Dobar odabir

Izložba fotografija Ane Šesto

‘ Odabrane’

U knjižnici ‘Vladimira Nazora’,  u Kustošiji,  postavljena  je izložba fotografija Ane Šesto pod nazivom ‘ Odabrane’. Ana je izložila izbor svojih fotografija unazad nekoliko godina, od kojih su neke više puta bile nagrađivane. Izložba ostaje otvorena do 22.2.2013. 

Predgovor - pov. umjetnosti Nirvane Silnović 

Ako pogledamo svijet kroz Anin objektiv, svijet kakvim ga ona doživljava, shvatit ćemo zašto su njene fotografije bez puno okolišanja pronašle svoj put do brojne publike. Motivi koje Ana odabire nisu tek puko prepisivanje viđenog.

Odabirući crno-bijelu ili fotografiju u boji, svaka na svoj način predočava istovremeno i trenutačno i trajno. Trenutačnost, koja se ogleda u pojedinom slučajnom ili pomno odabranom trenutku povlačenja okidača i trajna, bezvremena kvaliteta koja prožima svaki od odabranih trenutaka.

Najčešći motiv Aninih fotografija jesu ljudi. Bilo da se radi o osobama iz njene bliže okoline, obitelji i prijateljima ili o sasvim slučajnim i nepoznatim prolaznicima, svi su oni pred Aninim objektivom jednaki. Njihova lica i pogledi pričaju nam brojne priče. Svejedno je govorimo li o portretima likova čiji su pogledi upereni direktno u nas, profilima ili zanimljivo kadriranom odrazu muškog lika u vodi - svatko od njih svjesno ili nesvjesno progovara o sebi.

Samo djelić sekunde bio je dovoljan da ih umjetnica upozna i zabilježi ono esencijalno. Upravo je to najveća kvaliteta Aninih fotografija.

 

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu.

Fotografkinja je iza koje je trinaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a.

Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima.

Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one iz Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu te pohvale na festivalu Photodays i ona najnovija pohvala koja dolazi iz priznatog  časopisa za kulturu fotografije, Refoto.

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija