TU SAM DOMA

GRUPA ILI_ILI / Sustav modularne rasvjete (24. 9. – 8. 10. 2013.)

Pripremili: Marko Golub / Vlatka Vužić

U HDD galeriji otvorena je  izložba STUDIO GRUPA: ILI_ILI. Izložba je dio programa Carte blanche, u kojem pozvani autori, dobitnici nagrada na Izložbi hrvatskog dizajna 1112, dobivaju otvoren prostor i odriješene ruke da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog dizajnerskog djelovanja u galerijskim uvjetima, s naglaskom na svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju.

Načini predstavljanja u ovoj seriji variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa i kombinacija svega navedenog.


Grupin galerijski nastup polazi od projekta kojim su trenutno gotovo u potpunosti zaokupljeni – pripreme za masovnu proizvodnju rada ili_ili. Projekt ili_ili dosad je već prošao dugačak put od natječaja koji je Grupu prema propozicijama trebao povezati s partnerom (obrtnikom, proizvođačem), preko hrabre odluke u kojoj je dizajnerski studio odlučio potpuno samostalno ući u čitav proces, do nekoliko izložbenih predstavljanja (1112, Neobični scenariji, Solid Acts – Design from Croatia) i visoke eksponiranosti u domaćim i stranim medijima. Izložba će predstaviti proces iza nastanka visećih lampi ili_ili kroz različite vidove dokumentacije i prezentacije, a istodobno i reinterpretirati sam prostor galerije kao svojevrsni ambijent ili laboratorij koji demonstrira različite mogućnosti i varijacije ovog modularnog dizajnerskog proizvoda.

O „ili_ili“ visećoj lampi:

Šest različitih elemenata, jednostavnim povezivanjem, moguće je sastaviti u veliki broj različitih visećih oblika. Dimenzijama prilagođeni elementi se međusobno povezuju prihvatnim kopčama. Osim formom, elementi se međusobno razlikuju i bojom. Kombiniranjem tri nijanse zelene, žute, plave i sive dobivamo monokromne ili višebojne visilice. Pomoću prepoznatljive obrtničke tehnike kovinopojasarenja proizvod je ručno izrađen iz aluminija i mat plastficiran u dvanaest različitih nijansi. Fleksibilnost i raznolikost proizvodu omogućavaju primjenu u različitim situacijama. Proizvod otvara mogućnost samim korisnicima da oblikuju svoju vlastitu idealnu kombinaciju, mogućnost izbora je velika i kao što i sam naziv proizvoda kaže moguće ih je složiti ILI ovako ILI onako.

Grupa (Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba)

Grupa je svoju karijeru započela dizajnom linije namještaja od masivnog drva za tvornicu Artisan za koji su nagrađeni Edidom 2009.g. (Elle Decoration International Design Award) u kategoriji „Mladi dizajner“. 2010. razvijaju vlastiti brand Grupa products pod kojim proizvode i distribuiraju Model lampe, jastuke Pilot i Ili_ili modularne lampe. Za tvornicu Kvadra razvili su sjedeću garnituru 3angle za koju su nagrađeni na izložbi HDDa 2011/2012. u kategoriji najbolji produkt dizajn. Uz produkt dizajn, Grupa prakticira i dizajn postava izložbi te scenografije.

Autori izložbe:
Studio Grupa / Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba


KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija