Dobar odabir

Škola kreativnog pisanja

Novi program jednogodišnje škole kreativnog pisanja nastavak je djelatonosti CeKaPe-a, Centra za kreativno pisanje koji svojim radionicama i raznovrsnim programima potiče književno stvaralaštvo u svim njegovim oblicima i izričajima.
 
Programi kreativnog pisanja u svijetu  odavno su postali sastavnim dijelom ponude ne samo centara za kreativno pisanje, već i akademskih ustanova. CeKaPe, Centar za kreativno pisanje, kako dosadašnjim semestralnim radionicama kreativnog pisanja, tako i novim programom jednogodišnje edukacije pisanja nastoji polaznicima pružiti mogućnost i prostor da svoje spisateljsko iskustvo, i spoznaje, podijele s onima koje to zanima, te da svoj rad nastave razvijati pod vodstvom voditelja-književnih profesionalaca, umjetnika i drugih sudionika uključenih u proces književnog stvaralaštva.
 
Premda se pisanje u našoj tradiciji uglavnom smatra spontano stečenom sposobnošću pojedinca, a ne umijećem koje treba izučavati i usavršavati, dosadašnja iskustva Centra  i velik broj polaznika radionica pisanja pokazuju da je umijeće pisanja potrebno izučavati i usavršavati, i da su rezulatati takvog izučavanja vidljivi. Od značajne promjene kvalitete tekstova polaznika na početku i na kraju radionice, do recepcije tekstova polaznika u nakladništvu.
 
Stoga i ove školske godine Centar polaznicima nudi novi program, jednogodišnju školu kreativnog pisanja koja obuhvaća kako umjetničke forme (prozu i poeziju), tako i ostale oblike pisanog izražavanja (književnu kritiku i književno prevođenje), što predstavlja nastavak i proširenje dosadašnjih semestralnih radionica pisanja CeKaPe-a, koje se pod vodstvom priznatih hrvatskih pjesnika, pisaca i dramatičara, kritičara, prevoditelja, scenarista i drugih stručnjaka uključenih u procese književnog stvaralaštva fokusiraju na različite segmente književnog stvaralaštva: Radionica kratke priče (voditelj: Miroslav Mićanović), Radionica pisanja romana (voditelji: Marinko Koščec i Zoran Ferić), Radionica dramskog pisma (voditelj: Goran Ferčec), Radionica pisanja poezije (voditelj: Branko Čegec), Radionica književnog prevođenja (voditelj: Tomislav Kuzmanović), Želim znati više i bolje hrvatski (voditelj: Alemko Gluhak), Kako (pro)čitati knjigu (voditeljica: Jagna Pogačnik), Scenaristička radionica (voditelj: Tomislav Zajec).
 
Program jednogodišnje škole kreativnog pisanja sastoji se od:
- obaveznog dijela koji obuhvaća 4 osnovnih kolegija – proza, drama/scenarij, književno prevođenje i kritičarske prakse, u trajanju od dva semestra (60 školskih sati nastave po semestru)
- izbornog dijela koji obuhvaća 8 izbornih kolegija - književna kritika, kazališna kritika,  filmska kritika, pravopisa, uređivanja časopisa za književnost, izdavaštvo, urednička praksa i autorska prava, stručno-znanstveno pisanje,dramska i scenaristička adaptacija, u trajanju od 30 školskih sati po semestru (15 sati u prvom semestru i 15 sati u drugom semestru).
 
Nastava se izvodi na hrvatskom jeziku, ali obuhvaća i strane jezike u onom dijelu u kojem se odnosi na književno prevođenje.
Način izvođenja nastave u svim kolegijima usmjeren je prema interaktivnom sudjelovanju svih polaznika u radu na tekstovima kao i kontinuiranoj evaluaciji rada polaznika tijekom radionice, a temelji se na aktivnostima na satu, pisanju  zadaća,  čitanju zadane ili izborne literature i izradi pisanih radova tijekom kolegija. Svaki kolegij  završava odabirom jednog ili više tekstova koji se po ocjeni voditelja istaknu kao najbolji, i objavljivanjem u časopisu CeKaPe-a ili kao samostalnog izdanja.
 
Jednogodišnji program škole kreativnog pisanja u znatnoj će mjeri unaprijediti vještinu pisane artikulacije i time pomoći u eventualnom kasnijem djelovanju polaznika, ne samo kao pisaca-umjetnika, nego i kao književnih teoretičara, urednika u izdavačkim kućama, novinama i časopisima, redaktora, itd. To je utoliko važnije što se na hrvatskom tržištu rada, u nakladničkom i medijskom prostoru, itekako osjeća potreba za autorima kvalitetnih tekstova, odnosno osobama koje su za to ne samo opremljene teorijskim i stručnim znanjima nego su ista imale priliku usavršavati praktičnim radom tijekom studija.  

Centar za Kreativno Pisanje - CeKaPe

CeKaPe je osnovan 2007. godine s ciljem da se na jednom mjestu organiziraju radionice kreativnog pisanja. Polazeći od ideje da je pisanje vještina koja se može naučiti CeKaPe je svima koji pišu, ili tek počinju s pisanjem, želio ponuditi mogućnost da to iskustvo podijele s onima koje to zanima i da njihov rad „ocijene“ profesionalni voditelji.
 
Radionice su namijenjene polaznicima odrasle dobi koji se na bilo koji način bave pisanjem ili to tek žele početi. Organizirane su semestralno (zimski i ljetni semestar) u trajanju od 30 školskih sati, jednom tjedno po dva školska sata
 
Polaznici Centra su u ovih pet godina ostvarili značajne književne rezultate. Jednoj je polaznici objavljena knjiga, a mnogi polaznici su dobili i nagrade na natječajima za kratku priču. Zato su 2010. godine pokrenuli biblioteku "Prvi korak" i objavili prvi roman polaznice Ljiljane Matković, Muška krv. Prvo izdanje od 500 primjeraka je rasprodano, a roman Muška krv ove je godine ušao u najuži izbor za književnu nagradu "Fran Galović". 
 
Više informacija potražite na web stranici Centra za kreativno pisanje.

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija