187. Samoborski fašnik

Trenutno pregledavate 187. Samoborski fašnik

187. Samoborski fašnik počeo je u petak 1. veljače, ulaskom maskirane fašničke povorke na Trg fašničkih velikana. Ključeve grada od gradonačelnika Kreše Beljaka preuzeli su Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec i time je službeno započelo fašničko ludovanje!
Brojni i raznovrsni programi biti će organizirani tijekom dva vikenda, a sve će tradicionalno završiti na Pokladni utorak 12. veljače.

Samoborski fašnik je najveća turističko – zabavna manifestacija u organizaciji Grada Samobora, Turističke zajednice grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor koja po 187. put ulice i trgove ovog srednjevjekovnog gradića pretvara u satirične prostore zabave i ludovanja.

Program fašnika odvijat će se u dva vikenda i na Pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i brojni zabavljači i plesači, svake večeri birat će se i nagraivati najbolje pojedinačne i grupne maske.

Uz fašničke povorke 13 mjesnih odbora na tradicionalnim alegorijskim maskiranim kolima i brojne maskirane skupine iz Hrvatske i inozemstva, fašnička republika ove se godine s temom i političkom satirom vraća u mračni Srednji vijek.

Višestoljetna nepokolebljiva fašnička koalicija, podijelit će se u dva tabora – vladajuće, uz koje su Princ Fašnik i Sudec i oporbu, uz koju su stali Sraka i Fiškal.

Zato će i fašničko ureenje grada zaživjeti političkom satirom i u novim tehnologijama.

Za vizual, scenografiju i maskiranje grada u tom duhu, pobrinut će se po prvi put čak dva likovnjaka: Nik Titanik i Niko Barun koji su po prvi puta oživili sva 4 fašnička lika kroz svoje ilustracije.

Tradicionalno bogat i raznovrstan program, namijenjen svim uzrastima i različitim ukusima, i ove će godine biti smješten na nekoliko lokacija u gradu:

Glavni samoborski trg – Trg Fašničkih velikana je tradicionalno središnje mjesto svih dogaanja.

šator iza kina s glazbenim programom koji će se odvijati do ranih jutarnjih sati.

Halternativa na novoj/staroj lokaciji – u šatoru na parkiralištu kod hotela Lavica s dnevnim dječjim sadržajima i alternativnim glazbenim programom u večernjim satima.

SRAKAfest odvija se na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske program za najmlae uz ulične zabavljače i Srakinu likovnu radionicu.

Zabavni park – luna park iza kina za sve željne uzbuenja

ETNOcest – Livadićeva ulica – Tabori 13 mjesnih odbora koji nastupaju na Fašniku s povorkama i alegorijskim kolima.

Srakino klizalište – bivša vojarna nova je Fašnička lokacija.

Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički ureenim lokalima, uz tradicionalne fašničke menije, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama, izbor i nagrade za najbolje maske te posebne programe za djecu.
Posebnost ovogodišnjeg Fašnika jest da je u nedjelju proglasio i svog 30 – milijuntog posjetitelja, tj. posjetiteljicu!

30-milijuntoj posjetiteljici, Ljerki šturlan iz Gradne maskiranoj u “vražička“, uz posebno priznanje Srakinu podvezicu uručeno je i 30 nagrada organizatora i sponzora te glavnu nagradu – par fašničkih kostima.
187. Samoborski fašnik, možete pratiti na službenoj Internet stranici Samoborskog fašnika www.fasnik.com te fašničkim profilima na
Facebooku-www.facebook.com/SamoborskiFasnik,
Twitteru-httpss:/twitter.com/SamoborFasnikHR,
Google+ httpss:/plus.google.com/u/0/112466776263726364046/posts,
i službenom You Tube kanalu https:/www.youtube.com/SamoborskiFasnikHR.

I ne ludujte prerano, jer Samoborci poručuju: “Bedaki noriju s’aki dan, a pametni samo na Fašnik!“

Odgovori