AVANTURISTICA

Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko

Veleposlanstvo Kraljevine Maroko u Zagrebu, s partnerima Marokanskim Domom obrtnika i Nacionalnom turističkom zajednicom, organizira Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko koji traju od 9. do 14. travnja 2013.

Maroko je zemlja posebna po svojoj raznovrsnosti. Spoj je pustinje, Atlantika i Mediterana, ribarskih gradića i raskošnih palača, plodnih polja, planina, ali i pustinjske oaze. Najpoznatiji turistički grad je Marrakech, poznatiji kao ''crveni grad'' ili ''biser s juga'', okružen zelenim oazama iza kojih se vide bijeli planinski vrhovi, dok je Fes najstariji grad koji se nalazi na  listi svjetske baštine UNESCO –a.

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Ujedno je to i prilika za bolje upoznavanje kulturološke raznolikosti i bogatstva te zemlje putem izložbi, obrtničkih radionica, kulinarskih prezentacija, gastronomskih degustacija tradicionalnih marokanskih jela te predstavljanje njihove mode i dizajnera.

Njegova Ekselencija Moulay Abbes El Kadiri

Tijekom Dana kulture održat će se revije poznatih svjetskih dizajnera poput Meriem Belkhayat, jedne od najpoznatijih marokanskih dizajnerica kaftana. Tradicionalna marokanska odjeća za žene predstavlja naslijeđe i kulturu, a nosi se u svim prigodama. Na reviji će ljubiteljima mode biti predstavljena kolekcija koja je rađena prema svjetskim, dizajnerskim trendovima, ali s prepoznatljivim dodirom tradicije.

Modna legenda Yves Saint Laurent učinio je kaftan odjećom za elitu, počevši luksuzne kaftane dizajnirati za klijente s Manhattana. Uz Meriem, hrvatskim ljubiteljima mode, predstavit će se još jedan poznati marokanski dizajner, Albert Oiknine, koji je najfinije materijale i tkanine optočio Swarovski kristalima i time učinio kaftan još ekskluzivnijim odjevnim predmetom.

U tjednu Marokanske kulture hrvatski građani imaju priliku vidjeti i posebne obrtničke radionice koje se održavaju od 9. do 14. travnja na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu, od 9. do 13. travnja u atraktivnom šatoru na Oleander terasi hotela Esplanade te na Trgu bana Jelačića 13. i 14. travnja. Hrvatska javnost ima priliku otkriti posebnost marokanske umjetnosti u sljedećim granama obrtništva: koža, keramika, galanterija, srebro, nakit i pokućstvo. To je prigoda da se javnost upozna s radom vrijednih marokanskih obrtnika koji  prikazuju svoje vještine veza, obrade terakota pločica, bakroreza, tetoviranja kanom i slično.

U sklopu tjedne manifestacije Zagreb će ugostiti i svjetski priznatu pijanisticu iz Maroka, Ritu Saher. Poznata pijanistica i dobitnica brojnih nagrada, koja je klavir počela svirati sa sedam godina, u Zagrebu će pridonijeti predstavljanju kulturnog bogatstva svoje zemlje kroz susret klasične glazbe i tradicionalne marokanske umjetnosti.

Sve navedeno najbolja je pozivnica da posjetite Dane kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko. Taj će vas posjet zasigurno inspirirati da za jedno od sljedećih putovanja koje ćete planirati odaberete  baš tu prekrasnu destinaciju!

 

 
KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija