AVANTURISTICA

Putovanje počinje s hostelom

Tekst i foto: Tamara Krivokapić


Ideja o povoljnom smještaju, gdje dijeljenje kupaonice ili kuhinje pomiče granice privatnosti te pozdravlja osjećaj kolektivnosti, nastala je na selu u  Njemačkoj još 1921. godine. Tadašnji „Youth hostel“, koji je bio mjesto za odmor mnogim studentima, pokrenuo je koncept hostela koji se brzo proširio kroz Europu i svijetČist jastuk, ugodno društvo...
U mnogim europskim državama, tradicija hostela je duga a popularnost im je velika. Usprkos nekim skepticima, koji misle da će u njima naći neudobne metalne krevete i nečiste kupaonice, današnji hosteli ponose se čistoćom i dizajnerskom originalnošću. Potraga za jeftinim smještajem ne znači nužno i nisku kvalitetu. Filozofija hostela doduše nije luksuz, već originalnost, a njihov je moto manje je više. Čist krevet i ugodan jutarnji razgovor sa recepcionerom navest će vas da se osjećate kao doma. Ovdje niste gost - morat ćete si sami skuhati kavu te za sobom i pospremiti.
No zato ćete u hostelu, osim prenoćišta, dobiti nešto čega u hotelima obično nema. Hostel je mjesto druženja i stvaranja novih prijateljstva. Ovdje ćete upoznati mnoge turiste, izmijeniti s njima iskustva o gradu u kojem se nalazite, a osim simpatičnih gostiju, još simpatičniji domaćini (jer nisam bila u hostelu gdje me nije čekao osmijeh na recepciji) ponudit će vam mnoge informacije o gradu, od jeftinog taksija do finih restorana.


Mislite pozitivno
Multinacionalizam postao je normalan pojam za velike europske gradove. Stapanje kultura u koktel svih nacija, rasa i porijekla stvorio je mjesto puno uzbuđenja. Osim pozitivnih osjećaja povezivanja ljudi u zajednicu, tu je i ideja o miješanju različitih kultura.
Glavni grad lijepe naše, Zagreb, još netaknut multinacionalizmom odiše pravom kontinentalnom atmosferom srednje europskog grada. Svaki Zagrepčanin može vidjeti da turizam iz godine u godinu cvjeta, a potražnja za slobodnim krevetom postaje sve veća. Kako urbanizacija Zagreba raste, tako i ideje o hostelima. Do 2006. godine bila su registrirana svega dva omladinska hostela, danas ih ima i više od petnaest. Ovaj trend ovisi o online rezervacijama i reklami zadovoljnih gostiju.

Obitelj koja je preuredila svoju staru kuću u kreativan i originalan hostel nudi svoje krevete svima s pozitivnim mislima. Hostel pod nazivom, Pozitiv hostel krenuo je od ideje kako reciklirati stare stvari na originalan način. Prostor je bio sjedište obiteljske firme Sladović d.o.o koja se ubrzo preselila na drugu lokaciju. Kuća je ostala prazna a dobrih ponuda za prodaju nije bilo. Zato je nastala dobra ideja i zajedničkim naporima obnovljena je kuća. Novi namještaj izrađen od strane hrvatskih proizvođača, te antikne i rabljene stvari s tavana baka i djedova, krase prostore ovog hostela. Smješten na Trešnjevci, nudi 60 kreveta te sobe različitih veličina, kao i blagovaonicu, zajedničku kuhinju, dnevni boravak s „fun cornerom“ i kafić. Nanovo preuređen prostor, odiše  shabby chic stilom, koji su kreativci nadopunili vlastitim oblikovanjem starog namještaja. -Željeli smo urediti hostel  originalnim stvarima, kako bi ostavili svoj osobni trag u njegovu nastajanju.- kažu sestre Stanković i njihova teta Sonja Sladović, čija mašta je zaslužna za uređenje interijera hostela.

Bila sam i na otvorenju gdje se okupila obitelj i prijatelji te smo pozitivnim mislima pozdravili prvi dan novonastalog hostela.

Ova pozitivna priča se nastavlja i na  webu http://www.pozitivhostel.com/hr/ , te na facebook stranici pod Pozitiv hostel.

Za kraj, tople misli od obitelji i mene:  Bojama i pozitivnim porukama želimo i kod vas probuditi kreativno i pozitivno razmišljanje i djelovanje, kako bismo zajedničkom energijom stvorili raznoliku, radosnu i zanimljivu priču.

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija