Događanja

Druga kazališna burza

Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u Hrvatskoj, kojoj je cilj na jednom mjestu predstaviti što više proizvoda nezavisne hrvatske kazališne scene što većem broju potencijalnih korisnika, ove će se godine održati od 29. kolovoza do 2. rujna u zagrebačkim kazalištima Mala scena i Vidra.
Na Burzi će tijekom 5 dana biti prikazano 19 predstava, od čega 11 večernjih te osam predstava za djecu, koje svojom tematikom pokrivaju sve žanrove - od komedije, drame, do eksperimentalnog teatra i predstava specifičnih estetika. Kao dio popratnog programa Burze održat će se i dva okrugla stola: "Kulturni turizam" te "Budućnost nezavisne kazališne scene".
 
Kazališna Burza je manifestacija koja se ove godine održava po drugi puta, a na kojoj kazališta dobivaju priliku izravno komunicirati s potencijalnim kupcima, dok se zainteresirani korisnici imaju priliku upoznati s njihovom ponudom te birati programe i predstave. Burza nema selektora te kazališta biraju predstave koje će izvesti jer je cilj predstaviti publici predstavu za koju sama ocijene da će ju lakše plasirati na tržište.
Neovisna kazališta publici će ovom prigodom omogućiti 50% jeftinije ulaznice za predstave koje se održavaju na Burzi. Ulaznice se mogu kupiti na www.ulaznice.hr, www.mala-scena.hr i na blagajni kazališta Vidra prije početka predstave.
 
 
Predstava ˝Muški-ženski /ženske-muške˝
 
Najnoviji repertoarni naslov Bacača sjenki "Muški/ženski_ženske/muške", nastao je u međunarodnoj koprodukciji s Teatrom &TD (Zagreb) i festivalom MESS (Sarajevo), a praizveden u Hrvatskoj 26. veljače i 14. ožujka i u Bosni i Hercegovini 18.-21.travnja 2011. S tom su se predstavom BS približili najširoj publici otvarajući teme: Kakav je status muškog i ženskog identiteta na početku drugog desetljeća 21. stoljeća, nakon svih povijesnih (r)evolucija, metamorfoza, tranzicija, transgresija i regresija? Kako se danas može definirati muško i žensko pitanje i je li to uopće pitanje ili nešto drugo? Kako možemo prihvaćajući uzajamne različitosti formirati skladne zajednice kao temelj razvitka i prosperiteta društva općenito? Kako kvalitetno preispitati opće stereotipe o rodnim ulogama muškaraca i žena u 21. stoljeću?
 
 
Specifično za ovu predstavu je i istraživanje jedne malo zastupljene vrste autorskog teatra, tj. one u kojoj su sami glumci autori, koji u suautorstvu s publikom određuju, usmjeravaju i moderiraju tijek predstave – dakle statusno preispituju odnos glumca i publike. Samim time svaka je izvedba unikatna, tj. jedinstvena i neponovljiva. Ono što je ključno (i) za ovu predstavu  Bacača Sjenki jest specifičan emocionalni odnos glumaca prema publici.
 
Predstava se do sada uspješno predstavila na međunarodnim kazališnim festivalima: DESIRE - Central Station East (Subotica), Xontakt (Split), INFANT (Novi sad), MODULI MEMORIJE (Sarajevo) te na FEN – festivalu neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj u Opatiji.
Bacači sjenki su stvaralački kolektiv koji neformalno djeluje od 2001.  objedinjujući 30 godišnje profesionalno iskustvo njezinih osnivača Borisa Bakala, Katarine Pejović, Stanka Juzbašića i Željka Serdarevića.

U svom desetodišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirali više od 50 edukativnih, umjetničkih, aktivističkih iinterdisciplinarnih projekata i manifestacija u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Jordanu, USA, Bosni i Hercegovini, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Italiji, Cipru, Španjolskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj. 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija