10. Festival svjetskog kazališta

Trenutno pregledavate 10. Festival svjetskog kazališta
Od 11. do 29. rujna gledajte predstave umjetnika koji su uzdrmali, ali i ispisivali recentnu sliku svjetskog teatra
Podsjećamo da se Festival svjetskog kazališta večeras svečano otvara predstavom Poslije bitke. Pippo Delbono, redatelj i jedan od glumaca ove hvaljene predstave, svojevrsne sinteze dramskog, plesnog i glazbenog teatra, no istodobno duboko intimne.
Pippo Delbono doputovao je danas u Zagreb i na mješavini talijanskog i engleskog ispričao kako svaka predstava reflektira ono unutarnje, ali i ono vanjsko, pa neizbježno sadrži politiku, ali i najdublju intimu. Predstavu Poslije bitke posvetio je svojoj majci koja je umrla nedugo nakon što ju je pogledala. “Iako je predstavu pogledala kao vrlo stara, nije se nimalo šokirala”, rekao je. “Mrzim psihološko kazalište. Kazalište je ritual koji mijenja vrijeme – iako je predstava jednom postavljena manje-više ista kod svakog uprizorenja, ono što je drugačije kako ćete je vi doživjeti gledajući glumce koji su ostarjeli, (političko) vrijeme i okolnosti, kontekst koji se promijenio za vas kao gledatelja.”
Poslije bitke na programu je samo danas u HNK u 19.30 – izuzetna prilika da vidite jedno od ponajboljih ostvarenja današnjeg talijanskog teatra: poetičnu, ironičnu predstavu na rubu burleske.
Predstava “Hirošimo, ljubavi moja”, u kojoj glume Valérie Lang, Hiroshi Ota i Pier Lamandé, bit će izvedena 19. i 20. rujna u Pogonu “Jedinstvo”.
Donosimo dio intervjua s ravnateljicom ZKM-a Dubravkom Vrgoč koji u cjelosti možete pročitati novom broju časopisa Ženska posla.
Glazbenu predstavu La MaMa cantata kultnog njujorškog kazališta La MaMa nazvali ste predfestivalskim kazališnim partijem – zašto ste izdvojili tu predstavu iz programa i znači li to da ćete s tim svestranim kazalištem i dalje suraivati i izvan Festivala?
Nekoliko smo puta tijekom deset godina prije samog otvaranja festivala publici ponudili koncerte kao što su to bili koncerti grupe Let 3 i TBF-a u formi predfestivalskih kazališnih partija. Ovaj puta pjevat će njujorška LaMaMa i to u čast Ellen Stewart. Osobno sam iznimno vezana za taj teatar, odnosno godinama sam se družila i bila prijateljicom jedne od najvećih kazališnih umjetnica 20. stoljeća Ellen Stewart. Ona je prije nekoliko godina bila počasni gost našeg festivala, postala je tada počasnom graankom Zagreba, a njezina posljednja destinacija na brojim putovanjima bila je Zagreb kada je u ZKM-u pokrenula Projekt 12 i za to smo joj iznimno zahvalni. ZKM nastavlja dugogodišnju suradnju s La MaMom. U prosincu gostujemo s našom predstavom Pismo Heineru Mülleru upravo u La MaMi u New Yorku.
Festival svjetskog kazališta u svom desetom izdanju nudi predstave koje pružaju presjek najzanimljivijih dogaanja svjetskih pozornica, scenskih projekata koji obilaze najvažnije kazališne festivale i koji su redovito dio glavnog programa i prvi izbor svih programatora. Ne samo što će gledatelji, kao i niz godina do sada, dobiti dragocjeni uvid u vrhunce autorskog kazališta, intrigantna iščitavanja klasika, maštovite i originalne spektakle i najsuvremenije pristupe scenskoj umjetnosti te stilovima glume, već je i zanimljivo je što će imati prigodu vidjeti i, u Hrvatskoj vrlo rijetko izvoen kazališni naslov, koji po svom statusu pripada nezaobilaznom dijelu tzv. željeznog programa svjetskih scena.
