Događanja

Brod kulture

Uz gostovanja hrvatskih i slovenskih pisaca i književnika, Brod kulture ove godine donosi i izložbu portretne karikature, besplatnu kazališnu predstavu, interaktivnu izvedbu poezije, igrokaz – basnokaz, glazbu, druženje s piscima i raznovrsni kulturno-zabavni program

Na ovogodišnjoj turneji poznatog kulturno - turističkog projekta MasterCard Brod knjižara-Brod kulture okupit će se dosad najveći broj sudionika iz svijeta kulture. Ovogodišnja turneja poznatog Broda kulture posebna je po tome što donosi pregršt novih kulturnih programa i suradnji kojima će obogatiti turističku ponudu Jadrana.

Jedan od najznačajnijih noviteta, uz Republiku Sloveniju koja se pridružila projektu kao prva zemlja partner, suradnja je Broda kulture s Internacionalnim Institutom za Promidžbu Mira kroz Turizam (IIPT) iz SAD-a, koji djeluje pod pokroviteljstvom UNWTO, UN-ove Svjetske Turističke Organizacije.
 
Brod će zaploviti 28.7. iz Krka i nastavit će turneju po sljedećim gradovima: Senj (29.7.), Rab (30.7.), Pag (31.7.), Starigrad Paklenica (1.8.), Vir (2.8.), Sv. Filip i Jakov (3.8.),Šibenik (4.8.), Marina (5.8.),Trogir (6.8.),Vis (7.8.), Postira (8.8.),Jelsa (9.8.), Makarska (10.8.).
 
Poseban gost Broda, ove godine bit će karikaturist svjetskog ugleda, Miroslav Gerenčer Gero čije karikature se nalaze u brojnim svjetskim muzejima, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Publika će ispred Broda moći pogledati izložbu portretne karikature ovog vrhunskog majstora karikature, a Gero će portretirati pisce koji se nalaze na brodu i tako ovjekovječiti trenutke ove turneje.
 
Uz brojna velika hrvatska književna imena, Republiku Sloveniju na Brodu kulture predstavljat će: Barbara Korun, Vida Mokrin Pauer, Ana Pepelnik, Cvetka Bevc, Tatjana Pregl Kobe i Andrej Detela. Od hrvatskih književnika gostovat će: Irena Lukšić, Sanja Lovrenčić, Julijana Matanović, Ivana Šojat Kuči, Darija Žilić, Merita Arslani, Lana Derkač, Tomica Šćavina, Božica Brkan, Lidija Dujić, Marijana Perinić, Davor Šalat, Bogdan Arnautović, Ludwig Bauer, Dražen Katunarić, Zdravko Odorčić, a tijekom turneje priključivat će se brojni autori koji ljetuju u mjestima u koje će Brod pristati.
 
„Iznimno mi je drago što ću se i ove godine uspjeti pridružiti MasterCard Brodu knjižari – brodu kulture baš na Krku. Ovaj kulturno-turistički projekt stekao je veliki ugled tijekom godina i ponosna sam što ove godine donosi još raznovrsnih kulturno-umjetničkih sadržaja koji mu osiguravaju ostanak u vrhu događanja tijekom ljetne sezone. Zahvaljujući radu, trudu i talentu svih ovih divnih ljudi, MasterCard bezrezervno nastavlja biti generalni pokrovitelj ovog velikog projekta“, izjavila je Aleksandra Babić, MasterCard Europe voditeljica marketinga i odnosa s javnošću za Hrvatsku i Sloveniju.
 
Za djecu je organizirana besplatna edukativna i kreativna radionica MORE, a novost je i interaktivni performans POETRY BOX koji će se odvijati svaki dan ispred broda. Temelji se na ideji da slučajni prolaznici uključuju stroj za izvođenje poezije, zastanu i slušaju stihove iz kategorije koju su odabrali. Izvođačice su Ivana Marijančić - voditeljica programa  dramskog odgoja, i Ljiljana Kirin - odgajateljica i polaznica programa dramskog odgoja. One se pokreću iz kipova i izvode odabrane stihove na 4 svjetska jezika – kada ih publika „uključi“.  
 
„Ronilac Bisera“ kazališna je predstava koja će se ove godine odigrati u svih 14 gradova. To je autorski projekt mladih hrvatskih lutkarica Morane Dolenc i Sanje Milardović – s lutkama i scenografijom koju potpisuje Drago Dolenc te glazbom Nenada Brkića – inspiriran istoimenom bajkom Ludwiga Bauera – o Žicu, posljednjem roniocu bisera na našem moru, životu na malom otoku, lijepoj Brnistri i grčkom trgovcu Apriori Aproposu. Predstava je besplatna za publiku.
 
Najmlađi će uživati u igrokazu KUTAK ZA LUTAK (igrokaz - basnokaz) čije je predstavljanje zamišljeno kao interaktivno sudjelovanje djece koja će pomagati pripovjedaču - lutki Papigi da uspješno „razgibaju“ pojedine priče te izravno glume i posuđuju glasove kako za životinje, tako i za predmete ili vremenske prilike. Igrokaz je pripremila i izvodi dramaturginja i književnica Lana Bitenc.
 
Na ovogodišnjoj turneji Broda knjižare zaplovit će i pobjednica trećeg natječaja za najbolju kratku priču, Silvija Šesto koja će zajedno s urednicima zbirke 20+1 najbolja priča za ljeto 2012., Ludwigom Bauerom i dr. sc. Lidijom Dujić predstaviti najbolje kratke priče koje se u njoj nalaze. Javnosti će se također imati priliku predstaviti i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u zbirci, a koji će gostovati u nekim od gradova pristaništa Broda knjižare.
 
Ovogodišnji program bit će obogaćen i gostovanjem mladih glazbenika pod nazivom Trnje Live Acoustic koji će svaku večer obogatiti glazbom na akustičnim gitarama, usnoj harmonici i raznim udaraljkama.
 
MasterCard Brod knjižara-Brod kulture, jedan od najatraktivnijih ljetnih projekata pod generalnim pokroviteljstvom kompanije MasterCard Europe, koji tradicionalno godinama obogaćuje hrvatsku kulturno-turističku ponudu na Jadranu, u špici turističke sezone svoju ovogodišnju turneju započinje 28. srpnja na Krku. I ovo ljeto Brod knjižara obogatit će ljetni turistički sadržaj odličnim kulturnim programom pa se pozivaju svi da posjete i dočekaju ovaj jedinstveni Brod kulture!
 
 

  

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija