Događanja

22. Dani hrvatskog filma

22. Dani hrvatskog filma održavaju se u Studentskom centru Zagreb od 15. do 21. travnja 2013. godine.

Kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo gotovo 300 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi, selekcijska komisija u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, imala je nelak posao izabrati njih 106 koje je uvrstila u službenu konkurenciju. 

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade „Oktavijan“ (HDFK), „Jelena Rajković“ (HDFR), i „Zlatna Uljanica“ (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova. 

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv „Surogat“, po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog  autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića

Dobitnik nagrade „Oktavijan“ (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi Palunkov pitching na Danima, radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC.  U programu Skate pool kino moći će se pogledati amaterske uratci skaterske tematike, dok  Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma „Planeti“. 

U programu „In Memoriam“ publika će se prisjetiti velikana hrvatskog filma, Krste Papića, Borisa Festinija i Đure Utješanovića. 

U sklopu festivala predstaviti će se i dvije knjige: „Glasnogovornici apokalipse“, autora Željka Kipkea te „Eros na filmu“, Irene Škorić. 

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg će se moći uživati u 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Za večernji program u kojem će se posjetititelji imati priliku dobro zabaviti zaduženi su, između ostalih, Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival je besplatan.

Za kraj izdvajamo izjavu umjetničkog voditelja festivala, Boška Picule:

Ovogodišnji radovi koje će gledatelji moći vidjeti na 22. danima hrvatskog filma svjedoče da hrvatska kinematografija u budućnosti itekako može računati na još bolje dane. Godine prolaze, umjetnost filmska ostaje. 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija