvirno s 45 kadrova, tako da svaki od učesnika može režirati jedan kadar. Kada neće režirati , onda će imati drug definiranu funkciju na setu, kao : zvuk, kamera asistent, proucent itd. Snimat će se na RED Kameri.
VAŽNO je da su učesnici slobodni za sudjelovanje na radionici od 27.08 – 01.09 2012.
Učesnici moraju govoriti engleski, imati izmeu 20 i 28 godina, raspolagati osnovnim znanjem o snimanju

Odgovori