2. WOW roendan!

Trenutno pregledavate 2. WOW roendan!

Nedavno su žene iz udruge WOW (žene i vino) – već poznate kao WOW-ice,u restoranu Balon na zagrebačkom Prisavlju, u odličnom raspoloženju proslavile svoj 2. roendan. Nije nedostajalo ni hrane, a ni vina jer se poznati pleševički vinar Ante Ledić, pobrinuo za to. Odlučio je, naime, WOW-icama predstaviti svoja vina sorti graševina, sauvignon i crni pinot, a prije gozbe, počastile su se s finim talijanskim proseccom Scavi&;Ray. Ipak su pjenušci najbolje osvježenje za ove ljetne dane!

Osim proslave, održana je i redovita godišnja skupština udruge, pa je to ujedno bila i prilika da se baci pogled unatrag, na uspješnu godinu koja je iza njih. A u toj godini nije nedostajalo druženja ni zabave, ali najviše su ponosne na uspješno održane evente koje su organizirale. Najvažniji od njih je 1.meunarodni festival ružičastih vina Pink Day koji je izazvao veliku pozornost meu vinarima, ali i medijima.

Posjećenost je bila odlična čime su posjetitelji i vinari WOWicama odali veliko priznanje jer se u Muzeju za umjetnost i obrt ne pamti takva gužva.

Pink Day je najveći dogaaj koji su marljive WOW-ice organizirale upravo na Meunarodni dan žena, 8. ožujka, ali nikako jedini. Početkom godine, Marija Vukelić i Tatjana štrbac Bambulović, pripremile su radionicu za pamćenje ART &; WINE MADE IN CROATIA, s temom Ženstvenost u aktu i ženstvenost u vinu, a glavni akteri bili su karizmatični vinar Moreno Coronica i poznati aktaš Zlatko Kauzlarić Atač. Osim što su se kušala izvrsna istarska vina, neke su se žene i razodjenule – za AKT (naravno samo pred Atačem) i uživalo se u vinu kao svojevrsnoj umjetnosti, povlačeći paralele izmeu ženstvenosti u aktu i onome što se ponekad naziva “ženstvenošću“ u vinu…

Udruga WOW po drugi je puta dodijelila svoje WOW nagrade u četiri kategorije u već tradicionalnoj akciji što žene žele (2). U utrci za pobjedu predloženo je tridesetak vina, a WOW grand prix osvojio je rosé Spoža 2011, bračke vinarije Senjković.

WOW-ice su obilježile i ulazak Hrvatske u EU. Tim povodom su u legendarnoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein čija je nova vlasnica WOW-ica Doris Srpek, organizirale zanimljiv event. U organizaciji Nine Levičnik, Marije Vukelić, Ive Drganc i Sanje Muzaferije održao se dogaaj pod imenom -Bornsteinova dobrodošlica u EU: Slovenija. Trojica slovenskih vinara iz Goriških Brda (Medot, Blažić i Prinčić) gostovala su u Zagrebu i prezentirala svoja vina, osobito rebule,hrvatskim ljubiteljima i budućim štovateljima.

Roendanska vina koja su se kušala na 2.roendanu WOW-a su vrhunsko vino Ledić Graševina Stošinec 2011, koje je bilo odlična uvertira toj večeri. Radi se o laganom, ali bogatom vinu, punom mineralnosti no ipak balansiranom.

Slijedio je vrhunski Sauvignon Ledić 2008, koji je dobio najveću pozornost jer je definitivno atipičan. To je vino na mirisu cvjetno i slatko, a na okusu kremasto s umjerenim kiselinama. Vino punog tijela odlično se sljubilo sa sirevima koji su bili posluženi. Slobodno se može zaključiti da se ovaj polusuhi sauvignon, snažnog tijela najviše svidio WOW-icama.

Ekskluziva te večeri – samo za WOW-ice, bilo je vino koje još uvijek nije na tržištu: Ledić Crni pinot 2011. Odlično vino, bogatog mirisa, ugodnih kiselina, zaokruženo. Nije nimalo slučajno što je plešivički kraj poznat po dobrim crnim pinotima,a i ovaj se savršeno uklapa u tu sliku i potvruje pravilo.

U okviru skupštine 40tak WOW-ica je izglasalo novu upravu, što je bio dodatni razlog za slavlje uz glazbu izvrsnog banda “Changes“ , ali i ples.

Možemo se samo nadati da će se WOW pokret širiti (članica je već oko stotinu) i da će WOW – ice i nadalje prireivati odlične evente i uspješno širiti kulturu stola i vina, pomagati vinarkama, enologonijama i vinotekarkama te uspostavti i brojne važne europske vinske veze.


Odgovori