Bit će to, dakako, kao i svaki put do sad na Festivalu svjetskog kazališta prilika da se još jednom umjetnički revidira zagrebačka i hrvatska kazališna repertoarna politika.
Za početak, kao predfestivalski kazališni party dolazi iz kultnog newyorškog kazališta “La MaMa“ glazbena predstava “La MaMa cantata“ posvećena utemeljiteljici tog teatra Ellen Stewart. Festival svjetskog kazališta svečano otvara predstava “Poslije bitke“ talijanskog redatelja Pippa Delbona i Kompanije Pippa Delbona, a slijede “Gospoica Julija“ u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera u produkciji stalnog gosta Festivala, berlinskog Schaubühnea am Lehniner Platz. Belgijska kazališna skupina Peeping Tom ponovno je na programu Festivala i to s recentnim scenskim projektom “Unajmljuje se“ u režiji Gabriele Caririzo i Francka Chartiera, dolazi i “Feministička predstava bez naslova“ američke redateljice i dramatičarke Young Jean Lee i njezine Kompanije te predstava “Zatvaranje ljubavi“ francuskog redatelja Pascala Ramberta u izvedbi pariškog Theatrea de Gennevilliersa.
Ove predstave traže od gledatelja prije svega emotivan angažman, no u isto vrijeme propituju stanje u društvu, vezama, pa i umjetnosti.
POSLIJE BITKE/ KOMPANIJA PIPPA DELBONA/ ITALIJA
Festival svjetskog kazališta otvara talijanski redatelj Pippo Delbono, čiju je predstavu Tišina prije nekoliko godina na Festivalu zagrebačka publika dočekala s ovacijama. Ove godine stiže sa scenskim projektom Poslije bitke. To je ironična, poetična, provokativna, nježna, na trenutke burleskna i bolna himna životu koja koristi i fragmente iz “Procesa“ Franza Kafke, Danteove “Božanstvene komedije“ te stihove pjesnikinje Alde Marini. Vizualno moćna predstava u sintezi dramskog, plesnog i glazbenog teatra, pripovijeda o borbi protiv indiferencije koja kontaminira cijelo društvo, o činjenici da se nakon ludila borbe možemo vratiti razumu, jasnoći i mogućnosti da shvatimo svijet u prvom redu kao mjesto čija ljepota ovisi o nama samima. “Poslije bitke“ je i priča o izbjeglicama na Mediteranu, posveta Delbonovoj majci, ali i podsjetnik da nakon svakoga rata, završava li pobjedom ili porazom, na kraju neizostavno stiže mir koji se uvijek postiže borbom svakog pojedinca za postizanjem samopoštovanja.
GOSPOĐICA JULIJA / SCHAUBUHNE AM LEHNINER PLATZ / NJEMAČKA
Festival svjetskog kazališta dovodi u Zagreb i najpoznatiji komad švedskog dramatičara Augusta Strindberga Gospoica Julija u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera te produkciji Schaubuhnea am Lehniner Platz. Katie Mitchell prvi put u ovom scenskom projektu surauje s berlinskim kazalištem, a riječ je o dramskoj i opernoj redateljici, ravnateljici brojnih manifestacija i opernih kuća, sjajne umjetničke reputacije koja se proslavila svojim inscenacijama “Idiota“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog ili “Valovima“ Virginije Woolf.
Klasičnu tragediju o muško-ženskim odnosima u društveno zadanom kontekstu 19. stoljeća, odnosno analiziranje relacija izmeu klasa – gospodarice i sluge – redatelji pokazuju iz vizure slugove zaručnice. Koristeći kameru u realnom vremenu koja neprekidno prati zavoenje pripadnika različitih klasa te koban završetak uz dojmljivu scenografiju i dominantnu glazbenu podlogu, Katie Mitchell i Leo Warner donose poznatu priču u novoj multimedijalnoj formi koja slavni predložak znatno obogaćuje.
