16. Motovun Film Festival

Trenutno pregledavate 16. Motovun Film Festival

Od kontroverze zvane Pussy Riot i kultnog Ulricha Seidla preko Iranca Makhmalbafa pa sve do najbolje trube svijeta Džamba Aguševa i klavijaturista Sigur Rosa Kjartena Sveinssona- sve to donosi 16. Motovun Film Festival.

Ideja i želja Igora Mirkovića, direktora festivala je da ovogodišnji festival svoje posjetitelje odcijepi od stvarnosti i odmori od sumorne svakodnevice. Mirković se najavljujući festival obratio novinarima riječima: U godini ulaska u Europsku Uniju, naš smo glavni prateći program posvetili najvećoj europskoj manjini- Romima, pa tako naša Slobodna zona Motovun ima svoju Motovunsku mahalu– s hrpom filmova, pjesmama, uličnih dogaanja…Ove smo godine, dakle, odlučili “svirati za dušu”, odabrali smo filmove koji prijaju i vraćaju vjeru. Posebno smo ponosni na spisak nekonvencionalnih i hrabrih gostiju koje predvodi Mohsen Makhalbaf, iranski redatelj čiji je opus dobrim dijelom do danas zabranjen u njegovoj domovini a kojem MFF ove godine dodijeljuje nagradu Maverick.

Ovogodišnji program tradicionalno nudi najbolje od nezavisne filmske produkcije po izboru Jurice Pavičića i Milene Zajović koja je istaknula činjenicu da se kroz cijeli ovogodišnji glavni program smisleno provlači nota dobrog raspoloženja pa su u program uključene mnoge komedije, ali i dva vrlo aktualna dokumentarca te trilogiju velikog Ulricha Seidla koji će i gostovati na festivalu: Donosimo i nekoliko iznimno zanimljivih, provokativnih dokumentaraca, meu kojima se izdvajaju “Pussy Riot“ o istoimenoj ruskoj grupi disidentica, te “Fuck for Forest“, o kolektivu aktivista koji prodaju svoje porno uratke preko interneta, a sav prihod daju za spas amazonske prašume.

U ovom depresivnom vremenu Motovun Film Festival u programu ima više komedija nego ikad do sada, a kao najatraktivnije izdvajaju se uvrnuti crno-bijeli američki filmovi “Frances Ha“ i “Computer Chess“, zatim punkerske “Dobre vibracije“ te ženska SF komediju “Camille premotava“.

Regionalni program donosi “Skidanje“ Koste Đorevića, film koji predstavlja čitavu generaciju mladih srpskih filmaša, zatim “Obranu i zaštitu“ redatelja Bobe Jelčića i nekadašnje producentice festivala Zdenke Gold, te “Kauboje“ Tomislava Mršića, adaptaciju kultne zagrebačke predstave koja je već godinama rasprodana tjednima unaprijed. Par velikih atrakcija koje će se na festivalu pojaviti, a o kojima će se sigurno puno govoriti, zasad se ne smije javno otkriti.

Osim filmskog, Motovun mala mahala donosi i glazbeni program Roma Disko koji uključuje svakodnevne koncerte četrdesetak najboljih europskih romskih glazbenika, kao i nastup najboljeg trubača svijeta – Džamba Aguševa iz Makedonije. Kao druga ključna točka glazbenog programa istaknuta je suradnja s organizacijom Žedno uho pod pokroviteljstvom generalnog sponzora festivala, Iskona.

Saša Kramar, predsjednik uprave Iskona, generalnog pokrovitelja festivala je izrazio svoje zadovoljstvo nastavkom i unaprjeenjem suradnje Iskona i Motovun Film Festivala, a najavljena je i medijska suradnja 3. Programa HTV-a i Motovun Film Festivala. HTV3 će u tjednima koji prethode najavno prikazati desetak najvećih motovunskih festivalskih hitova a tijekom samog festivala pratiti službenim kronikama.

U svakom slučaju najbolji izbor za poklonike dobrog filma će biti pratiti Motovun i putem TV ekrana i uživo od 27. srpnja na veselom “Brdu filmova”.


Odgovori