22. Dani hrvatskog filma

22. Dani hrvatskog filma

22. Dani hrvatskog filma održavaju se u Studentskom centru Zagreb od 15. do 21. travnja 2013. godine.

Kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi, selekcijska komisija u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, imala je nelak posao izabrati njih 106 koje je uvrstila u službenu konkurenciju.

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade “Oktavijan“ (HDFK), “Jelena Rajković“ (HDFR), i “Zlatna Uljanica“ (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori takoer 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada “Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv “Surogat“, po Oscarom nagraenom animiranom filmu, našeg velikog autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.

Dobitnik nagrade “Oktavijan“ (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi Palunkov pitching na Danima, radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino moći će se pogledati amaterske uratci skaterske tematike, dok Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma “Planeti“.

U programu “In Memoriam“ publika će se prisjetiti velikana hrvatskog filma, Krste Papića, Borisa Festinija i Đure Utješanovića.

U sklopu festivala predstaviti će se i dvije knjige: “Glasnogovornici apokalipse“, autora Željka Kipkea te “Eros na filmu“, Irene škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg će se moći uživati u 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Za večernji program u kojem će se posjetititelji imati priliku dobro zabaviti zaduženi su, izmeu ostalih, Stampedo, D Elvis,Tom &; the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival je besplatan.

Za kraj izdvajamo izjavu umjetničkog voditelja festivala, Boška Picule:

Ovogodišnji radovi koje će gledatelji moći vidjeti na 22. danima hrvatskog filma svjedoče da hrvatska kinematografija u budućnosti itekako može računati na još bolje dane. Godine prolaze, umjetnost filmska ostaje.

Odgovori