UNAJMLJUJE SE / PEEPING TOM / BELGIJA
Nakon što je na već na Festivalu svjetskog kazališta briljirala s predstavom “Ulica Vandenbranden 32“, belgijska kazališna skupina Peeping Tom ponovno je u programu Festivala i to s recentnim scenskim projektom Unajmljuje se u režiji Gabriele Caririzo i Francka Chartiera, ujedno i umjetničkih ravnatelja toga kazališta, koji je u svjetskim medijima primljen s entuzijazmom i simpatijama publike. Peeping Tom poznat je po okupljanju umjetnika različitih interesa koji dugo i iscrpno rade na odreenim projektima stvarajući originalni multidisciplinarni koreografski jezik.
U poetici njihovih predstava uvijek je u središtu ples, fascinantan scenski pokret i jake slike što je najvažnije sredstvo čime uključuju publiku u problematiziranje intimnosti na pozornici. Carrizo i Chartier bave se stanjem ljudske psihe, a ta pitanja u srži procesa njihova stvaranja definiraju kroz postavljanje svojevrsnog velikog povećala okrenutog publici koji otkriva ono što je samo na prvi pogled nevidljivo i beznačajno. Njihove produkcije uvijek uključuju supostojanje paralelnih svjetova u kojima ne vrijedi uobičajna logika vremena i prostora. Zato je i predstava Unajmljuje se zavodljivi metafizički labirint gradnje začudnih prizora u kojem su likovi sputani košmarom vlastitih misli, mjesto okrenuto naglavačke, mjesto halucinacija i noćnih mora.
FEMINISTIČKA PREDSTAVA BEZ NASLOVA/ YOUNG JEAN LEE / SAD
Festival svjetskog kazališta predstavit će i agilnu, burnu i buntovničku newyoršku downtown kazališnu scenu i to eksperimentalnom predstavom Feministička predstava bez naslova redateljice i dramatičarke Young Jean Lee, apsolutne američke zvijezde u usponu, te njezine Kompanije Young Jean Lee. U njoj šestoro karizmatičnih zvijezda dramskog teatra, plesa, cabareta i svijeta burleske u predstavi bez riječi pozivaju publiku na veselo, fluidno i bezgranično istraživanje pitanja identiteta u suvremenom društvu. Ta transcendentna predstava s mnogo humora i emotivnosti analizira pitanje roda i što to znači biti Drukčiji u današnjem svijetu u kojem su društveni kanoni zacrtani samo na prvi pogled i samo načelno podložni toleranciji prema Drugome te što znači svjesno ne živjeti u umrtvljenom i neaktivnom stanju status quo. Feministička predstava bez riječije britka i šarmantna, ekstravagantni spoj plesa i mime, subverzivna u isto vrijeme.
ZATVARANJE LJUBAVI / THEATRE DE GENNEVILLIERS / FRANCUSKA
Predstava Zatvaranje ljubavi hit je pariškog Theatrea de Gennevilliersa, u koncepciji i režiji francuskog redatelja Pascala Ramberta. Izvorno je pisana za dvoje izvoača – Audrey Bonet i Stanislasa Nordeya – i govori o paru koje proživljava trenutke kad se njihova ljubav zatomila, trenutke otuenja, stvorene distance, konfuzije nad osjećajem da je ljubljena osoba postala preko noći stranac, trenutke preispitivanja. Na pitanje “Koga smo to voljeli, kad smo ga voljeli?“ Rambert ne daje konkretan odgovor već u bujici monologa, uzastopnih zapitanosti i odgovoranja, analizira sve mogućnosti koje čine jednu ljubavnu vezu, čuvajući se klišeja para koje se samo prisjeća bivše ljubavi i pronalazi krivce.
To je maraton izmeu straha i olakšanja u bolnom raspadu ljubavi i sumnje, u brutalnosti riječi, u strogosti, u hladnoći. Par ima ista oružja, ali ih koristi na različite načine. Ipak, na kraju oni su samo muškarac i žena, dva gledišta, dva govora za opisivanje nasilja umiruće ljubavi.
Festival svjetskog kazališta, prikazuje izbor iz svjetskih kazališnih ostvarenja koja se odlikuju osobitom kvalitetom i inovativnošću, a Zagrebačko kazalište mladih ga organizira u namjeri da zagrebačkoj publici i kazališnoj javnosti omogući dodir sa svjetskim autorskim kazalištem.

Odgovori